Spanje kroont zich tot Europees kampioen na late treffer van Oyarzabal tegen Engeland

Lamine Yamal was de onbetwiste ster van het Spaanse elftal. © Getty Images

Spanje heeft zich zondag voor de vierde keer in zijn geschiedenis tot Europees kampioen gekroond na een 2-1 overwinning tegen Engeland in de finale van het EK in Duitsland. De wedstrijd in het Olympiastadion in Berlijn leek af te stevenen op verlengingen, maar Mikel Oyarzabal zorgde in de 86e minuut voor de beslissing en deelde Engeland daarmee de fatale mokerslag uit.

Spanje eiste in de openingsminuten meteen het balbezit op, al leverde dit niet meteen noemenswaardige kansen op. Verder dan een afgeweken schotje van Fabian Ruiz en een halve poging van Morata kwam La Roja niet. Engeland kwam op het einde van de eerste helft even piepen met een afgeblokt schot van Harry Kane en een poging van Foden pal in de handen van Unai Simon.

Spanje moest de tweede helft aanvatten zonder metronoom Rodri die met een blessure in de kleedkamer bleef voor Zubimendi. De mannen van Luis de la Fuente lieten deze domper niet aan hun hart komen en vonden na nog geen twee minuten het openingsdoelpunt via Nico Williams, die een heerlijke aanval van de Spanjaarden afrondde.

Dani Olmo kreeg kort daarna een uitgelezen kans om de Engelsen tegen het canvas te slaan, maar de middenvelder mikte in de draai naast. Ook Lamine Yamal had iets na het uur de 2-0 aan de voet, maar Pickford redde de meubelen met een knappe save. Een misser die hen duur kwam te staan want een kleine tien minuten later hing de ingevallen Cole Palmer de bordjes met een heerlijk afstandsschot terug gelijk: alles te herdoen.

Verlengingen leken in de maak, maar invaller Oyarzabal schoot Spanje in minuut 86 alsnog naar het delirium. De Engelsen stonden erbij en keken ernaar. Olmo veegde in een doldwaas slot nog een bal van de van de lijn. La Roja hield stand: eindstand 2-1.

Voor Spanje is het de vierde Europese titel in zijn geschiedenis – een record in Europa – en de eerste in twaalf jaar tijd. Op het EK van 2012 in Polen en Oekraïne maakten de Spanjaarden hun toenmalige dominantie in het mondiale voetbal compleet met een derde eindzege op een groot toernooi op een rij. Engeland blijft, net als in 2021 tegen Italië, met lege handen achter.