‘Het percentage van openlijke lgbtq-atleten op de Spelen in Parijs stijgt, maar blijft (te) laag’

© Getty
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

‘Weinig verrassend is dat lgbtq-atletes uit het Westen het meest vertegenwoordigd zijn’, schrijft sportredacteur Jonas Creteur.

Voor elke Olympische Spelen maakt Outsports.com, een Amerikaanse website die verslag doet van lgbtq-atleten, een lijst op van de olympiërs die geen geheim maken van hun seksuele geaardheid. De website gebruikt daarvoor onder meer journalistieke bronnen en de sociale media-accounts van atleten. Ze is wel voorzichtig. Bij enige twijfel wordt de sport(st)er niet opgenomen. Via social media wordt aan atleten ook bevestiging gevraagd.

Voor de start van de Spelen van Parijs stond de teller op 144. Op 9 augustus was die al gestegen tot 195, en tegen komende zondag zal het aantal wellicht boven de 200 liggen. Tijdens de twee weken olympische competitie gaat dat altijd zo, omdat fans, journalisten en atleten de website laten weten dat er nog namen van openlijke lgbtq-atleten ontbreken. In Tokio 2021 klom het cijfer zo van 120 naar 186.

In Parijs ligt dat nu al hoger, en voor de tweede keer op rij werd de kaap van de 100 gerond. Dat weerspiegelt de groeiende acceptatie van lgbtq-atleten in de sportwereld. Toch is hun aantal voorlopig nog minder dan twee procent van het totale aantal atleten. Al is dat allicht een onderschatting, omdat Outsports ze nog niet heeft opgemerkt vanwege de taalbarrière, of omdat atleten niet opgenomen willen worden in de lijst wegens mogelijke conflicten.

Opvallend is dat het aantal openlijke vrouwelijke ‘out-atleten’ negen keer hoger ligt dan het aantal mannelijke, ongeveer dezelfde verhouding als in Tokio. De Britse duiker Tom Daley is de bekendste homoseksueel, maar verder zijn er weinig namen die een belletje doen rinkelen. Van de 63 Belgische mannelijke olympiërs staat alleen dressuurruiter Domien Michiels op de lijst van Outsport.

Bij de vrouwen zijn er meer bekende namen, zoals de Amerikaanse sprintvedette Sha’Carri Richardson, die zich als biseksueel outte, en een hele reeks WNBA-basketbalsterren. Van de 62 Belgische vrouwen in Parijs werden basketbalspeelster Julie Allemand en hockeyspeelsters Abi Raye, Emma Puvrez en Charlotte Englebert in de lijst opgenomen. Maar hun ploeggenotes Judith Vandermeiren en Stephanie Vanden Borre, die zelfs een koppel vormen, dan weer niet.

Weinig verrassend is dat atletes uit het Westen het meest vertegenwoordigd zijn. Daar is een andere seksuele geaardheid zowel wettelijk als cultureel ingeburgerd. Er zijn maar drie ‘out-atleten’ uit Azië en vier uit Afrika. Ook weinig verrassend: amper één openlijke lgbtq-atleet woont in een moslimland (een Turkse volleybalster).

Partner Content