Massale screenings voor Olympische Spelen in Parijs, maar: ‘Nulrisico bestaat nooit’

Voorstelling van de opiningsceremonie. © Getty

Voor het eerst in de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen vindt de openingsceremonie niet plaats in een stadion: in Parijs beginnen de Spelen met een botenparade op de Seine. De bezorgdheid over de veiligheid is groot.

Drie vierkante meter per persoon. Zoveel ruimte krijgt elke toeschouwer op de kaaien van de Seine om de openingsceremonie van de Olympische Spelen op 26 juli in Parijs veilig te bekijken. Veilig, dat wil zeggen dat de kaaimuren dan een kleinere kans hebben op instorten onder het gewicht van de mensenmassa.

Eerst had de organisatie aangekondigd dat er tickets zouden zijn voor 600.000 toeschouwers langs het parcours, maar geleidelijk stelden ze dat bij naar 326.000. Volgens de nieuwe berekening krijgen zo’n 100.000 mensen met een betalend ticket een plaats op de laagste kaaien, terwijl nog eens ongeveer 200.000 anderen met gratis tickets op de hogere kaaien mogen staan.

Wankele balkons

De stabiliteit van de kaaien is niet de enige zorg. De vastgoedfederatie FNAIM waarschuwt ook voor instortende balkons. De federatie betwijfelt of alle balkons van de huizen langs de Seine wel sterk genoeg zijn om het gewicht van de vele nieuwsgierigen te kunnen dragen. Ze raadt aan om de stevigheid vooraf te laten controleren en roept op tot voorzichtigheid.

Deze openingsceremonie is een wereldprimeur. We kunnen en zullen dit doen, maar we hebben ook een plan B en een plan C.

Emmanuel Macron

President van Frankrijk

Naast de botenparade langs iconische Parijse monumenten werden ook andere scenario’s, zoals een ceremonie in het Stade de France, uitgewerkt. ‘Deze openingsceremonie is een wereldprimeur. We kunnen en zullen dit doen, maar we hebben ook een plan B en een plan C’, zei president Emmanuel Macron. Dat wijst erop dat er mogelijk meer aan de hand is dan louter bezorgdheid over de stabiliteit van de kaaien of de balkons langs de Seine.

Olympische Spelen 2024: hoe veilig wordt de openingsceremonie in Parijs?

Doelwit van terroristen

Sinds de aanslag van ISIS-K, de actiefste tak van de IS met wortels in Afghanistan, op 22 maart in Moskou staan ook in Frankrijk de zenuwen strak gespannen. In de maanden voorafgaand aan de aanslag hadden leden van dezelfde groep al verschillende pogingen ondernomen op Frans grondgebied. Het dreigingsniveau staat daardoor op het derde en hoogste niveau in Frankrijk, wat betekent dat de dreiging ‘imminent’ is.

Sinds halverwege de jaren negentig, sinds 2014 zelfs jaarlijks, wordt Frankrijk getroffen door islamitisch terrorisme. In september 2015 gaf toenmalig president François Hollande opdracht om IS-doelwitten in Syrië te bombarderen. De reactie bleef niet uit: terroristen richtten een bloedbad aan, onder meer in en rond de concertzaal Bataclan en het Stade de France.

In 2021 nam het Franse parlement een wet aan die islamitisch extremisme hard aanpakt en die meer middelen aanreikt om in te grijpen bij signalen van radicalisering. Daardoor blijft Frankrijk een potentieel doelwit voor extremistisch geweld.

Belgische honden

Nu de ogen van de wereld op Parijs gericht zullen zijn, laten de Franse veiligheidsdiensten niets aan het toeval over. Tijdens de hele Olympische Spelen staan minstens 35.000 politieagenten en 18.000 militairen paraat. Speciaal voor de openingsceremonie worden nog eens 10.000 extra politieagenten ingeschakeld.

Ons land stuurt bovendien honden die explosieven kunnen opsporen en drie ontmijners van DOVO naar Parijs om de Franse diensten te ondersteunen tijdens de hele periode van de Spelen.

Daarnaast zijn er politie-eenheden aanwezig die gespecialiseerd zijn in bacteriologische, chemische en nucleaire dreiging. Tijdens de openingsceremonie waarborgen zo’n 100 duikers de veiligheid op en onder water. Ook zal de politie uitgerust zijn met materiaal, zoals netten en lasers, om drones uit de lucht te halen. De Franse luchtmacht heeft al specifiek op dergelijke scenario’s geoefend. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin kondigde aan dat het vliegverkeer in een straal van 150 kilometer rond de hoofdstad voor, tijdens en na de openingsceremonie zal worden stilgelegd.

Onder de geweigerden bevonden zich radicale islamisten en radicale ecologisten die voor onrust wilden zorgen.

Gérald Darmanin

Frans minister van Binnenlandse Zaken

180.000 medewerkers gescreend

Darmanin verklaarde bovendien dat al 180.000 mensen die betrokken zijn bij de organisatie van de Spelen gecontroleerd werden. Het gaat onder meer om vrijwilligers, organisatoren, journalisten en brandweerlui. Op basis van die controle werden 800 mensen geweigerd.

Darmanin verklaarde dat zich onder hen ‘radicale islamisten en radicale ecologisten bevonden die voor onrust wilden zorgen’. Onder die 800 geweigerden zijn er 15 bij wie Frankrijk of een ander land terroristische motieven vermoedt.

In totaal worden 1 miljoen betrokkenen gecontroleerd voor aanvang van de Spelen. President Macron bekijkt het alsnog nuchter: ‘In het leven bestaat het nulrisico nooit.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content