![](https://img.static-rmg.be/a/view/q75/w962/h503/4461747/904601-jpg.jpg)
‘Biologisch paspoort goed voor gelijkschakeling’
Het in gebruik nemen van het biologisch paspoort op het WK is vooral goed als signaal, denkt Kristof Sas, gewezen ploegdokter van Club Brugge en Anderlecht.
Het in gebruik nemen van het biologisch paspoort op het WK is vooral goed als signaal, denkt Kristof Sas, gewezen ploegdokter van Club Brugge en Anderlecht. De wereldvoetbalbond FIFA kondigde vorige week aan dat het een biologisch paspoort voor voetballers wil invoeren op de komende Confederations Cup, deze zomer, en op het WK in 2014. Beide tornooien gaan door in Brazilië. FIFA plant de invoer in een opgevoerde strijd tegen doping.
Heeft zo’n paspoort zin? Kristof Sas, gewezen dokter van Club Brugge en Anderlecht: “Ja, het is een goeie zaak in de uniformiteit van de strijd tegen doping in alle sporten. Overal dezelfde aanpak en dan zien we wel in welke sport er een probleem is. Hoe het specifiek gesteld is met doping in het voetbal in andere landen kan ik niet zeggen, maar ik denk dat in België doping in het voetbal afwezig is. De clubs krijgen nu al regelmatig controle, ook in Europese competities. Dat zijn dan wel urinecontroles, geen bloedcontroles. Maar ik denk dat de spelers niet tegen bloedcontroles zullen zijn. Nagenoeg alle grote clubs doen dat al met hun eigen spelers, zo’n drie tot vier keer per seizoen, en zo’n controles duren ook minder lang dan urinecontroles na een wedstrijd, die al eens durven uitlopen in de tijd.”
Dat FIFA het gaat introduceren op de competities die het zelf organiseert, is een eerste stap, denkt Sas. “Het zal in elk geval een hele logistieke operatie worden, langs gaan bij alle landen en op voorhand bloedafnames doen. Als je alleen gaat controleren op het tornooi, heeft het weinig zin, je moet vooraf een beeld hebben van de bloedwaarden van een individu en dan verdachte gevallen opvolgen. Ik vermoed dat men later zo’n paspoort gaat veralgemenen, zoals in andere sporten.”
Een gecoördineerd beleid komt op gang. Ook in Wallonië wordt tegenwoordig gecontroleerd, en clubs moeten voor hun spelers nu al whereabouts doorgeven. Sas: “De teamactiviteiten tenminste. Plus de eventuele afwezigen melden. Nu vermoed ik wel dat doping in voetbal minder een probleem is. Het gaat om een ploegsport, met technische en tactische componenten, waarin kracht, snelheid én uithouding van tel zijn. Het lijkt me moeilijk om dat allemaal samen te beïnvloeden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier