Sport/Voetbalmagazine graaft in de geschiedenis van het Belgisch voetbal op zoek naar een ‘vergeten’ elftal. Wat is er van de toenmalige elf geworden?

In Moeskroen werd in 1922 een club opgericht die de naam Association Athlétique Mouscronnoise meekreeg. Het was echter niet alleen AAM dat in Moeskroen tegen een bal trapte. Ook Racing Stade Mouscronnois behoorde tot de plaatselijke voetbaltrekpleisters. Toen op 1 juli 1964 beslist werd dat beide ploegen samen als Royal Excelsior Mouscronnois door het leven zouden gaan, speelde AAM in eerste provinciale en Racing Stade in derde klasse. De fusieploeg mocht starten in derde klasse. In 1971 werd ze vicekampioen. Daarna volgden een aantal degradaties en het was wachten tot 1990 vooraleer trainer André Van Maldeghem de Henegouwers terug naar derde klasse loodste. Moeskroen finishte zelfs onmiddellijk als eerste en promoveerde naar tweede.

De ploeg werd verder uitgebouwd in functie van een nieuwe promotie die er liefst zo snel mogelijk kwam. In 1995 had Georges Leekens, terug van een Turks avontuur bij Trabzonspor, de sportieve leiding overgenomen. Voor de Hurlu’s werd de derde eindrondedeelname de goede. Eenmaal zover werden de ambities onmiddellijk bijgesteld: Moeskroen ambieerde niets meer of minder dan de top van het Belgisch voetbal. Daarnaast wilde het ook Europees iets betekenen. Het debuutseizoen in eerste was op dat vlak alleszins veelbelovend. Toen Leekens in januari 1997 aangezocht werd om de nieuwe bondscoach te worden en er ook op inging, slaagden zijn assistenten Geert Broeckaert en Gil Vandenbrouck erin om hun club als derde te laten eindigen. Zo bemachtigden de Henegouwers in hun allereerste seizoen op het hoogste vlak meteen een Europees ticket. Met fris en goed voetbal werd Excelsior de absolute revelatie van het seizoen. In de zomer van 1997 werd Hugo Broos de nieuwe trainer. Moeskroen mocht aantreden in de UEFA Cup. In de eerste ronde schakelde het Apollon Limassol uit, maar in de tweede ronde vond het in FC Metz zijn meerdere.

In de daaropvolgende vijf seizoenen eindigde Moeskroen tussen de vierde en de tiende plaats. In 2002 bereikte Excelsior de finale van de beker van België, maar verloor die met 3-1 van Club Brugge. Tijdens het seizoen 2005-2006 stond de Henegouwse club opnieuw in de Belgische bekerfinale, maar ook deze keer moesten de Hurlu’s het onderspit delven. Tegen Zulte Waregem werd met 2-1 verloren. De club had echter jaar in jaar uit ver boven zijn stand geleefd en dat leidde tot de ondergang. Het einde van het Moeskroenverhaal is bekend: door financiële problemen kon de club het seizoen 2009-2010 niet meer volmaken.

Wie waren de spelers die als derde eindigden in 1997 en hoe is het hen vergaan?

Trainer Georges Leekens (61). Was een beenharde verdediger die bij Houthalen VV, Dessel Sport, Crossing Schaarbeek, Club Brugge en SK Sint-Niklaas voetbalde. Trainde Cercle Brugge, Anderlecht, KV Kortrijk, Club Brugge, KV Mechelen, Trabzonspor, SC Charleroi, de Rode Duivels, Roda JC, de nationale ploeg van Algerije, AA Gent, Lokeren en Al Hilal. Nu coach van de Rode Duivels. Van beroep kinesist en woonachtig in Knokke.

Erik De Koeyer (43). Nederlandse doelman die onder contract stond bij VV Axel, VV Terneuzen, SC Lokeren, Moeskroen en KV Kortrijk. Werkt aan de gemeente in Terneuzen en is een fervente mountainbiker. Woont in Terneuzen.

Claude Verspaille (46). Verdediger die aantrad bij Bissegem, KV Kortrijk, Club Brugge, Moeskroen en opnieuw KV Kortrijk. Was trainer van FC Doornik, SK Wevelgem City en hulptrainer bij Moeskroen. Nadien scout bij Moeskroen en nu bij KV Kortrijk. Werkt in het familiebedrijf en woont in Harelbeke.

Olivier Besengez (39). Centrale verdediger die via Herseaux bij Moeskroen kwam. Leraar aan het college in Moeskroen. Woont in Warcoing.

Goran Vidovic (42). Kopbalsterke verdediger die voor Igmam Sarajevo, Zeljeznicar Sarajevo, Partizan Belgrado, VK Tienen, Kapellen en Moeskroen speelde. Trok nadien terug naar Kroatië en is nu spelersmakelaar.

Marc De Buyser (46). Verdediger die ook op het middenveld gebruikt kon worden. Trad aan bij FC Boom, Anderlecht, RWDM, Cercle Brugge, Moeskroen, FC Turnhout en Rapid Leest. Trainde Sporting Buggenhout. Is uitbater van een sporthal in Willebroek. Woont in Willebroek.

Donald Van Durme (43). Verdediger bij Ternat, Anderlecht, KV Kortrijk, Moeskroen en RC Estampuis. Is hulptrainer bij Otegem waar hij ook café-uitbater is. Woont in Otegem.

Jean-Pierre Thibaut (47). Centrale Franse verdediger die voor Basècles, Lignette, Union Sint-Gillis, Moeskroen en Racing Doornik speelde. Werkt als vertegenwoordiger bij L’Oréal. Woont in Blaton.

Ibrahim Bohari (32). Centraal-Afrikaans middenvelder die van AS Tempête Racaf bij Moeskroen aan- belandde. Daarna nog bij Racing Zuid-West, KV Kortrijk en Trabzonspor. Woont opnieuw in Centraal-Afrika.

Laurent Dauwe (44). Voetbalde bij Melle, AA Gent, KV Kortrijk, Moeskroen, Germinal Ekeren, Westerlo, KV Oostende, Antwerp, RC Gent en VV Zomergem. Speelt nu nog minivoetbal en werkt voor een schildersbedrijf. Woont in Oostakker.

Steve Dugardein (36). Nagenoeg zijn hele carrière bij Moeskroen als middenvelder. Trok nadien nog naar het Franse Caen en OHL. Speelt nog altijd voor FC Moen. Werkt voor een immobiliënkantoor. Woont in Moeskroen.

Dominique Lemoine (44). Middenvelder die zijn sporen verdiende bij Valenciennes, Wiers, KV Kortrijk, SK Beveren, Mulhouse, Moeskroen, Español Barcelona, Standard en Bergen. Was vier keer Rode Duivel. Heeft een immobiliënkantoor in Arcachon. Woont in Arcachon bij Bordeaux.

Mbo Mpenza (34). Aanvaller die via LC Mesvins en KV Kortrijk bij Moeskroen kwam. Speelde nadien nog voor Standard, Sporting Lissabon, Anderlecht en AE Larissa 1964. Was 56 maal Rode Duivel. Werkt bij een consultingbureau in Brussel en is jeugdscout bij Anderlecht. Woont in Moeskroen.

Emile Mpenza (32). Aanvaller en broer van Mbo die eveneens voor LC Mesvins en KV Kortrijk aantrad en daar samen met zijn broer door Moeskroen werd weggehaald. Nadien bij Standard, Schalke 04, Hamburger SV, Al Ray-yan, Manchester City, Plymouth Argyle, FC Sion en Neftchi Bakoe. Kreeg in 1997 de Ebbenhouten Schoen als beste voetballer van Afrikaanse origine in de Jupiler League. Was 57 keer Rode Duivel.

door danny goyvaerts

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content