Recordinternational Jan Vertonghen (37) zwaait na 157 interlands af als Rode Duivel

Jan Vertonghen © GettyImages

Recordinternational Jan Vertonghen zal na 157 interlands afzwaaien bij de Rode Duivels. Dat kondigde de 37-jarige verdediger vrijdagmiddag aan via Instagram. ‘Bedankt voor alle herinneringen. Ik heb mijn droom beleefd’, zegt Vertonghen in het korte bericht op sociale media.

Vertonghen debuteerde begin 2007 op twintigjarige leeftijd onder toenmalig bondscoach René Vandereycken bij de Rode Duivels. In de EK-kwalificaties verloor België toen met 1-2 van Portugal. De linksvoetige verdediger wist zich met België uiteindelijk niet te plaatsen voor de EK’s van 2008 en 2012 en het WK van 2010 in Zuid-Afrika. 

Pas na een memorabele kwalificatieronde konden de Belgen zich in 2014 voor het eerst in twaalf jaar plaatsen voor een groot toernooi. Als gelegenheidsaanvoerder scoorde hij in de laatste groepsmatch de enige treffer tegen Zuid-Korea (0-1).

Onder Marc Wilmots haalde België de kwartfinales, waarin latere finalist Argentinië met 2-0 te sterk was. Na het succesvolle WK wisten Vertonghen en de Duivels zich ook te plaatsen voor het EK van 2016 in Frankrijk. Dat draaide na een beloftevol begin in uit op een sisser, toen België in de kwartfinales een blauwtje liep tegen Wales (3-1).

Na het teleurstellende EK moest Wilmots plaatsruimen voor Roberto Martinez. De Spanjaard stelde Vertonghen steeds meer op als centrale verdediger, een positie waar hij steeds meer zijn draai leek te vinden. 

Op het WK van 2018 in Rusland kende de “Gouden Generatie” zijn hoogtepunt. De Duivels wervelden voorbij de groepsfase, waarna ze in de achtste finales uitkwamen tegen Japan. De Belgen kwamen op een dubbele achterstand, maar mede dankzij de aansluitingstreffer van Vertonghen stootten de Belgen alsnog door naar de kwartfinales. De Duivels zetten met een bronzen medaille uiteindelijk hun beste prestatie ooit neer.

Partner Content