Als er geen kink meer in de kabel komt, beslissen de zestien eersteklassers vandaag over een televisiecontract dat opmerkelijk is. Het is immers het eerste dat de duur van een decennium kan overstijgen. Het is ook het eerste sinds lang dat er niet kwam na het opstellen van een aanbesteding én het is het eerste waarbij het hele beslissingsproces vlot verliep. Vorige donderdag kregen alle clubs een eerste stand van zaken, mét bedragen. Maandag werd een tweede keer vergaderd in aanwezigheid van twee hoofdrolspelers die hun plannen met het Belgische voetbal kwamen verduidelijken. En vandaag zou men al overgaan tot een beslissing die de rechten voor meer dan tien jaar verankert. Van een historisch moment gesproken.

Het was met enige zin voor pathetiek dat de zestien clubleiders een eerste keer werden ontboden. Namen kregen ze niet te horen, wel bedragen. Gsm’s moesten uit en na afloop werd gevraagd om te zwijgen. Uiteraard werd gelekt. Een naam (Telenet) en een bedrag (900 miljoen voor twaalf jaar). Het andere bod (van Fox Sports) ligt zelfs hoger. Cijfers om bij te duizelen. In plaats van de huidige 55 miljoen euro springen de clubs naar een jaarbedrag van minstens 75 miljoen euro. Gegarandeerd twaalf jaar lang, het zou een planning op lange termijn ten goede komen. Anderzijds: door in het verleden voor contracten van korte duur (telkens drie jaar) te kiezen werden de voetbalclubs daar ook niet slechter van. Kort na de eeuwwisseling was het Belgische voetbalcontract jaarlijks amper 15 miljoen euro waard. Met de intrede van de digitale televisie ging het sprongsgewijs omhoog: het vorige televisiecontract was voor Belgacom jaarlijks al 45 miljoen euro waard, en daar deed Telenet nog bijna een kwart bovenop. En nu komt er nog eens veertig procent bij.

Vooral de duur van het contract, naar het voorbeeld van Nederland, valt op. Voor twaalf jaar betaalt Fox Sports daar één miljard euro. In het verleden mocht zo’n langdurig contract van de auditeur van de raad voor mededinging niet. Die waakte erover dat iedereen geregeld naar zo’n belangrijk contract kon meedingen, vandaar de eis tot aanbesteding én de beperkte duur van een contract. In de praktijk werden interlands voor vier jaar verkocht en de competitierechten voor drie (vroeger wel eens vijf) seizoenen. De nieuwe auditeur is op dat vlak soepeler. Voor de kleine clubs komt dat niet slecht uit. De G5 engageerde zich op papier tot in 2020 voor een collectieve verkoop van de televisierechten. Als er nu een contract wordt gesloten tot 2026, zijn we die datum ver voorbij.

Blijft het contract in handen van Telenet (exclusief, of via een samenwerking met Belgacom, beide zijn sponsor van topclubs, allicht speelt dat straks mee), dan sluit men de deur voor Fox, dat alvast vanaf 2015 de Belgische rechten bezit op de Bundesliga. Krijgt Fox wél het contract, dan komt er een serieuze speler bij in het sportaanbod en kan het bieden op de andere rechten beginnen. Belgacom (11) heeft nu de rechten op de Primera División en de Champions League (samen met VTM) tot 2015. De rechten op de Europa League (nu bij de VRT) lopen op hetzelfde moment af. Telenet heeft de Italiaanse rechten en tot 2016 ook die op de Premier League. De uitzendrechten van de Rode Duivels liggen vast tot 2018. VRT/RTBf bezitten de rechten voor het EK 2016 en het WK 2018, plus alle kwalificatiematchen, uit én thuis. Telenet heeft wel de rechten op andere matchen. De Cofidis Cup zit tot 2015 bij de openbare omroep. ?

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content