Het gelijk van Kompany: hoe Anderlecht bijna in play-off 1 staat
Anderlecht staat op een zucht van kwalificatie voor play-off 1 en dat is op zich al een half mirakel. Eén ding is zeker: Vincent Kompany heeft zijn inzet helemaal terugverdiend. Analyse van een parcours dat bol stond van de plotwendingen.
‘Het bezoek van Club Brugge is van kapitaal belang voor het einde van ons seizoen. Mocht ik kunnen kiezen, dan zou ik het liefst tien keer na elkaar tegen hen willen spelen.’ Vincent Kompany hield zich niet in toen hij moest vooruitblikken op de topper van afgelopen zondag. Hij liet zich zelfs verleiden tot een jolige metafoor toen het over de gemiddelde lengte van de Bruggelingen ging. ‘Het zijn meestal de kleinste bevers die de grootste bomen doen omvallen.’
De trainer van paars-wit was ervan overtuigd dat de afspraak tegen Club Brugge beslissend zou zijn in de race naar de top vier en play-off 1. En hij had er alle reden toe: paradoxaal genoeg voelt het Anderlecht van Kompany zich meer op zijn gemak tegen de kanjers van de reeks dan tegen de ploegen van een lagere rang (zie tabel). Anderlecht gaf vaak punten weg in zijn duels met teams die zich onderaan het klassement bevinden – herinner u de 2 op 6 tegen RE Mouscron en de 1 op 6 tegen KAS Eupen – maar in de topwedstrijden kon het wel de klus klaren.
Dit Anderlecht kan zijn ware potentieel maar etaleren wanneer de tegenstander mee wil voetballen en niet alles dichtgooit. De mannen van Kompany voelen zich beter in hun sas tegen het Genk van John van den Brom en het Oostende van Alexander Blessin dan tegen gevechtseenheden die in de loopgraven blijven liggen. Het is geen toeval dat Anderlecht twee keer uitpakte met een zogenaamde referentiewedstrijd wanneer Genk de tegenpartij was.
Maar de laatste weken slaagden ze er ook in om de verdedigingsmuren van hun vijanden neer te halen, iets waar ze het lastig mee hadden tijdens het eerste deel van het seizoen. Op het veld van Antwerp volgde onlangs de climax en dat is een teken dat de ploeg zich verder blijft ontwikkelen. Met een trainer die de juiste oplossingen aanreikt op de juiste momenten kan het elftal alleen nog verder doorgroeien.
Negentig minuten bibberen
De dagen voor de clash tegen Club Brugge werd Anderlecht in verschillende media veroordeeld en terechtgewezen. Er werd geopperd dat Club Brugge vertrokken was voor een jarenlange dominantie en er steeg kritiek op over de tekortkomingen van Kompany en zijn manschappen. Dat al deze uitspraken de ego’s van de spelers had aangetast, werd duidelijk tijdens het vieren van de winning goal. Voor aanvang van de topduels tegen Antwerp en Club Brugge waren er twijfels over de kwalificatiekansen van Anderlecht voor play-off 1. Tien dagen later wordt Anderlecht gezien als een serieuze kandidaat voor de tweede plaats die toegang geeft tot de voorrondes van de Champions League.
Kortom: één wedstrijd heeft alles op zijn kop gezet. Al was er deze keer geen sprake van een referentiewedstrijd. Club Brugge nam vanaf de aftrap het heft in handen en heeft zijn nederlaag te danken aan enkele catastrofale minuten. Anderlecht speelde met een chirurgische precisie en was zo efficiënt dat het niet eens hoefde te domineren om te winnen.
Maar in tegenstelling tot de heenwedstrijd in oktober, toen Kompany de ploeg net had overgenomen van Frank Vercauteren, deden de Brusselaars deze keer wel goed mee. Na die meelijwekkende vertoning in Jan Breydel had niemand zich kunnen inbeelden dat Anderlecht een quasi perfect rapport zou kunnen voorleggen tegen de toppers.
De ploeg kreeg de afgelopen maanden een serieuze groeischeut en Kompany liet zijn soms naïeve ingrepen die in het verleden punten hadden gekost achterwege. Anderlecht neemt bijvoorbeeld minder risico’s bij de opbouw vanachter uit. Toen hij de sportieve teugels in handen kreeg, huiverde Kompany bij het idee dat er lange ballen naar voren werden getrapt. Intussen beseft hij dat zo’n lange bal soms de beste optie is om te verhinderen dat een gevaarlijke situatie uit de hand zou lopen. De romantiek is een beetje uit het elftal verdwenen, maar de benadering van Kompany blijkt wel de juiste te zijn.
36 verschillende spelers
Een ander frappante tegenstrijdigheid bij Anderlecht is de stevigheid van de verdedigende linie. Nochtans gaven de eerste indicaties aan dat de verdediging niet zou standhouden. Niet het minst omdat potentiële titularissen als Elias Cobbaut en Hannes Delcroix lang out waren/zijn door fysieke ongemakken. Daarnaast kreeg het team te maken met een ontelbaar aantal herschikkingen en twijfelgevallen. Er waren spelers die weken aan een stuk het volle vertrouwen kregen van Kompany en van de ene dag op de andere uit de basisploeg verdwenen. Of ze legden de omgekeerde weg af. Amir Murillo, Kemar Lawrence, Bogdan Michajlitsjenko en Killian Sardella liepen zelfs de twee trajecten af. En er was het geval Timon Wellenreuther. Met de bal aan de voet is de Duitser nog steeds geen baken van rust en hij maakte enkele beginnersfouten die tot puntenverlies leidden. Hoewel hij al maanden tussen de palen staat, heeft Wellenreuther moeite om de nalatenschap van Hendrik Van Crombrugge te beheren.
De moeilijke zoektocht naar een basisploeg weerspiegelde zich ook in het indrukwekkende aantal van 36 spelers die sinds de zomer gebruikt werden. Op dat vlak deed Anderlecht het veel ‘beter’ dan Antwerp (31), Club Brugge (29), KRC Genk (26) en KV Oostende (24). Ondanks al die tegenvallers incasseerde enkel Club Brugge minder doelpunten dan de Brusselaars.
Van de hel naar de hemel
Is hij nu een klusser of een topper in wording? Doorheen het seizoen, en naargelang de soms verrassende resultaten, moesten de voetbalanalisten hun mening over Vincent Kompany regelmatig bijstellen. Lovende commentaren en wrede kritieken wisselden elkaar snel op. Over Kompany heerst er nog altijd geen consensus. Niet bij de media, niet bij het publiek en ook niet in het voetbalmilieu. De trainer Kompany bedaart de gemoederen.
Afgelopen weekend kregen we daar andermaal een mooie illustratie van in de voorbeschouwingen op de wedstrijd tegen Club Brugge. In Le Soir en SudPresse nam Hugo Broos het op voor zijn collega. ‘In deze context zou zelfs Pep Guardiola niet beter doen dan Kompany.’ In La Dernière Heure en Het Nieuwsblad hielden Lorenzo Staelens en Glen De Boeck een andere pleidooi. ‘Met Kompany als coach zou Club Brugge geen kampioen worden.’ Zou er in het Belgische voetbal iemand zijn die meer tegengestelde gevoelens opwekt dan Kompany?
Matige wintertransfers
Peter Verbeke moest meteen kleur bekennen: na een lowcost zomermercato, waarin minder dan vijf miljoen werd uitgegeven, zouden er in de winter nog minder middelen voorhanden zijn om de ploeg te versterken. In feite was er nul euro beschikbaar en daardoor was de sportieve baas van Anderlecht verplicht om enkele spotgoedkope transacties te verrichten. De mercato werd uiteindelijk een mix van risicovolle uitleenbeurten van spelers die hun slabakkende carrière opnieuw wilden lanceren of op zoek waren naar een extra prikkel.
Achteraf gezien had de club zich die kleine investeringen kunnen besparen, want geen enkele speler die er in de winter bijkwam heeft iets kunnen toevoegen aan de ploeg. De sprankelende Abdoulay Diaby van bij Club Brugge verscheen nog niet op het appel en intussen begrijpt iedereen waarom hij bij Getafe overbodig was geworden. Diaby speelde nog geen enkele volledige wedstrijd voor Anderlecht – zelfs niet in de bekermatchen tegen Union of Cercle Brugge – en zijn aandeel bleef beperkt tot een doelpunt. Zondag mocht hij in blessuretijd invallen tegen Club Brugge om tijdswinst te boeken. Die futiele invalbeurt staat symbool voor de miserie waarin de Malinees verzeild is geraakt. Eind mei wacht hem wellicht een retourverzending naar zijn moederclub Sporting Portugal.
