De ‘comeback’ van skilegende Marcel Hirscher: haalt hij zijn vroegere topniveau?

© Getty Images
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De comeback van het sportjaar 2024 is geen ‘echte’ comeback.

Ruim vijf jaar en zeven maanden geleden, op 17 maart 2019, skiede Marcel Hirscher zijn laatste wereldbekerrace. De Oostenrijker was, zeker in eigen land, uitgegroeid tot een levende legende. Liefst acht keer op rij was hij eindwinnaar van de algemene wereldbeker geworden, goed voor zeges in 67 manches. Daar had de slalomspecialist nog eens zeven wereldtitels en twee olympische gouden medailles bovenop gedaan.

Maar op zijn dertigste was het genoeg geweest. Hirscher wilde zich meer bezighouden met zijn gezin, en begon in 2021, met medewerking van zijn sponsor Red Bull, een eigen bedrijf van skimaterialen: VAN DEER. Daarnaast presenteerde hij een eigen tv-show, nam hij deel aan extreme motorsportraces en bleef hij zijn conditie onderhouden.

Geruchten over een mogelijke comeback waren nooit ver weg. Tot Hirscher het aflopen april bevestigde: hij zou in het seizoen 2024/25 terugkeren op het wereldbekercircuit. Weliswaar voor slechts één seizoen en niet als Oostenrijker. Wel als… Nederlander. Hij heeft immers een dubbele nationaliteit, als zoon van een Nederlandse moeder die verliefd werd op een Oostenrijkse skileraar, Ferdinand Hirscher.

De keuze van Marcel Hirscher veroorzaakte in Oostenrijk veel ophef, maar had een simpele verklaring. Zo zou de skilegende zich makkelijker kunnen kwalificeren voor het WK in het Oostenrijkse Saalbach, in februari 2025. Naar eigen zeggen wilde de nu 35-jarige Hirscher ook niet in de weg staan van jonge Oostenrijkse talenten. De Oostenrijkse skibond (ÖSV) heeft intussen zijn fiat gegeven. En van de Internationale Skifederatie (FIS) kreeg hij een wildcard om aan de wereldbeker te kunnen deelnemen. Zonder rankingpunten zou dat immers niet lukken.

Toch benadrukte Hirscher dat hij geen ‘echte’ comeback maakt. ‘Dat is wanneer je na een blessure weer je vroegere niveau wilt halen. Voor mij gaat het niet meer om dominantie, maar om fun. Om te tonen dat ik mijn familie, sport en business kan combineren.’ Waarnemers vermoeden dat de commerciële component – reclame maken voor zijn VAN DEER-merk – misschien wel de belangrijkste reden is. Het is dan ook de vraag of Hirscher zijn vroegere topniveau kan benaderen. ‘Voor de top vijftien kom ik nog vier seconden tekort’, bekende de Oostenrijker begin oktober. Hij twijfelt dan ook of hij al komend weekend, in de eerste reuzenslalom in Sölden, zal deelnemen. ‘Totdat ik het gevoel heb dat ik er enigszins klaar voor ben, zal ik niet starten.’ Want een kampioen als hij wil natuurlijk niet afgaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content