Het grootste stadion ter wereld? Nee, het is niet Camp Nou van FC Barcelona

© Getty
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

In Noord-Korea is de feestdag van 1 mei ook de naam van een stadion.

Jonas Creteur gaat op zoek naar een markant cijfer van de sportweek.

Vraag aan de gemiddelde sportliefhebber in Europa wat het grootste sportstadion ter wereld is, en vaak zal het antwoord ‘Camp Nou’ als antwoord klinken. De thuishaven van FC Barcelona zal na zijn renovatie zo’n 105.000 plaatsen tellen.

Vraag aan de gemiddelde sportliefhebber in de VS wat het grootste sportstadion is, en dikwijls zal ‘The Big House’ geantwoord worden. De thuishaven van het Americanfootballteam van de universiteit van Michigan, in Ann Arbor bij Detroit, biedt plaats aan officieel 107.601 toeschouwers.

In beide gevallen is het antwoord verkeerd. ’s Werelds grootste sportstadion is, zeker in het Westen, amper of niet bekend. De belangrijkste reden is de locatie ervan, in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het gaat om het Rungrado 1 mei-stadion, dat zo’n 150.000 personen kan ontvangen. Zijn naam dankt het stadion aan het gelijknamige eiland in de rivier Taedong waarop het werd gebouwd. En aan de dag waarop het stadion werd voltooid: 1 mei, ook in het communistische Noord-Korea een feestdag van de arbeidersbeweging.

De buitenste structuur van het stadion stelt zestien bloemblaadjes van de magnolia (beverboom) voor, de nationale bloem van Noord-Korea. Binnenin het complex van ruim 22.000 vierkante meter bevinden zich, naast een voetbalveld, ook een atletiekbaan, een zwembad, indoortrainingshallen en in totaal 1300 kamers. Er vonden al grote sportevents plaats, zoals belangrijke matchen van de nationale voetbalploeg of de Arirang Mass Games (optredens met tienduizenden gymnasten en acrobaten). Maar ook parades ter ere van Kim Jong-un, de voorzitter van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij en de facto het staatshoofd.

De timing van de opening van het stadion, in 1989, was geen toeval. Toen de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul in 1988 de Olympische Zomerspelen organiseerde en een olympisch stadion van zo’n honderdduizend toeschouwers bouwde, wilde de Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung de aartsvijand overtreffen met een nog groter stadion. In mei 2002 werd in het stadion ook een groot Arirangfestival gehouden voor Kim Jong-il, de opvolger van Kim Il-sung. Buitenlanders werden toen uitzonderlijk in de tribune toegelaten. Daarmee wilde het Noord-Koreaanse regime de aandacht afleiden van het WK voetbal dat kort daarop in… Zuid-Korea begon.

Eind jaren negentig diende het 1 mei-stadion voor een luguber doel: na een vermeende samenzwering tegen Kim Jong-il werden enkele hooggeplaatste generaals midden in het stadion gezet. Duizenden toeschouwers mochten/moesten toekijken hoe ze met benzine werden overgoten en levend werden verbrand. ‘Spektakel’ van een andere orde…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content