Ja, België kan de kaap van de 10 olympische medailles in Parijs nog halen

Van alle resterende Belgische medaillekanshebbers in Parijs staat Nafi Thiam op één. Zelfs een derde gouden medaille op rij ligt binnen haar mogelijkheden.
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Met nog vijf dagen te gaan op de Olympische Spelen staat de medailleteller van Team Belgium in Parijs op vijf stuks. Kan het de verhoopte tien medailles nog behalen, nadat toppers als Matthias Casse, Alexander Doom (door een blessure) en de Red Lions een medaille hebben gemist? Ja, leert het volgende overzicht, maar dan moeten de nu reële medaillekansen bijna allemaal benut worden.

De Belgische medailleoogst tot dusver:

Goud en brons voor Remco Evenepoel en Wout van Aert in de tijdrit wielrennen bij de mannen.

Brons voor Gabriella Willems in het judo.

Goud voor Remco Evenepoel in de wegrit wielrennen bij de mannen.

Brons voor Lotte Kopecky in de wegrit wielrennen bij de vrouwen.

Woensdag 7 augustus

Startuur nog onbekend – Emma Plasschaert – zeilen, medalrace ILCA 6-klasse

De medal race (de laatste race van een zeilcompetitie, waarin dubbele punten te verdienen zijn) van de ILCA 6-klasse werd dinsdag uitgesteld naar woensdag, wegens te weinig wind in Marseille. Emma Plasschaert krijgt daarin nog een kans op een bronzen medaille. Het goud en zilver zijn weg, want die gaan naar de Nederlandse Marit Bouwmeester en de Finse Anne-Marie Rindom.

Plasschaert begint als zesde aan de medal race en heeft twaalf punten meer dan de Noorse Line Flem Hoest. Ook Maud Jayet (vierde) en Elena Vorobeva (vijfde) doen nog mee voor brons. De West-Vlaamse moet winnen en hopen dat haar andere concurrentes steken laten vallen. Met een topvierplaats is brons ook nog mogelijk, maar dan moeten Jayet en co bij de laatsten eindigen. En dat is onwaarschijnlijk.

Kans op een medaille: 10 procent. Kans op goud: 0 procent.

*

19.30 uur – Nina Sterckx – gewichtheffen (-49 kilo)

In Tokio werd ze als 19-jarige meteen vijfde in de klasse tot 49 kilo. In Parijs gaat Nina Sterckx voor meer. De Oost-Vlaamse, getraind door ex-olympiër Tom Goegebuer, behaalde de voorbije drie jaar telkens een EK-medaille. Eén probleem: de gewichtsklasse waarin ze een reële medaillekans had, de categorie tot 55 kilo, is door de aanhoudende dopingproblemen binnen haar sport van het olympisch programma gehaald.

Jammer voor Sterckx, die zich de voorbije maanden kon kwalificeren voor zowel de -49 kilo als de -59 kilo-klasse. Een aartsmoeilijke keuze was noodzakelijk: ofwel moest ze te veel afvallen in te korte tijd, ofwel moest ze te veel bijkomen in te korte tijd. Sterckx koos voor de gewichtsklasse tot 49 kilo, omdat ze daarin meer kans heeft om in de buurt van het podium te eindigen.

Kans op een medaille: 10 procent. Kans op goud: 3 procent.

*

21.20 uur – Alexander Doom – atletiek, finale 400 meter

Volledig fit was hij een kanshebber geweest op brons, maar Alexander Doom viel dinsdagavond uit met een blessure in de halve finale van de 400 meter.

Donderdag 8 augustus

19.27 uur – Fabio Van den Bossche – omnium piste (puntenkoers, laatste nummer)

Een outsider voor de medailles, tegen renners die al in het omnium op WK’s en Olympische Spelen medailles behaalden. En van wie sommigen ook uit de Tour de France komen. Terwijl Van den Bossche zich op een andere manier moest voorbereiden, via de Giro en daarna specifiekere pistetrainingen. Hij zit in de vorm van zijn leven en is zeer stuurvaardig.

