Sportdatabedrijf Opta: België niet bij vijf topfavorieten voor het EK voetbal

© FIFA via Getty Images

Het gerenommeerde Londense bedrijf Opta verzamelt sinds 1996 voetbaldata. Met het EK voetbal in aantocht liet het sportanalysebedrijf zijn computers 10.000 keer het toernooi simuleren. Daaruit kwamen vijf topfavorieten naar voren, gerangschikt volgens hun statistische winstkans:

5. Portugal: 9,2 procent

Roberto Martínez, de voorganger van Belgisch bondscoach Domenico Tedesco, moet de Portugezen naar hun tweede Europese titel leiden. Daarvoor rekent Martínez nog steeds op Cristiano Ronaldo. De 39-jarige wereldster is met tien doelpunten in de EK-kwalificatie nog altijd goed bij schot en een onbetwiste basisspeler in de ploeg van Martínez.

Gebalanceerd elftal

Ronaldo wordt omringd door een ploeg met erg veel kwaliteit en wisselmogelijkheden, waarbij Martínez hoogstwaarschijnlijk zal spelen met een viermans middenveld en één speler in steun van Ronaldo. Vooral op het middenveld is de weelde groot, met Bernardo Silva van Manchester City en Vitinha (PSG) en Bruno Fernandes (Manchester United) die in topvorm zijn.

© Getty Images

Achterin wordt Ruben Dias (Manchester City) vergezeld door Pepe. Op zijn 41e is de beenharde voorstopper nog altijd een vaste waarde bij FC Porto, dat dit seizoen Antwerp versloeg en de achtste finales van de Champions League bereikte. Met ook nog vleugelverdedigers Diogo Dalot (Manchester United) en Nuno Mendes (PSG) heeft Roberto Martínez een erg evenwichtig team tot zijn beschikking. Kan de ploeg na een teleurstellend WK (eruit in de kwartfinale tegen Marokko) Ronaldo een laatste (?) internationaal succes bezorgen?

4. Spanje: 9,6 procent

Het is ondertussen 12 jaar geleden dat topvoetballand Spanje een groot toernooi heeft gewonnen. Spaanse voetbalfans denken met heimwee terug aan de tijd dat hun nationale ploeg met spelers als David Villa, Xavi, Sergio Ramos en Andrés Iniesta achtereenvolgens het EK 2008, het WK 2010 en het EK 2012 won.

Meer Barcelona dan Real

Met Lamine Yamal (16) en Pau Cubarsí (17) heeft het twee tieners in de rangen die het Spaanse publiek doen dromen. Yamal is een linksvoetige rechtsbuiten en was het voorbije seizoen goed voor zeven doelpunten en tien assists in zijn debuutseizoen voor ‘Barça’. Hij zal samen met Nico Williams, de snelle winger van Athletic Bilbao, de vleugels bezetten. Voor Spanje scoorde hij al twee keer in vier wedstrijden. Cubarsí is sinds januari dit jaar een vaste pion centraal achterin bij FC Barcelona en mocht al tweemaal invallen voor het Spaanse elftal. Andere spelers van ‘Blaugrana’ in de selectie van bondscoach Luis De La Fuente zijn Pedri en Ferran Torres.

© Getty Images

Kersvers Champions League-winnaar Real Madrid heeft drie vertegenwoordigers in het elftal: aanvaller Joselu en verdedigers Nacho Fernández en Daniel Carvajal. Onder hen is enkel rechtsachter Carvajal vaste waarde bij Spanje. De belangrijkste speler van Spanje is spelmaker Rodri van Manchester City.

3. Duitsland: 12,4 procent

Organisator Duitsland hoopt voor eigen publiek de malaise van de afgelopen jaren achter zich te laten. Na de pijnlijke uitschakeling in de groepsfase op het WK 2018 volgde een nederlaag tegen de Engelsen in de achtste finale van het EK 2020. Bondscoach Joachim Löw werd na 15 jaar trouwe dienst de deur gewezen. Zijn opvolger Hansi Flick moest, na successen met Bayern München, de man worden die de Duitsers het moderne voetbal zou aanleren. De realiteit was anders. Na een moeilijke kwalificatieronde volgde in 2022 een tweede opeenvolgende uitschakeling in de groepsfase van het WK en het ontslag van Flick. De huidige bondscoach is de 36-jarige Julian Nagelsmann. Op zijn 20e gestopt met voetballen en sinds zijn 28e professioneel hoofdcoach.

