Australië is verontwaardigd over vrijstelling Djokovic: ‘We hadden zes lockdowns en nu krijgt hij een uitzondering’
In Australië is met verontwaardiging gereageerd op het nieuws dat Novak Djokovic een medische vrijstelling heeft gekregen om zonder vaccinatie het land in te mogen. De 34-jarige Serviër, de nummer 1 van de wereld, maakte dinsdag zijn deelname bekend.
‘We wachten zijn presentatie af en welk bewijs hij ons levert om zijn vrijstelling te ondersteunen. Als dat bewijs onvoldoende is, zal hij niet anders worden behandeld dan iemand anders en zal hij op het volgende vliegtuig naar huis worden gezet’, sprak de Australische minister-president Scott Morrison duidelijke taal. ‘Er zouden helemaal geen speciale regels voor Djokovic moeten gelden. Geen enkele.’
Stephen Parnis, voormalig hoofd van de Australian Medical Association, sprak in soortgelijke bewoordingen. ‘Het kan mij niet schelen hoe goed hij kan tennissen. Als hij weigert zich te laten vaccineren, mag hij niet naar binnen’, stelde hij. Volgens Parnis wordt met de uitzondering een verkeerde boodschap afgegeven in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
‘Wat belachelijk. We hebben zes lockdowns achter de rug, scholen en kleine bedrijven zijn gesloten, begrafenissen en bruiloften zijn niet doorgegaan en families hebben maandenlang gescheiden geleefd. En nu krijgt een tennisser een vrijstelling’, twitterde David Southwick, politicus in de staat Victoria.
Oud-tennisser Sam Groth sprak eveneens zijn verbazing uit over de beslissing de 20-voudig grandslamkampioen toch toe te laten. Volgens hem is de uitzondering als ‘spugen in het gezicht van iedereen in de staat Victoria en Australië’. ‘Je bent bereid om te zeggen dat je een vrijstelling hebt, maar niet om te zeggen waarom? Het is zieke hypocrisie. Ik hou er helemaal niet van’, schreef Groth.
Ook actieve tennissers spraken zich uit over de zaak die Australië bezighoudt. ‘Ik denk dat als ik niet was ingeënt, ik geen vrijstelling zou krijgen’, zei dubbelspecialist Jamie Murray, de broer van Andy Murray. ‘Ik vind het gewoon heel interessant, dat is alles wat ik ga zeggen’, zo hield de Australiër Alex de Minaur zich op de vlakte.
Toernooidirecteur Craig Tiley krijgt dagelijks vragen over de situatie van Djokovic. ‘Het zal zeker helpen als Novak uitleg zou geven over de voorwaarden waaronder hij vrijstelling heeft gevraagd en gekregen’, zei Tiley. ‘Ik zou hem willen aanmoedigen om er met de gemeenschap over te praten. We hebben de afgelopen twee jaar een zeer moeilijke periode doorgemaakt en zouden graag wat antwoorden krijgen.’ Volgens Tiley is het verzoek van Djokovic beoordeeld door twee onafhankelijke panels van medische experts.
De Australian Open begint op maandag 17 januari. Titelhouder Djokovic gaat op voor zijn tiende titel in Melbourne.