Hoe de hype rond basketbalster Caitlin Clark ook een raciale achtergrond heeft
Jonas Creteur gaat op zoek naar een markant cijfer van de sportweek.
Toen Caitlin Clark onlangs werd gekozen als nummer 1 in de draft van de WNBA, de basketbalcompetitie voor vrouwen in de VS, ontstond er plots verontwaardiging over het salaris dat ze zou opstrijken als ‘rookie’: 76.535 dollar (71.500 euro) voor 40 matchen, eventueel aangevuld met play-offs.
Peanuts in vergelijking met de NBA, waar veel spelers het viervoudige verdienen voor… een van hun 82 wedstrijden. Heel Amerika schoot in een kramp. Zelfs president Joe Biden postte op X over hoe ‘onze dochters dezelfde mogelijkheden als onze zonen moeten krijgen’ en dat ‘het hoog tijd is dat vrouwen verdienen wat ze waard zijn’.
Tegen dat gelijkheidsprincipe valt uiteraard niets in te brengen. Alleen is de gigantische salariskloof tussen de WNBA en NBA al 27 jaar de weerspiegeling van de aandacht/kijkers die beide competities genereren. Dat er nu plots wél (schone schijn-)commotie over het loonverschil is ontstaan, heeft alles te maken met Caitlin Clark. Zij brak, als scherpschutter pur sang, voor de Iowa Hawkeyes alle records in de universiteitscompetitie.
Dat trok wel aandacht. Véél aandacht: de finale tegen South Carolina, begin april, haalde liefst 18,9 miljoen kijkers, en was de best bekeken sportuitzending in de VS sinds 2019, exclusief American football en de Olympische Spelen. Meer zelfs dan de NBA-finales van de laatste jaren.
De WNBA en de Indiana Fever, de club die haar als eerste koos in de draft, wrijven zich in de handen want het Clark-effect is al merkbaar. De ticketprijzen voor alle wedstrijden van Indiana, thuis én uit, gaan pijlsnel de hoogte in, Clarks truitjes waren in een mum van tijd uitverkocht, en de nieuwe mediadeal zal de WNBA een veelvoud opbrengen van de vorige. Daar staat voor Clark dus een loon tegenover van ‘slechts’ 76.535 dollar.
Maar niet getreurd: ze verdiende bij Iowa al miljoenen via sponsordeals en tekende onlangs bij Nike een contract ter waarde van… 28 miljoen dollar, 365 keer haar salaris in de WNBA.
De hype rond Clark heeft echter niet alleen te maken met haar uitzonderlijke basketbalkwaliteiten. In de WNBA lopen veel topspeelsters rond, met een ellenlange erelijst. Het grote merendeel van hen is echter zwart en velen zijn ook lesbisch. Een blanke, heterospeelster uit de ‘witte’ staat Iowa, zoals Clark, is voor grote bedrijven en veel blanken (nog altijd 60 procent van de Amerikaanse bevolking) aantrekkelijker. Helaas is dat in de VS nog altijd de realiteit. Een ongemakkelijke waarheid die te vaak genegeerd wordt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier