De vrije val van Boris Becker

© GETTY
Chris Tetaert Sportjournalist

Vrouwen die hem handenvol geld kost(t)en, openstaande rekeningen en boetes, slechte omzetcijfers in verschillende bedrijven en vastgoedprojecten en nu na een jaar uit de cel. Neen, het ging de laatste jaren niet goed met Boris Becker (55). “Alles verspeeld!”, kopt het Duitse blad Focus.

De sportieve erfenis van Boris Becker was, toen hij in 1999 afscheid van het tenniscircuit nam, er een om in te kaderen. Jongste Wimbledonwinnaar ooit (in 1985, 17 jaar en 227 dagen), drie van zijn zeven finales op de All England Club gewonnen, zes grandslamstitels, 49 keer toernooiwinst en in 1992 olympisch goud in het dubbel – aan de zijde van Michael Stich – op de Olympische Spelen van Barcelona. De verdiensten waren navenant. Plusminus 25 miljoen dollar prijzengeld, naast het veld raapte het godenkind uit Leimen nóg eens hetzelfde bedrag op.

Een leven in luxe lachte de 32-jarige Duitser toe. ‘Ik heb een paar jaar helemaal niets gedaan, maar golfen en op vakantie gaan vervelen heel snel. Ik wilde méér.’ Met een vader als architect was de stap naar vastgoed snel gezet. ‘Als kind heb ik úren op bouwwerven doorgebracht, zodat ik in de loop der jaren steeds beter zag wat een mooi appartement of huis of een goede locatie zou kunnen worden. Ik kocht wat ik leuk vond, maar wilde ook andere zakelijke pistes uitproberen.’

Hij verbond zijn naam aan grote bedrijven, onder andere Mercedes, maar het Becker-zijn devalueerde, ook al omdat zijn privéleven een grote smet op zijn imago wierp. Zijn huwelijk met Barbara Feltus, met wie hij twee zonen Noah en Elias heeft,liep spaak, nadat het Russische model Angela Ermakova beweerde dat Becker in de bezemkast van een Londens restaurant een dochter (Anna) had verwekt. De Duitser ontkende (uiteraard), maar een DNA-test wees uit dat hij wel degelijk de vader was, waarna hij in Life Stories op ITV zelfs helemáál openhartig werd. ‘Het was niet in een kast, maar op de trappen.’

Ermakova en haar dochtertje kregen twee miljoen euro, maandelijks nóg eens tienduizend euro en een appartement in Londen. Ook zijn eerste vrouw kostte hem een fortuin: tien miljoen en de villa (2,6 miljoen euro) in Miami. In 2002 zat ook de Duitse fiscus Becker op de hielen. Hij kreeg een gevangenisstraf van twee jaar (met uitstel) en een boete van 6,5 miljoen euro.

In zijn nieuw boek, Das Leben ist kein Spiel, omschrijft Becker zichzelf als een succesvol zakenman, maar het Duitse blad Focus toetste zijn schrijfsels aan de werkelijkheid. Zijn contract met PokerStars, dat hem jaarlijks 1,3 miljoen euro opleverde, wordt niet verlengd – de firma gaat vanaf mei in zee met Rafael Nadal -, zijn drie Mercedesgarages zijn amper rendabel. ‘In 2011 maakten ze samen 175.000 euro winst, maar er staat nog een schuld van 3,5 miljoen én een lening van meer dan vijf miljoen bij IKB Bank open.’

Beckers villa in Majorca staat momenteel voor 12,5 miljoen euro te koop. Maar, schrijft Focus: ‘Hij vindt geen koper. De verbouwingen zijn zonder vergunningen uitgevoerd, bepaalde delen van het complex zijn intussen opnieuw afgebroken, aan aannemers en tuinaanleggers moet hij nog een half miljoen euro betalen. Alles verspeeld’, kopt het Duitse blad, dat weinig flatterende foto’s van de gevallen legende publiceert. Opgeblazen gezicht, zo rood als het shirt van zijn favoriete club Bayern München, dikke wallen onder de ogen. Groter kan het contrast met zijn tweede echtgenote – het Nederlandse fotomodel Sharlely Kerssenberg, die hem in februari 2010 Amadeus schonk – niet zijn. Een lichtpunt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content