Waarom de Australian Open ook de Happy Slam genoemd wordt
In Melbourne, waar Djokovic de laatste jaren de scepter zwaait, willen de organisatoren een ongeziene tenniservaring aanbieden.
Het maakt deel uit van de charme van de Australian Open, die maandag gestart is. De organisatoren proberen nu al enkele jaren een unieke tenniservaring aan te bieden. Twee weken lang wordt Melbourne Park, waar het toernooi gespeeld wordt, een gigantisch speelplein waar niet enkel tennis gespeeld wordt. Voor 39 Australische dollar – 26 euro – de prijs van een ground pass, kunnen de fans tijdens de wedstrijden deelnemen aan tal van animaties.
De Grand Slam Oval is het knooppunt van het concept. Het gaat om een groot grasterrein tussen de Rod Laver Arena en de Hisense Arena, twee van de drie iconische stadia. Je vindt er een stand waar je de snelheid van je opslag kunt meten, een hot shots eilandje waar je een foto met een repliek van de trofee kan nemen, een iglo, een bar met ligstoelen en een Lacostewinkel waar je met rackets van maar liefst 1,50 meter hoog kan spelen.
En omdat de organisatoren vinden dat muziek niet in het plaatje mag ontbreken, zijn er elke avond concerten van lokale artiesten. En in de Garden Square, de grote tuin in de schaduw van de Rod Laver Arena, waar het publiek kan picknicken en op een groot scherm naar de volleys van Roger Federer en de aces van Serena Williams kijken, weerklinkt ook muziek.
Happy Slam
Het is niet voor niets dat de Australian Open de bijnaam Happy Slam kreeg. Er is waarschijnlijk geen enkel ander tornooi dat tennisfans zoveel redenen geeft om tickets te kopen en, aangezien het in Down Under nu zomervakantie is, een ideaal gezinsuitje te plannen. Het feit dat je nu met de tram naar Melbourne Park kunt bewijst dat de sfeer erg ontspannen is.
Een tram mag dan in een grootstad die wemelt van ondergrondse metro’s, wat ouderwets aandoen, toch is het de realiteit. Aangezien Melbourne Park midden in het centrum ligt, moet je enkel op tram 70 stappen, die de Docklands, de haven, met Wattle Park verbindt om juist tegenover de ingang van de Rod Laver Arena uit te komen, waar legendes als Rafael Nadal, Andy Murray en Maria Sharapova spelen.
Ondanks de lange vliegtuigreis en de jetlag, komen de meerderheid van de spelers zeer graag. Novak Djokovic, de vijfvoudige winnaar voorop, is gek van Australië waar hij ontsnapt aan de Europese en Noord-Amerikaanse vrieskou. De geur van eucalyptus, de overvloed aan zon, de perfecte organisatie, de feestelijke sfeer, alles is er om de tennissers en de toeschouwers onder de ogen van de kangoeroes en de koala’s een fascinerend tornooi te bezorgen.
David Goffin, de Belgische nummer 1, is er dan ook graag bij. De 25-jarige Luikenaar, die België vorige herfst naar de finale van de Daviscup leidde, is nog nooit verder dan de tweede ronde in de Australian Open geraakt. Toch trok hij al voor Kerstmis naar Melbourne, om alle troeven in handen te hebben. Hij trainde er onder meer met Marin Cilic de winnaar van de US Open van 2014 in een temperatuur van 40 graden. We zullen de komende twee weken te weten komen of die tactiek de juiste was…
Serge Fayat
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier