EK voetbal: Spanje wipt Duitsland, Frankrijk verslaat Portugal met penalty’s

Mikel Merino (6), die de winnende goal maakte, viert met Rodri. © Getty

Spanje werd de eerste halvefinalist op het EK voetbal. Het triomfeerde vrijdagavond in de kwartfinales in Stuttgart na een slijtageslag tegen gastland Duitsland met 2-1 na verlengingen. Frankrijk had niet alleen verlengingen maar ook strafschoppen nodig om Portugal weg te zetten.

In de eerste partij van de avond was de eerste kans van de partij was voor La Roja: aanvoerder Alvaro Morata legde goed terug tot bij Pedri, die van net buiten de zestien op Manuel Neuer besloot. Pedri moest na een stevige charge van Toni Kroos al in de achtste minuut noodgedwongen naar de kant voor Dani Olmo.

Na twintig minuten reageerde de Mannschaft via Kai Havertz, die in de handen kopte van Unai Simon. Op tien minuten van de rust was de poging van Havertz opnieuw te zwak om Simon te verontrusten. Aan de overkant stond Neuer pal op schoten van Nico Williams en Olmo.

Spanje had na de pauze maar enkele minuten nodig om op voorsprong te klimmen. Lamine Yamal behield het overzicht en legde panklaar voor Olmo (52.), die de openingstreffer overhoeks in doel schoof. Julian Nagelsmann voerde aansluitend een dubbele wissel door. Kapitein Ilkay Gündogan en David Raum werden geslachtofferd voor breekijzer Niclas Füllkrug en Maximilian Mittelstadt. In het slot ontsnapte Spanje tot twee keer toe toen Füllkrug de paal trof en een lob van Jamal Musiala na een slechte doeltrap van Simon op het dak van het doel stierf. Een Duits slotoffensief leverde in extremis nog de gelijkmaker van Wirtz (89.) op, waardoor verlengingen volgden.

Florian Wirtz viert zijn gelijkmaker voor Duitsland. © Reuters

In die verlengingen leken lange tijd strafschoppen in de maak, tot de ingevallen Mikel Merino (119.) met een trefzekere kopbal een Spaans volksfeest deed losbarsten.

Ongeïnspireerd Frankrijk, hardnekkig Portugal

Tegen wie Spanje in de halve finale moet uitkomen, werd beslist in de andere wedstrijd van de avond.

Het werd Frankrijk dat zich in Hamburg tegen Portugal kwalificeerde. Nadat er 120 minuten niet gescoord werd, wonnen de Fransen de penaltyslag met 5-3.

Na twintig minuten liet Frankrijk de eerste kans noteren: Theo Hernandez testte met een afstandschot de vuisten van Diogo Costa. Het bleek meteen de meest doelrijpe poging in een voor de rest slaapverwekkende eerste helft.

Vijf minuten na de onderbreking achtte Kylian Mbappé zijn moment gekomen. De Franse kapitein haalde uit, maar mikte te centraal. Op het uur stak Portugal de neus aan het venster via Bruno Fernandes, die Mike Maignan tot een noodzakelijke redding dwong op een overhoekse knal. Enkele minuten later waren de troepen van Roberto Martinez alweer dreigend. Vitinha vond echter op zijn beurt Maignan op zijn weg.

Youssouf Fofana zette een van de Franse strafschoppen om. © Reuters

Les Blues lieten zich in de nasleep van de dubbele kans niet onbetuigd. Een trap van Randal Kolo Muani ging via het been van een alerte Ruben Dias in corner. Ook ploegmaat Eduardo Camavinga kende pech in de afwerking en zag de openingsgoal naast de verkeerde kant van de paal belanden. Een doelpunt viel uiteindelijk niet meer, met verlengingen als gevolg.

In de extra speeltijd trapte Cristiano Ronaldo huizenhoog over en kon Dayot Upamecano nog net nieuw Portugees gevaar van Rafael Leao in de kiem smoren. Ousmane Dembélé stelde daar een onbesuisde poging tegenover, waardoor strafschoppen een winnaar moesten aanwijzen.

Joao Felix miste als enige. Hij mikte de derde Portugese elfmeter tegen de paal en bezegelde zo het lot van zijn natie.