Na 10 jaar zoeken een vaste spits?

De Duitsers zoeken sinds 2014 naar een opvolger voor ex-spits Miroslav Klose, de man met een recordaantal doelpunten op WK’s (16). Na drie nederlagen in zijn eerste vier wedstrijden als bondscoach lijkt Nagelsmann na oefenzeges tegen Frankrijk en Nederland de succesformule te hebben gevonden. Kai Havertz (Arsenal), van oorsprong een aanvallende middenvelder, zal in de punt van de aanval postvatten. Hij zal de Duitse aanvalslinie vormen met Leroy Sané (Bayern München) en twee 21-jarige rijzende sterren: Florian Wirtz (Bayer Leverkusen) en Jamal Musiala (Bayern München).

© Getty Images

Wirtz werd het afgelopen seizoen, waarin hij met Leverkusen zowel de Duitse landstitel als de beker wist te veroveren, uitgeroepen tot beste speler van de Bundesliga. Musiala heeft met drie Duitse titels en 27 caps al wat sporen verdiend in het Duitse voetbal. Beide talenten hebben een vergelijkbare speelstijl: ze ontvangen de bal graag in de voet om met korte, onnavolgbare schijnbewegingen tegenstanders uit te schakelen.

Op het aankomende EK kan Nagelsmann weer een beroep doen op Toni Kroos. De spelverdeler, en sinds kort zesvoudig Champions League-winnaar met Real Madrid, nam in 2021 na veel kritiek afscheid van Die Mannschaft. In februari kwam hij terug op die beslissing om het EK in eigen land te kunnen spelen. Het zal het laatste kunststukje zijn van de 34-jarige middenvelder als professioneel voetballer.

2. Frankrijk: 19,1 procent

Frankrijk wordt sinds de WK-winst van 2018 en de impressionante doorbraak van Kylian Mbappé steevast bij de topfavorieten gerekend van een eindtoernooi. Na de verloren WK-finale van 2022 liep het contract van bondscoach Didier Deschamps af en werd er gespeculeerd over zijn opvolger. Frans voetbalcoryfee Zinédine Zidane zou namelijk azen op zijn positie. De Fédération Française de Football koos ervoor Deschamps’ contract te verlengen tot juni 2026.

Overgangsfase?

Frankrijk teert op een combinatie van ervaring en jong geweld, maar lijkt in een overgangsfase terechtgekomen. Kapitein Hugo Lloris nam na 145 interlands afscheid en gaf de kapiteinsband door aan Kylian Mbappé. Ook ervaren verdediger Raphaël Varane gaf er kort na het WK in Qatar de brui aan. Het maakt de verdediging de meest onervaren linie van de Fransen. Benjamin Pavard van Inter Milaan is de enige verdediger met meer dan 26 interlands.

In de spitspositie is de 37-jarige Olivier Giroud, die zowel op het EK van 2016 en de WK’s van 2018 en 2022 in de finale als basisspeler begon, niet langer in staat om twee volledige wedstrijden in een week af te werken. Deschamps wisselde de aanvaller van AC Milan op de weg naar het EK beurt om beurt met Marcus Thuram (Inter Milaan).

© Getty Images

De meest verrassende naam in de Franse ploeg is N’Golo Kanté. De verdedigende middenvelder, een van de steunpilaren van het elftal dat Frankrijk in 2018 zijn tweede wereldtitel schonk, maakt voor het eerst in twee jaar weer deel uit van de Franse selectie. Kanté, 33 jaar oud, speelt inmiddels bij het Saoedische Al-Ittihad.

1. Engeland: 19,9 procent

Engeland is volgens Opta samen met Frankrijk topfavoriet voor het EK. De Engelsen wachten al sinds de WK-overwinning van 1966 – dankzij onder meer Geoff Hurst en Bobby Charlton – op nieuw zilverwerk. In 2021 kwamen ze er het dichtst bij, maar verloren ze op Wembley van Italië.

Gevaarlijk van alle kanten.

De Britten vestigen hun hoop op een ontluikende nieuwe gouden generatie, al wordt de term ook in Engeland met bedachtzaamheid in de mond genomen. Tot de vorige gouden generatie behoorden spelers als David Beckham, Rio Ferdinand en Paul Scholes. Later kwamen daar nog Wayne Rooney, Steven Gerrard en Frank Lampard bij. Die ploeg wist op de drie WK’s en twee EK’s tussen 2002 en 2010 evenwel nooit verder te raken dan de kwartfinales. Voor het EK van 2008 waren ze niet eens gekwalificeerd.

Harry Kane, Declan Rice, Jude Bellingham en Phil Foden © Getty Images

Het enthousiasme rond ‘The Three Lions’ groeit zienderogen. En dat heeft zijn redenen. Voor het eerst sinds 2016 werd een Engelsman uitgeroepen tot beste speler van de Premier League: Phil Foden (Manchester City), en ook de trofee voor beste jonkie in de Engelse hoogste afdeling ging naar een Engelsman: Cole Palmer (Chelsea). Verder beschikt de ploeg over topscorer aller tijden voor Engeland Harry Kane (Bayern München), linksvoor Bukayo Saka, krijger op het middenveld Declan Rice (beiden Arsenal) en Jude Bellingham van Real Madrid. Het gevaar komt met andere woorden van alle kanten.

Kwetsbare defensie

Zoals de Rode Duivels in maart demonstreerden, heeft ook de favoriet een zwakke plek, namelijk de verdediging. Doelman Jordan Pickford ging tegen de Duivels – niet voor het eerst – zwaar in de fout. De doelwachter van Everton, met 1,85 meter niet de grootste, wordt al jaren bekritiseerd, maar is al sinds 2018 de vaste man van bondscoach Gareth Southgate in het Engelse doel.

Centraal in de verdediging, geniet ook de evenzeer bekritiseerde Harry Maguire van Manchester United het vertrouwen van Southgate. De grote, onbehouwen Maguire maakte in de zomer van 2019 de overstap van Leicester City naar Manchester United voor een bedrag van 87 miljoen euro en werd plotsklaps de duurste verdediger ooit. Daar bleef vier jaar later na herhaaldelijke wanprestaties nog maar 20 miljoen van over. Manchester United deed door de jaren heen verwoede pogingen om de verdediger te verkopen, maar tevergeefs.

Bovendien is er geen enkele linksbenige vleugelverdediger te vinden in de selectie van Southgate. Rechtsachters Joe Gomez (Liverpool) en Kieran Trippier (Newcastle United) zullen onderling uitmaken wie de positie zal bezetten.

‘Attack wins you games, defence wins you titles’, zei Sir Alex Ferguson, een van de meest succesvolle voetbalcoaches ooit. Of Opta de voetbaldata correct heeft geanalyseerd, komen we vanaf 14 juni te weten.

En de Rode Duivels?

We weten al langer dat de ranking van beste voetballanden volgens de FIFA geen garantie op succes is. De Rode Duivels maken volgens de ‘supercomputer’ van Opta ondanks een derde plaats op de FIFA-ranking 4,7% kans om de trofee naar huis te nemen. Onze nationale voetbaltrots staat daarmee achtste op het lijstje, na Nederland (5,1%, zevende op de FIFA-ranglijst) en Italië (5%, negende op de FIFA-ranglijst).

De volledige lijst:

1. Engeland: 19.9%

2. Frankrijk: 19,1%

3. Duitsland: 12,4%

4. Spanje: 9,6%

5. Portugal: 9,2%

6. Nederland: 5,1%

7. Italië: 5%

8. België: 4,7%

9. Denemarken: 2,2%

10. Kroatië: 2%

11. Turkije: 1,5%

12. Oostenrijk: 1,3%

13. Zwitserland: 1,2%

14. Servië: 1%

15. Schotland: 1%

16. Oekraïne: 1%

17. Hongarije: 0,9%

18. Polen: 0,8%

19. Tsjechië: 0,7%

20. Roemenië: 0,5%

21. Slovenië: 0,4%

22. Slowakije: 0,3%

23. Albanië: 0,2%

24. Georgië: 0,1%

Partner Content