De beste belegging: een bezweet shirt van basketballegende Michael Jordan

Vergeet de stijgende goudprijzen. De beste belegging zijn shirts of schoenen – of zogenaamde memorabilia – van Michael Jordan, de voormalige NBA-ster die velen nog altijd als de beste basketbalspeler ooit beschouwen.
Jonas Creteur gaat op zoek naar een markant cijfer van de sportweek.
Neem zijn eerste Chicago Bulls-shirt, gedragen op 5 oktober 1984 tijdens zijn preseason-debuut – zelfs geen officiële competitiematch. In 1985 werd het gekocht voor 800 dollar op een liefdadigheidsveiling. Eind maart 2025, 40 jaar later, bracht dat shirt bij veilinghuis Sotheby’s 4,2 miljoen dollar op – of maal 5262.
Het is niet eens een record voor een shirt van ‘MJ’. Dat staat op ruim 10 miljoen dollar. Het werd betaald in 2022 voor het shirt uit de eerste wedstrijd van de NBA Finals in 1998, toen Jordan zijn zesde en laatste titel met de Bulls won.
De markt voor sportrelikwieën groeide al, maar die van Jordan tilt het nog naar een hoger niveau. De aanjager was The Last Dance, de Netflix-reeks die op 19 april 2020 verscheen, midden in de coronalockdown.
Het werd een gigantisch succes, met alleen al in de eerste maand 23 miljoen kijkers wereldwijd. De serie bracht niet alleen Jordans zes NBA-titels en iconische momenten terug voor de fans die hem live hadden zien spelen. Ook de jongere generatie leerde het fascinerende verhaal van ‘His Royal Airness’ kennen.
Tijdens de covidpandemie, toen de wereld stilviel en mensen opgesloten zaten, zochten verzamelaars tastbare stukken van die grootsheid. Jordan, als symbool van hoop, succes en onoverwinnelijkheid, werd hun ultieme trofee.
Photo-matching is cruciaal in deze gekte. Dat proces koppelt een historisch item aan actiefoto’s van de betreffende wedstrijd – tot op de kreuk of vlek nauwkeurig. Mike Heffner van veilinghuis Lelands: ‘Een relikwie zonder foto’s is waardeloos.’
Het preseason-shirt van Jordan dankt zijn miljoenenwaarde aan het bewijs van die oktoberavond in 1984, het shirt uit 1998 aan beelden van een legendarische finalematch. Die authenticiteit geeft vertrouwen in een markt vol vervalsingen en speculatie, en stuwt de prijzen op. Schaarste speelt een rol, maar de emotionele lading weegt zwaarder: bezit dit en je hebt een stukje van de man die het basketbal wereldwijd transformeerde.
Veilinghuizen zoals Sotheby’s en Lelands wakkeren de hype aan, met rijke investeerders en gepassioneerde verzamelaars die het als een alternatieve belegging beschouwen – vergelijkbaar met kunst. En Michael Jordan zelf? Die blijft meeprofiteren via zijn eigen Jordan kleding- en schoenenmerk, dat sinds The Last Dance zijn omzet zag verdubbelen. Of hoe een sportdocumentaire niet alleen een legende vereeuwigde, maar ook véél geld opleverde.
60 jaar Michael Jordan: waarom hij de Grootste Aller Tijden blijft
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier