Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

In 2000 organiseerden België en Nederland samen het EK voetbal. De Stichting EURO 2000 hoopte met een minibudget break-even te draaien, maar sloot onverwacht af met een winst van 18,2 miljoen euro. De Belgische bond beloofde zijn deel te investeren in de jeugdopleiding en zo kwam het dat beslist werd een voetbalcentrum te bouwen naar het voorbeeld van Zeist in Nederland en Clairefontaine in Frankrijk. Het oog viel op een terrein in de Waals-Brabantse gemeente Tubeke (Tubize), maar het duurde tot 2004 voor het project groen licht kreeg van alle betrokken overheden. De KBVB investeerde 4,1 miljoen euro van zijn EK-winst, het Waalse Gewest deed er 3,7 miljoen bovenop, de provincie Waals-Brabant bijna 1,2 miljoen en de FIFA 1,1 miljoen. Opdat het nationaal voetbalcentrum zich zou uitstrekken over Waals én Vlaams grondgebied, kocht de KBVB nog een aangrenzend terrein van de Vlaams-Brabantse stad Halle.

De KBVB trok van de EK-koek ook 1,2 miljoen euro uit voor een nieuw provinciaal bondsgebouw annex velden in Wommelgem (Antwerpen). Ook Blegny (Luik) kreeg 1,2 miljoen en Genk (Limburg) 400.000 euro. Futurofoot, het jeugdplan van technisch directeur Michel Sablon, kreeg 2,5 miljoen en trad in werking september 2001. Dat geld ging onder meer naar de topsportscholen en de oprichting van coördinatieteams. Die bestaan uit twee bondstrainers per provincie, waar ze de clubs bezoeken, demonstratietrainingen geven, de filosofie van het zonevoetbal uitdragen en helpen bij het uitwerken van samenwerkingsverbanden.

De eerste steen van het voetbalcentrum werd gelegd april 2005. Het complex had vorige zomer in gebruik moeten worden genomen, maar volgens de recentste prognoses zou dat nu pas april 2007 gebeuren. Dan verlaat het technische departement van de KBVB (twaalf man, inclusief administratie) het bondsgebouw aan de Houba de Strooperlaan in Laken. De KBVB is – voor alle duidelijkheid – niet de enige gebruiker : ook de rugbybond neemt zijn intrek in Tubeke, gevolgd wellicht door de wielerbond en later misschien nog andere sportbonden ook. Dat verklaart waarom er nog steeds naar een voor alle gebruikers en in de beide landstalen aanvaardbare naam wordt gezocht. Voorlopig heet het centrum Academie Tubize.

De sportinfrastructuur omvat in een eerste fase twee voetbalvelden met natuurlijk gras en drie velden met kunstgras, waarvan één kleiner veld indoor. Verder een rugbyveld, twee tennisterreinen, een Finse piste en een mountainbikeparcours. Er zijn acht kleedkamers, een auditorium, congreszalen, twee restaurants, kantoren en een hotel met drie verdiepingen. De hoogste verdieping (met luxekamers) is exclusief voor de A-Rode Duivels en profclubs die langskomen ; de andere twee zijn voor de jeugd en vakantiestages.

Het complex wordt geëxploiteerd door de onroerendgoedmaatschappij Brno Investment. De ambitieuze CEO Peter Wildemeersch droomt ervan Academie Tubize te laten uitgroeien tot een bedrijvencentrum en later zelfs tot een volwaardig Sport Science Institute : een centrum waar sport, geneeskunde en wetenschap elkaar ontmoeten. Een sporthal, een zwembad, een wellness zone en accommodatie voor strandsporten behoren ook nog tot de plannen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content