Kans op een medaille: 20 procent. Kans op goud: 5 procent.

Vrijdag 9 augustus

13.10 uur – Lize Broekx en Hermien Peters – kajak, K2 500 meter

Een finaleplaats ligt binnen de mogelijkheden van Lize Broekx en Hermien Peters op de K2 500 meter, maar een medaille behalen tegen de Deense, Duitse en Poolse duo’s wordt allicht moeilijk.

Kans op een medaille: 10 procent. Kans op goud: 3 procent.

*

14 uur of 19 uur – Red Panthers – hockey, kleine finale of finale vrouwen

De Red Panthers behaalden als eerste Belgische ploeg in de olympische geschiedenis de halve finale in een traditionele ploegsport. De hockeyvrouwen spelen woensdag om 19 uur tegen China, waartegen ze al wonnen in de groepsfase. Dat is hun grootste kans op een medaille, want in een eventuele wedstrijd om het brons wacht de verliezer van de andere halve finale tussen Nederland en Argentinië. Als de waardeverhoudingen worden gerespecteerd stoot Nederland door en moet Argentinië om de derde plaats strijden. Tegen dat Zuid-Amerikaanse land wonnen de Panthers nog nooit.

Winnen ze tegen China, dan wacht in de finale allicht dus Nederland. In de groepsfase waren de Hollandse vrouwen een stuk sterker, maar toen stond er minder op het spel. In de Pro League, in aanloop naar het olympisch toernooi, wonnen de Panthers al voor het eerst in de geschiedenis van Nederland. Dat kan vertrouwen geven. Ze hebben in een eventuele finale ook niets te verliezen. Alle druk ligt op Nederland. Maar eerst de Chinese dames kloppen. Dat wordt ook niet makkelijk. Zij groeiden in het toernooi, zijn zeer allround en gedisciplineerd en hebben met de Australische Alyson Annan een zeer goede coach. 

Kans op een medaille: 50 procent. Kans op goud: 20 procent.

De Red Panthers wonnen tegen Spanje in de kwartfinale en spelen tegen China in de halve finale.

*

20.15 uur – Nafi Thiam – atletiek, laatste nummer (800 meter) zevenkamp

Nafi Thiam heeft een afspraak met de atletiekgeschiedenis. De Waalse gaat voor een derde olympische gouden medaille op rij. Daar is nog geen enkele atlete in de zevenkamp in geslaagd. Na haar Europese titel in Rome, afgelopen juni, is ze de topfavoriete voor goud. Zeker als Thiam haar score van het EK (6848 punten) kan overtreffen. De Amerikaanse Anna Hall, de Britse Katarina Johnson-Thompson en de Nederlandse Anouk Vetter zijn haar grootste concurrentes.

Kans op een medaille: 90 procent. Kans op goud: 66 procent.

20.15 uur – Noor Vidts – atletiek, laatste nummer (800 meter) zevenkamp

Noor Vidts is een outsider voor eremetaal. Hall en Johnson Thompson, die uit moeilijke periodes met blessures komen, moeten onder hun niveau presteren als Vidts, die in Tokio 2021 vierde werd, wil meedoen voor de podiumplaatsen. In dat geval is brons niet uitgesloten.

Kans op een medaille: 20 procent. Kans op goud: 3 procent.

*

20.19 uur of 21.19 uur – Sarah Chaâri – taekwondo, gevecht om brons of om goud (min 67 kilo)

Super Friday voor België, want er is nog een vierde medaillekans op één avond. Taekwondoka Sarah Chaâri uit Charleroi komt uit bij de middengewichten (57-67 kilo). De 19-jarige Waalse werd in 2022 wereldkampioene in de klasse van -62 kilo, won in 2023 goud op de Europese Spelen en werd in mei 2024 Europees kampioene. Haar koelbloedigheid, lange benen en geperfectioneerde techniek zorgen ervoor dat de moslima van Marokkaanse afkomst, die topsport met een studie geneeskunde combineert, moeilijk te verslaan is. Het is wel afwachten hoe ze zal omgaan met de druk op haar eerste Spelen.

Kans op een medaille: 50 procent. Kans op goud: 25 procent.

Zaterdag 10 augustus

8 uur – Bashir Abdi – atletiek, marathon mannen

Drie jaar na zijn bronzen medaille in Tokio gaat Bashir Abdi in de marathon op zoek naar nieuw eremetaal. De Somalische Gentenaar beleefde een moeilijk voorjaar met blessures, maar brak in mei in Manchester wel het Belgisch record op de 10 kilometer op de weg. Na het tragische auto-ongeluk waarbij de Keniaanse wereldrecordhouder Kelvin Kiptum in februari om het leven kwam, is zijn landgenoot Eliud Kipchoge opnieuw topfavoriet. Kipchoge kan na Rio en Tokio een unieke drie op drie scoren.

Andere medaillekandidaten? De Ethiopiërs Sisay Lemma en levende legende Kenenisa Bekele. Van Belgische zijde lopen ook Koen Naert en Michael Somers mee. Op het loodzware parcours (436 hoogtemeters!) zijn verrassingen niet uitgesloten. Abdi is wel geen specialist in zulke parcours met veel stroken bergop én steile stroken bergaf.

Kans op een medaille: 20 procent. Kans op goud: 5 procent.

Bashir Abdi behaalde in Tokio al brons. Kan hij dat in Parijs opnieuw herhalen op een heuvelachtig parcours?

*

17.59 uur – Lindsay De Vylder en Fabion Van den Bossche – pistewielrennen, ploegkoers

In de ploegkoers heeft België traditioneel gezien een medaillekans. Maar in een sterk deelnemersveld, met renners die uit de Tour komen, is die niet bijzonder groot. Het oorspronkelijke duo Lyndsay De Vylder en Robbe Ghys moest ook worden aangepast, nadat Ghys te vermoeid was na de Ronde van Frankrijk.

Fabio Van den Bossche neemt normaal gezien de plaats in van Ghys, als hij tenminste voldoende recupereert van de omnium op donderdag. Geen slecht alternatief, want De Vylder en Van den Bossche veroverden op het WK ploegkoers in 2022 brons. Dat vond plaats in de olympische Vélodrome van Saint-Quentin-en-Yvelines… Van den Bossche is ook in het omnium niet kansloos voor een medaille, al lijken zijn kansen daarin wel kleiner.

Kans op een medaille: 20 procent. Kans op goud: 10 procent.

*

21.12 uur – Belgian Cheetahs – atletiek, finale 4×400 meter estafette

Bij de Belgian Cheetahs hangt alles af van de aanwezigheid van Cynthia Bolingo, en of zij haar beste niveau kan benaderen na haar blessure, vlak voor de Spelen. In de reeksen in Parijs was dat niet het geval, en bleef Bolingo ver boven haar persoonlijk record. Ze sloeg de herkansingen over om fris genoeg te zijn voor de 4×400 meter.

Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet en Helena Ponette hebben dit jaar wel progressie gemaakt, maar zonder een loopster die onder de 50 seconden kan duiken wordt een medaille veroveren tegen de Amerikaanse, Nederlandse en Jamaicaanse vrouwen zeer moeilijk. Zelfs top vijf lijkt dan uitgesloten.

Kans op een medaille: 5 procent. Kans op goud: 1 procent.

*

21.22 uur – Belgian Tornados – atletiek, finale 4×400 meter estafette

De Belgian Tornados strandden in Rio 2016 en Tokio 2021 op een zucht van eremetaal op de 4×400 meter. In Parijs mikten ze weer op een medaille, maar de blessure van Alexander Doom zet een zeer grote domper op hun kansen. Het Belgische team had Doom nodig om te kunnen wedijveren voor brons met Botswana. Jonathan Sacoor loopt wel op zijn beste niveau ooit en Kevin Borlée is weer fit, maar dat alleen zal meer dan waarschijnlijk niet volstaan.

Kans op een medaille: 5 procent. Kans op goud: 1 procent.

Zondag 11 augustus

11.30 uur of 15.30 uur – Belgian Cats – basketbal, kleine finale of finale vrouwen

Na ‘Het wonder van Rijsel’, waar de Belgian Cats met 27 punten wonnen tegen Japan, spelen ze woensdag om 14.30 uur de kwartfinale tegen Spanje. Ze wonnen vorig jaar de finale van het EK tegen de Spaanse vrouwen, maar de twee ploegen zijn niet meer helemaal vergelijkbaar.

De Cats hebben wel dezelfde kern, maar missen de geblesseerde spelverdeelster Julie Allemand, terwijl Spanje een aantal speelsters heeft toegevoegd. De meest bepalende is Megan Gustafson, een Amerikaanse center die in aanloop naar de Spelen een Spaans paspoort kreeg, en in Rijsel al uitblonk in de poulewedstrijden.

Als de Belgian Cats echter niet met het mes tussen de tanden spelen, zoals in de eerste verloren groepswedstrijd tegen Duitsland, zijn ze kansloos. Maar kort na de euforie van de mirakelzege tegen Japan focusten ze bij aankomst in het hotel in Kortrijk al op de kwartfinale.

Halen ze weer hun niveau van de groepsmatchen tegen de VS en Japan, dan is een ticket voor de halve finale binnen bereik. Daarin wacht ofwel Frankrijk of Duitsland. Winnen ze ook die match, dan spelen ze zondag de finale tegen (meer dan waarschijnlijk) de VS. Dat is normaal gezien een maatje te groot in de strijd om het goud. Verliezen de Cats een eventuele halve finale, dan wacht in de strijd om het brons Australië of Servië. Maar dan moeten ze dus eerst voorbij Spanje.

Lees ook de uitgebreidere analyse van de medaillekansen van de Belgian Cats: ‘Wie bijna in de hel belandde, raakt makkelijker in de hemel’

Kans op een medaille: 33 procent. Kans op goud: 10 procent.

Grote euforie bij de Belgian Cats na de mirakelzege met 27 punten tegen Japan.

*

13.56 uur – Lotte Kopecky – pistewielrennen, laatste nummer (puntenrace) omnium vrouwen

Op de slotdag mikt Lotte Kopecky op een tweede medaille. Na brons in de wegrit, nu in het omnium op de piste. Daarvoor laat ze zelfs de Tour de France Femmes, die een dag na de Spelen van start gaat, aan zich voorbijgaan. De voorbije jaren ontpopte Kopecky zich op EK’s en WK’s tot de koningin van de piste, maar in Parijs tellen alleen de olympische disciplines.

In het omnium krijgen de rensters vier onderdelen voor de wielen geschoven: scratch, temporace, afvalling en puntenkoers. In de laatste twee disciplines is Kopecky wereldtop, maar de scratch en temporace liggen haar minder. Op het meest recente EK in januari werd de regerende wereldkampioene op de weg ook duidelijk geviseerd.

Met de Amerikaanse Jennifer Valente, olympisch kampioene in Tokio en wereldkampioene in 2023, de Deense Amalie Dideriksen, de Poolse Daria Pikulik en de Italiaanse Letizia Paternoster valt de concurrentie niet te onderschatten. De Britse Katie Archibald is wel geblesseerd, en dat is al een grote tegenstandster minder.

Een groot voordeel voor Kopecky: de vier proeven worden in slechts drie uur afgewerkt, met minder recuperatietijd dan op WK’s. Rensters met een grote motor en het beste herstelvermogen, zoals Kopecky, drijven dan boven, zeker in de afsluitende puntenkoers.

Kans op een medaille: 50 procent. Kans op goud: 33 procent.

Partner Content