Een vijftigtal Bundesligawedstrijden en een plaats in de kern van Denemarken. Met die adelbrieven kwam Jacob Bruun Larsen in januari overwaaien vanuit Duitsland. Hij wilde bij Anderlecht zijn triestige eerste seizoenshelft bij Hoffenheim uitwissen en hij was verondersteld om de flanken een boost te geven. De Deen kwam in bijna elke wedstrijd in actie, maar hij toonde zich weinig tot niet productief. Net als bij Diaby stevent de huurperiode van Larsen af op een mislukking. Ook Majeed Ashimeru kon nog niet helemaal overtuigen. Hij kwam naar Anderlecht omdat hij te broos was voor het niveau van Red Bull Salzburg en hij heeft nog niet kunnen tonen dat hij helemaal klaar is om te ontbolsteren in de Jupiler Pro League. De transfers die in januari gerealiseerd werden, zijn alles behalve een succes en bij Anderlecht mogen ze vooral blij zijn dat het amper iets heeft gekost.
Persoverzicht van de sleutelmomenten doorheen het seizoen
23/08/2020 : Anderlecht – RE Mouscron 1-1
‘Met zijn principes over het balbezit (gemiddeld 60%) geeft Anderlecht de indruk dat het te kwetsbaar is wanneer het moet verdedigen.’ – Le Soir
04/10/2020 : Club Brugge – Anderlecht 3-0
‘Twee dagen voor de wedstrijd had Kompany verklaard dat hij zou weigeren om een muur op te trekken tegen Club Brugge. De topper, waarin Anderlecht niet in het stuk voorkwam, had nochtans veel weg van een wedstrijd aanval tegen verdediging. Het was de eerste grote test van paars-wit dit seizoen en de ploeg heeft in grote lijnen gefaald.’ – Vers L’Avenir
01/11/2020 : Anderlecht – Antwerp 1-0
‘Paars-wit heeft zondag in de wedstrijd tegen Antwerp een nieuw record gevestigd. Het had in de hele match maar 28 procent balbezit en dat was het laagste cijfer voor Anderlecht sinds het statistiekenbureau Opta het balbezit begon te meten in 2014. Al zullen trainer Vincent Kompany en de zijnen daar niet om rouwen. Het leverde toch maar mooi de drie punten op.’ – Het Nieuwsblad
11/12/2020 : Anderlecht – KRC Genk 1-0
‘Was Anderlecht zo goed of KRC Genk zo slecht? Het eerste, durven we denken. Offensief en defensief speelde paars-wit een wedstrijd die af was – op die gemiste kansen na. Fans die dit hebben gezien, moeten niet wanhopen.’ – Het Laatste Nieuws
15/01/2021 : KAS Eupen – Anderlecht 2-0
‘Zijn jongens charmeren bij momenten. Doen elke week weer hun best, maar… Het wordt hoog tijd dat ze zichzelf belonen. Of tenminste stoppen met zichzelf keer op keer in de voet te schieten.’ – Het Laatste Nieuws
22/01/2021 : Anderlecht – Waasland-Beveren 0-0
‘Kompany had gelijk om zich achterdochtig op te stellen. Zelfs tegen de voorlaatste in de competitie die door velen beschouwd wordt als de zwakste ploeg van de Jupiler Pro League. Anderlecht ging de mist in tegen een ploeg die een laag blok hanteert en enkel aan verdedigen denkt. Met hun betonvoetbal brachten de Waaslanders de offensieve beperkingen van deze jonge groep opnieuw aan het licht.’ – La Dernière Heure
07/02/2021 : KRC Genk – Anderlecht 1-2
‘Gisterenavond gaf Anderlecht een clinic in pressing. Het was mooi om te zien – Genk had geen flauw benul wat de oplossing was.’ – Het Laatste Nieuws
21/02/2021 : Anderlecht – KV Kortrijk 0-2
‘Vincent Kompany heeft willen lopen voor hij kon stappen. Dan mag je, zoals Kompany, nog intelligent zijn, op den duur ga je jezelf overschatten.’ – Sport/Voetbalmagazine
28/02/2021 : Standard – Anderlecht 1-3
‘Nadat het begin november tegen Antwerp een van zijn meest geloofwaardige prestaties neerzetten met amper 28 procent balbezit, heeft Anderlecht zich opnieuw op die principes gebaseerd om te winnen in het hol van de Rouches. Het gaf het commando over aan Standard dat in totaal 65 procent van de tijd de bal had. De grootste verdienste gaat naar Kompany, die zich in de aanloop naar deze kapitale wedstrijd ter discussie heeft gesteld.’ – Le Soir
05/04/2021 : Antwerp – Anderlecht 1-4
‘De romantische filosofie en de offensieve ingesteldheid van Kompany kwamen perfect tot uiting op het biljartlaken van Antwerp.’ – La Dernière Heure
11/04/2021 : Anderlecht – Club Brugge 2-1
‘Anderlecht doet mogelijk nog mee voor de tweede plaats en het bijhorende ticket voor de Champions Leaguevoorrondes, al wil de coach daar niets over horen.’ – Het Nieuwsblad
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier