Sommige mensen verzamelen postzegels, anderen sigarenbandjes – al zal dat laatste wel wat minder zijn nu er minder wordt gerookt. De nieuwe rijken kunnen zich op een nieuwe verzamelhobby storten: voetbalclubs.

Een voorloper is Roman Abramovitsj. Officieel bezit hij alleen Chelsea, maar het is een publiek geheim dat hij een vinger in de pap heeft bij Vitesse. De Arnhemmers kunnen daardoor beschikken over een vijftal spelers die eigendom zijn van The Blues: Christian Atsu, Cristián Cuevas, Lucas Piazon, Bertrand Traoré en Patrick van Aanholt. Desondanks bouwde Vitesse de jongste drie seizoenen een schuld van 43 miljoen euro op. Precies het bedrag dat door de UEFA toegelaten is in het kader van de financial fair play. Proficiat.

Roland Duchâtelet is heel wat transparanter dan de Rus. De voorzitter van Standard voegde na STVV (via zijn partner) en Ujpest Dozsa (via zijn zoon), nu ook Carl Zeiss Jena, Alcorcón en Charlton Athletic aan zijn verzameling toe.

Niemand snapt vooralsnog waarom. Om spelers onderling te kunnen doorschuiven, denkt de ene. Niet zo’n leuk idee voor een voetballer, die dreigt verstrikt te raken in het web van clubs van één man. Duchâtelet aast op het (tv-)geld van de rijke competities, meent de andere. Vooraleer Alcorcón (16e in de Segunda División A) en Charlton Athletic (22e in The Championship) zich aan de vetpotten van de Primera División en de Premier League mogen laven, moet er nog heel wat gevoetbald worden. Sociale erkenning, vermoedt nog een andere achter de koopwoede. In Jena, Alcorcón of een buitenwijk van Londen?

In ons land hebben we ook nog Maged Samy, die naast het Egyptische Wadi Degla hier Lierse en Turnhout op zak heeft. De academies zouden op termijn geld verdienen aan het opleiden van jongeren, maar voorlopig creëren de clubs slechts financiële putten.

Duchâtelet en Sami krijgen overigens navolging. Vincent Tan, de Maleisische eigenaar van Cardiff City, heeft nu ook FK Sarajevo aan de haak geslagen. Vast staat dat de verzamelaars dit niet uit clubliefde doen. De heer Tan joeg de Welshe fans aardig op stang toen hij besliste dat The Bluebirds voortaan in het rood zouden spelen.

Intussen heeft de club van verzamelaars er weer een notoir lid bij: sjeik Mansour bin ZayedAl Nahyan. De man die met zijn petroleumdollars Manchester City vanonder het stof haalde, bezat in eigen land ook al Al Jazira, de club waar Frank Vercauteren het een tijdje op sportief vlak voor het zeggen had. City heeft intussen ook franchises in Amerika (New York City FC), en Australië (Melbourne Heart) in de portefeuille.

In het hoofdstuk creatieve boekhouding van City wordt duidelijk waarvoor die clubs, samen met de Manchester City Ladies FC, dienen. Zij zorgen voor 27,1 miljoen euro aan inkomsten, onder de noemer ‘immateriële activa’. Daar verstaat City ‘scouting en commerciële diensten’ onder. Het scoutingapparaat kost nochtans slechts 4,8 miljoen euro en het lijkt onwaarschijnlijk dat het speurwerk van City enig nut heeft voor het Amerikaanse of Australische filiaal. Om over de City Ladies nog te zwijgen.

Door clubs op te kopen, spotten de sjeiks uit de Emiraten met de regels van de financial fair play. City is zelfs wereldkampioen in artificiële inkomsten. Het verkocht de imagorechten en zelfs de naamrechten van de club. Aan maatschappijen die het niet wil bekendmaken. Goed voor bijna honderd miljoen euro. Als de UEFA daarin trapt, kan het hele gedoe rond financial fair play beter opgedoekt worden.

Je zou bijna gaan supporteren voor Chelsea, dat Juan Mata verkocht om zich in regel te stellen met de eisen van de UEFA. Als niet was uitgelekt dat The Blues samen met Jorge Mendes, de zaakwaarnemer van José Mourinho, een bedrijf in het belastingparadijs Jersey runnen dat ‘de economische rechten’ van spelers van derde partijen bezit. Via Burnaby Investments LP is Chelsea mogelijk eigenaar van voetballers van concurrenten.

Wordt het niet de hoogste tijd dat we de clubs uit de handen van de miljardairs halen en teruggeven aan de fans?

DOOR FRANÇOIS COLIN

Wordt het niet de hoogste tijd dat we de clubs uit de handen van de miljardairs halen en teruggeven aan de fans?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content