Anderlecht ontslaat Brian Riemer: de man van de cijfers werd genekt door de data
Brian Riemer is geen trainer van Anderlecht meer. Hij werd lang gered door de cijfers – de resultaten op zich waren goed – maar de statistieken van de slechte prestaties kosten hem nu de kop.
Op fluitconcerten of lastige vragen antwoordde Brian Riemer steevast met cijfers. Data fungeerden als een schild voor de trainer, wiens carrière eerder in een laboratorium dan op een voetbalveld lijkt ontstaan te zijn. Meteen na de nederlaag tegen Racing Genk verweerde de Deen zich dus met drie cijfers: 14, 3, 1.
Veertien, want ‘toen ik hier arriveerde, stond Anderlecht op de veertiende plaats’, legde Riemer te zijner verdediging uit toen het ging over zijn toekomst in Brussel die op de helling stond. Eigenlijk stond paars-wit op een twaalfde plaats na het ontslag van Felice Mazzu en de interimperiode van Robin Veldman. Een man van de cijfers die de cijfers manipuleert, dat is wat vreemd, maar de redenering van Riemer bleef wel overeind: het gaat nu beter met Sporting dan voor zijn komst.
Drie, dat is de plaats van Anderlecht in de eindstand vorig seizoen. ‘En voor het eerst in lange tijd streden we mee voor de titel’, voegde de Deen daar nog aan toe.
Eén, ten slotte, omdat de nederlaag tegen Genk de eerste was van dit seizoen, na vijf zeges en drie gelijke spelen (in de competitie en Europees). In de laatste drie competitiematchen pakte paars-wit wel amper 2 op 9, maar het sloot de zomer, met een erg lange transferperiode, toch nog af op een voorlopig derde plaats, op één punt van Club Brugge en vier van Genk. Dat is niet fantastisch, maar ook niet meteen een basis voor ontslag.
De harde waarheid van de data
Maar die resultaten verdoezelen de waarheid. Als Brian Riemer de cijfers écht kent, dan weet hij vast wel dat er veel zijn die niet bepaald in zijn voordeel pleiten. En dat al sinds langer dan het begin van dit seizoen. Als hij naar de geavanceerde data kijkt – waarmee een wedstrijd in detail kan bekeken worden, voorbij het simpele resultaat – dan zal Riemer moeten vaststellen dat paars-wit in zeven competitiematchen 12,5 expected goals weggaf (een maatstaf waarbij elk schot op doel getaxeerd wordt tussen 0 en 1 volgens de waarschijnlijkheid dat het binnen gaat). Het is een cijfer dat thuishoort in de play-downs, alleen KV Mechelen, Cercle Brugge en Beerschot doen slechter. Sporting werd daarbij vaak rechtgehouden door Colin Coosemans, de meest beslissende doelman sinds het begin van de competitie. De ex-speler van Club Brugge was vorig seizoen pas derde keeper, maar scoort nu +5 op het verschil tussen post shot expected goals (het aantal dat hij had moeten binnenkrijgen gezien de kwaliteit van de doelpogingen) en effectief geïncasseerde goals.
Bijkomend probleem is dat dat grote verschil niet nieuw is. Vorig seizoen was de meest beslissende doelman tijdens de reguliere competitie (dus tot aan de play-offs) … Kasper Schmeichel. De keeper van paars-wit scoorde liefst +8,7 op het verschil tussen post shot expected goals en effectief geïncasseerde goals. Tekenend voor een Sporting dat boven zijn kwaliteiten presteerde. Na de 30 speeldagen van de reguliere competitie had Anderlecht een doelsaldo van +28 (58 voor en 30 tegen) terwijl dat volgens de expected goals slechts +11,1 had mogen zijn. Toen er tijdens de play-offs een einde kwam aan dat ‘overpresteren’ – voor een groot stuk te wijten aan de blessures van bepalende spelers – zakte Anderlecht in het klassement en lagen de resultaten meer in de lijn van de prestaties. Het eindigde de play-offs met slechts twee overwinningen in de laatste negen wedstrijden.
De objectieve beoordeling van de prestaties van paars-wit onder Riemer, eerder dan de loutere resultaten, had in het tussenseizoen al kunnen leiden tot zijn ontslag. Het publiek, dat genoeg had van het gebrek aan goed voetbal, vroeg daar al langer om. Maar door de steun van de spelersgroep, zijn sterke band met Jesper Fredberg en de euforie van de titelstrijd kon Riemer het langer uitzingen. Nu, enkele maanden later, kost de eerste nederlaag van paars-wit hem alsnog de kop. De cijfers waarmee hij zich verdedigde moesten het immers afleggen tegen de diepgaande analyse van de data.
Hoe Brian Riemer Anderlecht naar zijn hand zet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier