Het debacle van de Dallas Cowboys, ’s werelds rijkste sportclub

© BELGAIMAGE
Chris Tetaert Sportjournalist

De kans is groot dat de Dallas Cowboys, de rijkste sportclub ter wereld, voor de zevende keer in negen seizoenen de play-offs van de National Football League (NFL) missen.

Toen Forbes in juli de lijst van de rijkste sportclubs ter wereld publiceerde, stonden de Dallas Cowboys met 4,8 miljard dollar (4,2 miljard euro) voor het derde opeenvolgende jaar op nummer één, voor Manchester United (3,5 miljard euro), Real Madrid/Barcelona (3,4) en baseballclub New York Yankees (3,3).

Opmerkelijk: drie jaar geleden werd de waarde van de club uit Texas geschat op ‘slechts’ 3,55 miljard euro en de omzet bleef stijgen, ook al slaagde het er vorig seizoen – voor de zesde keer in acht jaar – niet in om zich voor de play-offs te plaatsen. En de kans is groot dat het ook dit seizoen zal mislopen.

De oorzaak? Incompetentie, aldus de NFL-analisten. Een onevenwichtige samenstelling van de kern, een matige coach ( Jason Garrett) met een onduidelijke manier van spelen en vooral een eigenaar ( Jerry Jones) die het verre verleden verheerlijkt en denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft. ‘De man denkt ten onrechte dat de Cowboy Way de enige weg is.’

In de eeuwige ranglijst van de Super Bowl, voor het eerst gespeeld in het seizoen 1966/67, staan de Dallas Cowboys met vijf titels nog altijd op een gedeelde tweede plaats (samen met New England Patriots en San Francisco 49ers), alleen de Pittsburgh Steelers (6) deden beter. Maar: de laatste titel dateert al van 1995, in de volgende 23 jaar stond het zelfs nooit meer in de finale.

In 2016 werd het team nochtans een schitterende toekomst voorspeld, toen quarterbackDak Prescott als rookie grote indruk maakte. Hij tekende voor vier seizoenen, tegen een gemiddeld jaarloon van om en bij de 600.000 euro, een habbekrats op zijn positie. Ter vergelijking: Aaron Rodgers (Green Bay Packers) casht jaarlijks 29 miljoen euro, Matt Ryan (Atlanta Falcons) is goed voor 26,6 miljoen.

‘De Cowboys hebben ook dit seizoen nagelaten om de vele miljoenen die ze jaarlijks op een quarterback besparen te investeren in een degelijke offensieve linie’, analyseerden volgers van de NFL, die zich steeds meer vragen stellen bij de rol van de 76-jarige Jerry Jones, die het team in 1989 voor iets minder dan 120 miljoen euro kocht en sindsdien drie titels (1992, 1993, 1995) vierde.

‘Hij wil een van de grootste teams ter wereld leiden als een familiebedrijf’, klinkt het. De pater familias stelde zijn oudste zoon ( Stephen) aan als CEO, een andere zoon ( Jerry junior) is verantwoordelijk voor het commercieel en marketingdepartement en zijn dochter ( Charlotte), die biologie studeerde, werd vicevoorzitter.

Will McClay, verantwoordelijk voor de evaluatie van de spelers, is een van de weinigen in het bestuur met een verleden in het American football, maar ook hij slaagt er niet in om tegen de wil van Jones senior in te gaan. Het is duidelijk dat alleen de eigenaar bepaalt wat er met het geld gebeurt. En dat investeert hij blijkbaar liever in kunstwerken van Picasso, Renoir en Matisse.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content