Als vriend van de scheidsrechters, de enige in dit land, zijn wij tamelijk tevreden over de eerste helft van dit seizoen. Het regent tegenwoordig achten op tien in de beoordelingen van onze immer strenge controleurs, daar waar er in het begin van het seizoen niemand boven de zeven uitkwam. Luc Melotte was de eerste in Club Brugge-Lommel. U herinnert zich mogelijk dat wij een trofee hebben ingesteld, de wisselbeker Robert Scout, die virtueel zal worden overhandigd aan de eerste arbiter die er dit seizoen in slaagt meer dan acht of minder dan vier op tien te halen. Tussen die grenzen zit voorlopig het hele pak samengedrukt.

Eén van de mannen met vier op tien is trouwens Frank De Bleeckere (La Louvière-Standard), zowat algemeen als één van onze beste refs beschouwd. Kreeg nadien ook twee keer naeen vijf op tien, dat was in de week dat hij in Gent-Standard en Genk-Sint-Truiden zeven strafschoppen floot en drie man van het veld stuurde. En dat onverlaten met blauw-witte sympathie zijn huisgevel beschadigden door er een paar kasseistenen tegenaan te keilen. Doe nu een test. Bewoont u een huis, of is er aan uw flatgebouw een gelijkvloers ? Neem dan een kasseisteen, ga een paar passen achteruit, neem een aanloopje, en probeer die kasseisteen zo hard tegen uw gevel te gooien dat de stukken eruit vliegen. Wel ?

Wij signaleren ook een merkwaardige uitspraak van Regi Van Acker in VM. “We hebben een aantal heel goede scheidsrechters”, beweert Regi. “De Bleeckere, Allaerts, Huyghe, Verbist, en dan vergeet ik er nog drie of vier.” Wat hij eigenlijk bedoelt is : “Er zijn er hoogstens vier die de minimumnorm halen.” Maar net op tijd realiseert hij zich dat Liese in de topvijf staat van het aantal begane overtredingen en geen enkele penalty heeft gekregen. Vandaar die drie of vier die hij zogezegd vergeet.

Maar dan werpt Regi plotseling een totaal nieuw licht op de problemen van de Belgische arbitrage : “Ik kijk bijvoorbeeld altijd naar hun schoeisel, en dan zie ik geregeld dingen die niet kunnen.” Wat mag hij hiermee in vredesnaam bedoelen ? In het artikel wordt er niet nader op ingegaan, maar wij staan verstomd. Wat scheelt er aan de schoenen van onze arbiters ? Geen noppen ? Geen veters ? Niet mooi opgeblonken ? Op de groei gekocht of knellend aan de hiel ? Wat ? Van Acker moet dit absoluut verduidelijken, want als er inderdaad iets mis is met de schoenen van onze scheidsrechters, dan dient dat door de CSC te worden opgelost. Je hebt er die fluiten van mijn voeten, maar dat er ook zijn die fluiten met hun voeten hadden wij nooit vermoed. U moet bij de volgende gelegenheid ook eens kijken naar de broek van onze arbiters, want een broek vertelt vaak het hele verhaal.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content