EK voetbal: Nederland en Engeland gaan door naar halve finales, ten koste van Turkije en Zwitserland

Vreugde bij Wout Weghorst. © Reuters

Oranje had een comeback nodig en een owngoal van Turkije om zich te plaatsen voor de halve finales van het EK voetbal. Voor Engeland kwam het aan op een penaltyserie om revelatie Zwitserland af te schudden.

Engeland wist in Düsseldorf opnieuw niet te overtuigen.

Engeland en Zwitserland keken tijdens de eerste vijfenveertig minuten in de Merkur Spiel-Arena de kat uit de boom. Met z’n tweeën lieten ze opgeteld geen enkel schot tussen de palen noteren en zorgden ze voor een eerste helft die amper iets om het lijf had. 0-0 was de logische tussenstand bij de rust.

Ook de tweede helft kwam traag op gang. Vooral Engeland bleef in hetzelfde bedje ziek en kwam, zoals het dat het hele toernooi al doet, inspiratieloos voor de dag. Pas een kwartier voor tijd haalden Engeland en Zwitserland de supporters in de tribunes uit hun slaap. De Zwitserse spits Breel Embolo (75.) verwerkte een afgeweken voorzet in doel en brak de wedstrijd open. Zijn treffer ontlokte meteen een reactie bij de Engelsen, die weer op gelijke hoogte kwamen dankzij een fraaie krul van Bukayo Saka (80.).

In de verlengingen bleef het scorebord ongewijzigd op 1-1 staan, waardoor penalty’s zich opdrongen. Daarin toonde Engeland zich het meest lucide. Met 5-3 trok het in de penaltyreeks aan het langste eind.

Declan Rice viert de zege van Engeland. © Reuters

Onwgoal

Nederland wist zich zaterdagavond in het Olympiastadion in Berlijn als vierde en laatste land te plaatsen voor de halve finales op het EK voetbal in Duitsland.

Oranje begon als favoriet en voetbalde in de openingsfase van de wedstrijd ook naar die status. Spits Depay kon de vroege kansen voor Oranje echter niet afwerken. Gaandeweg nam Turkije de regie over en wees het de Nederlanders zelfs op achtervolgen aan. Na een perfecte voorzet van goudhaantje Güler kopte verdediger Akaydin (35.) de verdiende voorsprong tegen de touwen.

Nederlands bondscoach Koeman greep in tijdens de rust en bracht breekijzer Wout Weghorst op het veld. Ondanks de aanwezigheid van de grote spits kwam Nederland niet dichter bij een doelpunt. De beste kansen waren in de plaats voor Turkije, maar het doelhout en doelman Verbruggen vermeden de dubbele voorsprong.

Nederland bleef zo in de wedstrijd en schudde in het laatste wedstrijdkwart nog een comeback uit de mouw. Verdediger De Vrij (70.) bracht Oranje weer langszij met een staalharde kopbal. De ongelukkige Turk Müldür (76.) verschalkte niet veel later zijn eigen doelman en volbracht zo de Nederlandse remonte. Turkije ging in het slot nog nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg het leer niet meer tegen de netten.

Woensdag speelt Nederland de halve finale tegen Engeland.