Fair Pay to Play Act kan Amerikaanse sportlandschap drastisch omgooien
Volgens de gouverneur van Californië is het businessmodel van de collegesporten illegaal. En dat moet en zal veranderen.
‘Deze nieuwe wet zal het leven van duizenden atleten drastisch veranderen’, tweette NBA-icoon LeBron James, die prominent aanwezig was bij de ondertekening van de Fair Pay to Play Act. Een wet die het sportlandschap in Amerikaanse colleges en universiteiten drastisch kan omgooien. Vanaf januari 2023 in Californië, maar ook politici in Florida, New York, Washington, Colorado, Maryland en Noord en Zuid Carolina hebben de wet al verdedigd.
‘De atleten in de colleges worden al veel te lang uitgebuit. De NCAA ( National Collegiate Athletic Association, organisator van de sportprogramma’s in colleges en universiteiten, nvdr), de scholen en de media verdienen miljarden op de rug van de atleten, maar die krijgen niets in return’, verdedigde senator Nancy Skinner haar wet.
‘Het is niet de bedoeling dat de 24 hogescholen in Californië hun atleten, bovenop een beurs, ook nog eens extra moeten betalen, maar die jongeren moeten wel de kans krijgen om contracten met sponsors en media af te sluiten. Doen ze dat nu, dan lopen ze het risico om geschorst te worden en/of hun beurs kwijt te spelen. Studenten hebben recht op een groter stuk van de taart.’
De lobby van de NCAA probeerde de bekrachtiging van de wet nog tegen te gaan, maar daar ging gouverneur Gavin Newsom niet op in. Nochtans, reageerde NCAA-voorzitter Mark Emmert op CBS Sports, ‘is de wet een existentiële bedreiging voor de sportprogramma’s in de scholen en dreigt daardoor het verschil tussen professionele atleten en amateurs te vervagen.’
Maar die scheidingslijn is al langer zoek, pareerden de voorstanders van de wet. Volgens de laatste berekeningen zijn er in de Verenigde Staten minstens 25 scholen die jaarlijks meer dan 90 miljoen verdienen met hun sportprogramma’s, terwijl de geschatte jaaromzet van de NCAA 7,5 miljard dollar bedraagt.