Propere Handen: 10 verdachten sluiten minnelijke schikking met federaal parket
In het dossier ‘Propere Handen’, het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal, hebben tien verdachten een verruimde minnelijke schikking gesloten met het federaal parket. De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling moet donderdag beslissen of ze de minnelijke schikkingen goedkeurt.
Dat melden verschillende media en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.
Het houdt in dat ze schuld bekennen en een boete betalen, waardoor ze niet voor de correctionele rechtbank zullen moeten verschijnen en een strafrechtelijke veroordeling vermijden.
Wel moeten de betrokkenen ook de benadeelden vergoeden. Concreet betekent dat dat ze belastingen moeten betalen die de fiscus misliep door de vervalste contracten.
10 van de 56
In het dossier ‘Propere Handen’ vroeg het federaal de doorverwijzing van 57 personen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om 56 natuurlijke personen en één vennootschap. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, matchfixing en lidmaatschap van een criminele organisatie.
Tien van hen hebben nu dus een verruimde minnelijke schikking afgesloten. Volgens verschillende media gaat het om voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert van Club Brugge, manager Michel Louwagie van AA Gent, manager Matthias Leterme van KV Kortrijk, oud-bestuursleden Herbert Houben, Patrick Janssens, Herman Nijs en Filip Aerden van Racing Genk en oud-bestuurslid Paul Van der Schueren van OH Leuven, en Erwin Lemmens, keeperstrainer bij de Belgische voetbalbond.
Zij zouden allemaal valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij het afsluiten van transfers of bij het opstellen van valse facturen om makelaars of trainers gedeeltelijk in het zwart te betalen.
Het federaal parket geeft geen commentaar over die namen of over de bedragen die zij moeten betalen in het kader van de minnelijke schikking, maar sluit niet uit dat er in de toekomst nog verdachten een dergelijke schikking afsluiten.
Advocaat: ‘Minnelijke schikkingen tonen aan dat Veljkovic niet enige verantwoordelijk is’
Het nieuws toont volgens spijtoptant Dejan Veljkovic aan dat hij niet alleen verantwoordelijkheid draagt voor de corruptie in het Belgische voetbal. Hij reageert bij monde van zijn advocaat Kris Luyckx.
‘Mijn cliënt wil niet reageren op individuele gevallen, maar hij is verheugd dat met deze minnelijke schikkingen is aangetoond dat hij niet alleen de verantwoordelijkheid draagt voor het corrupte systeem dat jarenlang bestaan heeft in het Belgische voetbal’, reageert meester Luyckx vanuit Qatar.
‘Hij kon als makelaar enkel in deze illegale carrousel meedraaien door de directe betrokkenheid van clubs, bestuurders en trainers die vaak zelf ook financieel beter werden van de malafide handelingen bij transfers van spelers of het betalen van vergoedingen. Tevens bevestigt dit dat mijn cliënt in zijn verklaringen die bij de politie werden afgelegd, de waarheid heeft gesproken en zijn bekentenissen oprecht en volledig zijn’, vervolgt Luyckx.