![](https://img.static-rmg.be/a/view/q75/w962/h503/4461685/903581-jpg.jpg)
‘Olympische Spelen in Istanboel zonder worstelen is ondenkbaar’
Ook Turkije, dat de Olympische Spelen van 2020 naar Istanboel wil halen, protesteert tegen de beslissing van het IOC om worstelen te schrappen als kernsport voor de Spelen in 2020.
Er komt veel protest tegen de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om worstelen te schrappen als kernsport voor de Olympische Spelen in 2020. Na Griekenland en Iran heeft nu ook Turkije, dat de Spelen van 2020 naar Istanboel wil halen, officieel geprotesteerd. Turkije heeft een rijke traditie in het olympisch worstelen. Het land won 58 van zijn 87 medailles, waarvan 28 gouden, dankzij het worstelen.
‘Wij gaan er alles aan doen om deze vergissing te laten rechtzetten. Men moet van dit voornemen afstappen’, zegt de voorzitter van de Turkse worstelfederatie Hamza Yerlikaya, zelf tweevoudig olympisch kampioen.
Kandidaat-organisator
Turkije is samen met Madrid en Tokio kandidaat-organisator voor de Olympische Spelen van 2020.
Yerlikaya: ‘Wij zijn de grootste kanshebber. Maar Spelen houden in Istanboel zonder dat er geworsteld zou worden, dat is ondenkbaar’.
Iran en Griekenland Eerder deden Iran en Griekenland al hun beklag. In Iran is worstelen naast gewichtheffen de populairste sport.
‘Dit is een ramp voor de sport in Iran. Wij zullen hiertegen protest aantekenen,’ zegt voorzitter Mohammad Ali-Abadi van het Iraans olympisch comité.
Kostas Thanos, voorzitter van de Griekse worstelfederatie: ‘Worstelen wordt geassocieerd met de Olympische Spelen. Anders kunnen ze ineens ook het woordje ‘olympisch’ laten vallen.’
Vaste waarde
Worstelen stond al bij de oude Grieken op het programma voor de Olympische Spelen. Het Grieks-Romeins worstelen gaat al mee sinds de eerste moderne Spelen van 1896 in Athene.
Het IOC besliste dinsdag om het worstelen te schrappen van de lijst met kernsporten voor de Olympische Spelen van 2020. In september moet de algemene vergadering van het IOC die beslissing nog bekrachtigen op een congres in Buenos Aires, maar dat is in principe een formaliteit. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier