Een blije Sarah Chaâri. © Belga

Sarah Chaâri behaalt brons in taekwondo: ‘Nog meer waard dan wereldtitel’

Sarah Chaâri (19) heeft zich vrijdagavond in het olympische taekwondotoernooi op de Spelen in Parijs verzekerd van de bronzen medaille. Het Belgische topreekshoofd versloeg in het Grand Palais in Parijs in de herkansing om brons het Oezbeekse veertiende reekshoofd Ozoda Sobirjonova.

Chaâri werkte wel een dramatische eerste ronde af van de herkansing tegen Sobirjonova en verloor kansloos met 2-16. In een gesloten tweede ronde haalde ze het met 3-2, waardoor de beslissing moest vallen in de derde ronde. Hierin trok de Henegouwse helemaal in het gaatje met 5-4 aan het langste eind, waardoor de bronzen medaille binnen was.

Ze glunderde. ‘Deze medaille is nog meer waard dan een wereldtitel omdat de Spelen slechts een keer om de vier jaar plaatsvinden. Je kwalificeren is zelfs moeilijk. Het is de Heilige Graal onder de sportievelingen’, liet Chaâri zich na afloop uit. Na de eerste ronde (2-16) zag het er nochtans benard uit. ‘Mijn coach vroeg me om het gevecht te sluiten, niet te veel aan te vallen en rustig te blijven. Het hielp om alles opnieuw in perspectief te plaatsen. Ik had betere ideeën vanaf de tweede ronde. Het kwam aan op details, maar dat is wat telt op de Spelen.’

Sarah Chaâri in de kamp die haar brons opleverde. © Belga

Chaâri, die zich in mei in Belgrado tot Europese kampioene kroonde, begon haar olympische toernooi eerder vrijdag met een zege tegen het Dominicaanse zestiende reekshoofd Andrea Madelyn Rodriguez en vloerde vervolgens in de kwartfinales het Egyptische negende reekshoofd Aya Shehata, telkens na twee rondes. Maar in de halve finales liep het mis tegen de Hongaarse Viviana Marton, het twaalfde reekshoofd, die won na twee rondes. Chaâri moest hierdoor naar het vangnet van de herkansingen, waarin ze meteen om brons mocht kampen.

Voor de 19-jarige Chaâri, de benjamin van de Belgische delegatie, waren het haar eerste Olympische Spelen. Vorig jaar tekende de Henegouwse al present op de Europese Spelen in Polen, waar ze als 18-jarige meteen ook goud won (in de klasse tot 62 kilogram). In die klasse kroonde ze zich in 2022 ook al tot wereldkampioene in het Mexicaanse Guadalajara.