Toptennissers verdacht van matchfixing
De voorbije tien jaar zijn tal van toptennissers verdacht van matchfixing. De sporters kregen mogelijk geld uit de gokwereld om wedstrijden te vervalsen. Dat melden de Engelse BBC en het Amerikaanse Buzzfeed News. Die media baseren zich op geheime documenten, die hen door klokkenluiders uit de tenniswereld doorgespeeld werden.
Het afgelopen decennium zouden zestien spelers uit de top vijftig van de wereldranglijst verdacht zijn van matchfixing. Hun namen doken regelmatig op in het systeem van de Tennis Integrity Unit, de instantie die in de gaten houdt of spelers frauderen. Geen enkele speler uit de groep, waar ook grandslamwinnaars bij zijn, werd geschorst.
Om welke spelers het gaat, maken de media bewust niet bekend. “Omdat we geen toegang hebben tot hun telefoon-, bank- en computergegevens kunnen we immers niet nagaan in hoeverre ze ook effectief schuldig zijn. De Tennis Integrity had echter wel de autoriteit om al die gegevens van eender welke proftennisser op te vragen”, klinkt het. De BBC verklapte wel dat acht spelers die herhaaldelijk in verdachte wedstrijden opduiken, deze week starten op het Australian Open.
Nieuwe anticorruptiecode
De Tennis Integrity Unit dokterde uit dat goksyndicaten in Rusland, Noord-Italië en Sicilië honderdduizenden euro winst maakten op verdachte wedstrijden. Drie van die wedstrijden waarvan de TIU denkt dat ze vervalst werden, werden op Wimbledon gespeeld. Volgens een vertrouwelijk rapport uit 2008 werden de tennisautoriteiten geadviseerd om naar 28 tennissers een onderzoek te starten. Dat advies werd nooit opgevolgd.
In 2009 werd wel een nieuwe anticorruptiecode in het leven geroepen. Omdat overtredingen uit het verleden legaal niet bestraft zouden kunnen worden, werd er geen enkel onderzoek gestart naar de 28 spelers uit het rapport van 2008. Toch bleef zowat een derde van die namen in de daaropvolgende jaren opduiken bij de TIU.
Ijzersterk bewijs
“Er was een harde kern van ongeveer tien spelers die het vaakst verdacht werden en de kern van het probleem vormden”, vertelde onderzoeker Mark Phillips de BBC. “Het bewijs was ijzersterk. Het sterkste dat ik in mijn 20 jaar dienst als inspecteur naar gokfraude gezien heb. Er was een goede kans dat het genoeg was om de voornaamste rotte appels eruit te halen.”
Benn Gunn, een voormalige politiechef die mee aan de wieg van TIU stond, vindt dat de tennisbonden te weinig hebben gedaan. “Het ruikt naar een doofpot. Als ze echt hadden willen ingrijpen, hadden ze een TIU met tanden moeten instellen, één die echt wat doet.”
De TIU kreeg in 2015 meer dan vijftig meldingen van verdachte wedstrijden binnen van The European Sports Security Association, die vreemde patronen in weddenschappen bij de bookmakers onderzoekt. Daarmee zou tennis bij de gokmaffia populairder zijn dan andere sporten. (Belga/NSK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier