Hoe doet het vluchtelingenteam het op de Olympische Spelen?

© Belga Image

Ze moeten, aldus het IOC, vooral ‘een boodschap van hoop uitsturen naar alle vluchtelingen in de wereld’, maar hoe brengen de tien asielzoekers van het vluchtelingenteam het ervan af op de Olympische Spelen in Rio?

Ze moeten, aldus het IOC, vooral ‘een boodschap van hoop uitsturen naar alle vluchtelingen in de wereld’, maar hoe brengen de tien asielzoekers van het vluchtelingenteam het ervan af op de Olympische Spelen in Rio?

Rami Anis (zwemmen)

Wie: 25-jarige Syriër die in 2015 zijn door oorlog verscheurde geboorteland ontvluchtte naar Turkije. Belandde uiteindelijk in België, waar verre familie van hem woont.

Rio: Anis werd 56e van de 59 in de reeksen van de 100 meter vrije slag, in een tijd van 54.25 seconden. Hij kreeg een staande ovatie van het publiek.

Yusra Mardini (zwemmen)

Wie: landgenote van Anis, die in 2012 nog voor Syrië deelnam aan het WK zwemmen. Duwde samen met haar zus het bootje waarmee ze met andere vluchtelingen richting Griekenland vaarde, toen dat in de problemen kwam. Reisde vanuit Griekenland verder naar Duitsland.

Rio: won haar reeks in de 100 meter vlinderslag, maar in een tijd die niet volstond om door te stoten. Ze raakte ook niet voorbij de reeksen in de 100 meter vrije slag.

Popole Misenga (judo)

Wie : vroeg in 2013 asiel aan in Brazilië nadat hij de gevechten in de Democratische Republiek Congo was ontvlucht. In zijn geboorteland was hij als kind gered uit een woud waarin hij acht dagen ronddoolde na de moord op zijn moeder.

Rio: klopte in zijn eerste kamp de Indiër Avtar Singh, maar verloor de kamp daarna met een ippon van de Zuid-Koreaan Gwak Dong-han.

Yolande Mabika (judo)

Wie: ontdekte net als Misenga judo in een centrum voor ontheemde kinderen in Kinshasa. Net als bij Popole sloot haar trainer ook haar op als ze een kamp verloor. Muisde er tijdens het WK in Rio samen met Misenga vanonder.

Rio: ging er in de eerste rond in de categorie tot 70 kg uit tegen de Israëlische Linda Bolder.

Yiech Pur Biel (atletiek)

Wie: vluchteling uit Zuid-Soedan die tien jaar in een vluchtelingenkamp in Kenia verbleef. Toonde in 2015 zijn looptalent tijdens de wedstrijden van de Foundation van Tegla Loroupe.

Rio: komt op vrijdag 12 augustus in actie op de 800 meter bij de mannen

Anjelina Nadai Lokalith (atletiek)

Wie: heeft haar ouders niet meer gezien sinds ze als zesjarige, net als haar landgoot Yiech Pur Biel, in het Keniaanse vluchtelingenkamp Kakuma belandde. Ook zij kreeg dankzij de Foundation van Loroupe de kans om een loopcarrière uit te bouwen.

Rio: loopt vanaf zaterdag 13 augustus de 1500 meter bij de vrouwen

James Chiengjiek (atletiek)

Wie: Landgenoot van Yiech Pur Biel en Anjelina Lokalith. Dreigde op zijn 13e in handen te vallen van rebellen die kindsoldaten ronselen en belandde in Kakuma bij een groep oudere langeafstandslopers.

Rio: start in de reeksen op de 400 meter bij de mannen vanaf zondag 14 augustus

Paulo Amotun Lokoro (atletiek)

Wie: was een herder in Soedan tot conflicten hem over de grens joegen. Werd net als zijn landgenoten door de Foundation van Loroupe opgepikt in Kakuma.

Rio: vanaf dinsdag 16 augustus op de 1500 meter bij de mannen

Rose Lokonyen (atletiek)

Wie: liet op haar tiende de oorlog in Soedan achter zich en toonde eveneens haar talent bij een wedstrijd in Kakuma, waar ze tweede werd zonder een minuut getraind te hebben.

Rio: in actie op de 800 meter bij de vrouwen vanaf woensdag 17 augustus

Yonas Kinde (atletiek)

Wie: vluchteling uit Ethiopië die intussen vijf jaar in Luxemburg leeft. Nam deel aan de marathon van Frankfurt, waar hij de limiet voor Rio liep. Om zijn brood te verdienen rijdt hij met een taxi.

Rio: loopt de marathon op de slotdag van de Spelen op 21 augustus

(KVDA/KDR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content