Dat Dr. Jacques Rogge als voorzitter van het IOC geen leidersfiguur in de stijl van zijn voorgangers zou zijn, werd snel na zijn verkiezing duidelijk. Dat hij tijdens de Spelen zijn intrek zou nemen in het olympisch dorp midden de atleten en niet in de mooiste suite van een vijf sterrenhotel, was daar het eerste bewijs van.
Vorige week wist hij zich weer de rol van hond in het kegelspel aan te meten. In een interview met de Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport trok hij ten strijde tegen elitaire competities zoals de Euroliga in het basketbal en drukkingsgroepen zoals de G14 in het voetbal. Onze landgenoot beweert niet ten onrechte dat de Euroliga en de G14 niets bijdragen tot de ontwikkeling van de basis van de sport en met hun egoïstische visie alleen maar betrachten de autoriteit en de bevoegdheid van de federaties te ondermijnen.
Dr Rogge had vorige week zaterdag even de tijd genomen om een paar uurtjes aanwezig te zijn op de uitreiking van de Vlaamse Reus aan Lei Clijsters, die insprong voor zijn in Australië van een zwaar en lang tennisseizoen bekomende dochter Kim. Dr. Rogge, niet verrast door de ophef die zijn Italiaans interview in de sportwereld had veroorzaakt, zei ons dat hij voor zijn tussenkomst al felicitaties had ontvangen van Fibavoorzitter Boris Stankovic en van de Uefabobo’s Gerd Aigner en Lennart Johansson. Van de G14 of de Euroliga had hij nog geen reacties gekregen. Komen die er wel, dan zal hij hun vertegenwoordigers snel duidelijk maken dat zij geen recht hebben op inspraak bij de federaties en dat hun poging om als vaste partners te worden aanvaard door het IOC, genadeloos zal worden gedwarsboomd.
Het standpunt van Dr. Rogge is bij de G14 hard aangekomen. Deze drukkingsgroep, waarin veertien Europese topclubs vertegenwoordigd zijn, ontstond op initiatief van de vroegere voorzitter van Real Madrid Lorenzo Sanz. Nu is het hoofdkwartier in Brussel gevestigd in de Europese wijk met aan het hoofd Thomas Kurth, de vroegere directeur competitie van de Uefa, die vier medewerkers doet functioneren.
Maar de echte bazen van de G14 zijn enkele van de meest prestigieuze vertegenwoordigers van de Europese topclubs. Florentino Perez, de nieuwe voorzitter van Real Madrid, Adriano Galliani, vice-voorzitter van AC Milan, en Karl-Heinz Rummenigge, die bij Bayern Munchen, naast voorzitter Franz Beckenbauer en team-manager Ulli Hoeness, de meest op de voorgrond tredende en meest veeleisende figuur is van de roemrijke Beierse club. Wij ontmoetten Rummenigge vorige week nog in Nantes, waar hij niet naliet steeds weer de eisen van zijn lobbygroep te herhalen. Die bestaan erin het aantal deelnemers aan de Champions League en de Uefacup met de helft te verminderen en in te delen in een Europese eerste en tweede klasse. Die zouden respectievelijk op woensdag en dinsdag spelen, zodat de laatste dagen van de week gewijd kunnen worden aan de nationale competities.
De G14 wil ook Champions Leaguewedstrijden met aftrap om 17u30 in Noord-Europa en 20u30 in Zuid-Europa. En geen WK-kwalificaties Zuid-Amerikaanse stijl meer, waarbij de in Europa voetballende spelers constant moeten pendelen en ,ten slotte, wil de G14 ook een beperking van de spelerssalarissen.
Een ontmoeting tussen Dr. Rogge en Rummenigge lijkt ons hoogst interessant.
door Mick Michels