LeBron James zegt Miami Heat de wacht aan
LeBron James, de beste basketballer ter wereld, gaat zijn contract met de Miami Heat opbreken. Hij doet dat nadat zijn team ongenadig om de oren kreeg in de voorbije NBA Finals.
James liet via zijn agent weten dat hij gebruik wil maken van de ‘opt-out’-clausule in zijn contract met de Miami Heat. Dat loopt in principe nog twee jaar door, maar James heeft de mogelijkheid om het nu al eenzijdig op te zeggen en heeft dus beslist om dat ook te doen.
Daarmee is het heel goed mogelijk dat er een einde komt aan King James’ hoofdstuk in Miami. Hij speelde tot nog toe vier jaar voor de Heat, haalde er elk jaar de NBA Finals en won twee titels.
Dit jaar moesten James en de Heat echter zwaar het onderspit delven tegen De San Antonio Spurs, het team dat ze vorig jaar nog klopten voor de titel en dat toen te oud leek om terug te komen. Deze keer leek de Heat oud en futloos. James liet meteen na afloop weten dat hij over zijn toekomst zou nadenken.
Flexibiliteit
Daarmee is niet per definitie gezegd dat James Miami verlaat, al gaf hij meteen na de Finals wel duidelijk te verstaan dat de club versterking nodig heeft op alle posities. Vraag is wat de andere leden van de ‘Big Three’ van Miami doen; Chris Bosh en Dwyane Wade. Zij tekenden vier jaar geleden gelijkaardige contracten en kunnen er ook voor kiezen om die nu open te breken.
Voorzitter Pat Riley is alvast van plan om zijn kampioenenploeg samen te houden. “Wij kijken ernaar uit om samen te zitten met LeBron en zijn vertegenwoordigers en over onze toekomst samen te praten”, zei hij.
Of James het ook zelf zo ziet, is maar de vraag. “Professionele flexibiliteit is iets dat we allemaal willen”, zei hij vorige week. “Dat is zo in elke sport. Of je nu een football-, baseball- of basketbalspeler bent, het is goed om je eigen toekomst te controleren. En ik ben nu in een positie om dat te doen.”
Scenario’s
Waar komt James terecht? Dat is een open vraag. Een hoop clubs zijn nu al naarstig op zoek naar de budgettaire ruimte om hem over de brug te krijgen. Dat is geen sinecure, want in de NBA geldt een salarisplafond en James is uiteraard een dure vogel.
Kiest James er uiteindelijk niet gewoon voor om in Miami te blijven, dan is één scenario dat nu al volop circuleert een verhuis naar de Chicago Bulls . Dat is alvast een grootstad op maat van een superster als LeBron James. Bovendien kan hij er spelen met de pijlsnelle, makkelijk scorende (maar ook vaak gekwetste) spelverdeler Derrick Rose en met Yoakim Noah, de zoon van tennislegende Yannick Noah en Defensieve Speler van het Jaar in de NBA.
Met James erbij zouden de Bulls klaar zijn om meteen aanspraak te maken op de titel. Het zou hun eerste zijn sinds het roemruchte tijdperk van Michael Jordan in de nineties. Ook dat is voor een speler van het kaliber van LeBron James een hele uitdaging. Chicago heeft bovendien de salarisflexibiliteit om James te betalen.
Een ander populair scenario is een terugkeer naar de Cleveland Cavaliers, de club waar James zijn NBA-carrière begon. Dat is een leuk verhaal, want James groeide op in het nabijgelegen Akron, maar weinig realistisch. Cleveland is een ietwat naargeestige stad en een bescheiden sportmarkt. Het team zou zelfs met LeBron James erbij niet meteen competitief zijn. Het is niet voor niks dat hij er vier jaar geleden vertrok.
Koehandel
James is niet de enige superster op de transfermarkt in de NBA. Eerder deze week liet Carmelo Anthony, de topschutter van de New York Knicks, al horen dat ook hij zijn op out-clausule gaat gebruiken. En Kevin Love, de beste power forward in de NBA, liet zijn club, de Minnesota Timberwolves, weten dat hij na komend seizoen hetzelfde van plan is. Op die manier hoopt hij de Timberwolves te dwingen om hem nu al te transfereren, zodat ze ten minste iéts terugkrijgen voor hun malcontente ster.
Het is overigens lang niet denkbeeldig dat Miami een gooi doet naar Love of Anthony en James op die manier aan boord houdt.
Beweging kan er de komende dagen al komen. Donderdag gaat in de NBA de jaarlijkse draft door, waar de clubs hun keuze kunnen maken uit het nieuwe talent. Dat is traditioneel een van de hoogdagen voor koehandel met spelers. De machtsverhoudingen in de beste basketbalcompetitie ter wereld kunnen er vrijdagochtend dus plots heel anders uitzien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier