In memoriam: O.J. Simpson, een uit eigendunk opgetrokken vrouwenmepper
In Las Vegas overleed Orenthal James Simpson op zijn 76e aan kanker. Beroemd als een van beste spelers ooit in het American football, berucht door de moord op zijn ex-vrouw en het daaropvolgende proces.
Simpson komt uit een nest van vier kinderen in een huurkazerne in San Francisco. Zijn moeder werkt als nachtverpleegster, zijn vader als conciërge en kok. Door rachitis draagt de jongen jaren metalen beenbeugels. Hij zit in een jeugdbende, de Persian Warriors, belandt zelfs een week in de cel maar herpakt zich.
Bakken geld
O.J. – de roepnaam bedenkt hij zelf – raakt het lokale City College binnen omdat de coach van hun voortreffelijk footballteam hem ziet zitten als running back. Dat is de speler die terreinwinst moet boeken door met de bal richting end zone of doel van de tegenstander te lopen. De jongeman blijkt fenomenaal sterk, razendsnel en moeilijk af te stoppen. Hij wint de Heismantrofee, zeg maar de Gouden Schoen van de collegespelers.
Op zijn 22 begint Simpson als prof bij de New Yorkse Buffalo Bills. Hij speelt er de pannen van het dak. De Bills zijn een middenmoter maar toch wordt de uiterlijk minzame back in 1973 de Most Valuable Player uit de Football League en Sportman van het Jaar. Hij draait nog twee seizoenen mee bij de San Francisco 49ers en stapt na tien jaar als betaalde speler uit de competitie met een jaarsalaris van 800.000 dollar.
Dan vertrekt hij ook bij de moeder van zijn drie kinderen. Een tweede carrière als golfprof mislukt. Maar Simpson schept bakken geld als uithangbord van autoverhuurder Hertz, zijn carrière als acteur komt op dreef en hij trouwt met Nicole Brown, een blanke kelnerin. Het huwelijk blijkt problematisch. O.J. is een vrouwengek met losse handjes. Hij wordt veroordeeld voor huiselijk geweld en de twee gaan uit elkaar.
O.J. Simpson (76), voormalig American footballster en acteur, overleden aan kanker
Oude meuk
In 1994 vindt de politie van Los Angeles Brown en haar vriend Ron Goldman met messteken afgeslacht in haar huis. Eerste verdachte: de ex-voetballer. Wanneer agenten hem gaan oppikken, vlucht hij in de auto van een vriend. Tv-stations zenden de achtervolging op de snelweg live en via helikopterbeelden uit. Op viaducten staan joelende fans. De politie durft de wagen niet klem te rijden want de legende dreigt met zelfmoord. Finaal stopt de witte Ford Bronco op Simpsons oprit. Voor de ogen van 95 miljoen kijkers geeft hij zich over.
Omdat de rechter camera’s toelaat, draait het proces uit op een nog groter circus. Voor wit Amerika staat een uit eigendunk opgetrokken vrouwenmepper terecht. Simpsons advocaten en zwart Amerika zien een racistische samenzwering van klungelende politiediensten. DNA en bloedsporen, textielvezels, voetafdrukken, een bebloede handschoen en 62 opgelijste incidenten met Brown wijzen in zijn richting, maar 150 miljoen kijkers zien de jury Simpson vrijspreken.
Twee jaar later spannen de nabestaanden een puur burgerlijke procedure in. En daar acht de rechtbank Simpson verantwoordelijk voor de dubbele moord. Hij moet 33,5 miljoen dollar betalen aan de families Brown en Goldman, telt daar een fractie van neer en verhuist naar Florida, waar schuldeisers zijn voetbalpensioen en oude filmrechten – samen 400.000 dollar per jaar – noch zijn vastgoed mogen aanslaan. Afgezien van een boete voor te snel varen en het illegaal aftappen van kabeltelevisie heeft de politie geen klant meer aan hem.
Tot in 2007. Agenten arresteren hem en vier kompanen voor de gewelddadige overval op en gijzeling van twee verzamelaars van sportmemorabilia. Simpsons uitleg: hij ging gewoon van hem gepikte, oude meuk recupereren. Hij verdwijnt nu voor negen jaar achter de tralies en komt dan wegens goed gedrag vrij. De rest van zijn jaren brengt hij werkloos maar golfend door in Las Vegas. In een zeldzaam interview kijkt hij als vermoorde onschuld nog eens terug. Ook op zijn eerste proces. ‘Dat ging niet over zwart of wit. Ik ben niet eens zwart, ik ben O.J.’