Waarom olympische atletiekkampioenen vanaf de Spelen in Parijs geld voor hun medaille ontvangen
Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics, heeft de doos van Pandora geopend.
Jonas Creteur kiest een markant cijfer van de sportweek.
Het is een triest verhaal uit de sportgeschiedenis. Op de Olympische Spelen van 1912 won Jim Thorpe goud op de vijf- en de tienkamp. De Amerikaan van Indiaanse afkomst werd in de VS als een held onthaald. Tot de krant Discovery onthulde dat hij eerder als baseballer 25 dollar per week had verdiend. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ontnam hem meteen zijn gouden medailles. Olympische atleten moesten immers pure amateurs zijn. Pas in 1982 werd Thorpe in ere hersteld en pas in 2022 als enige olympische kampioen van de twee meerkampnummers in 1912 aangewezen.
Hoewel het IOC vanaf de jaren 1980 geleidelijk aan profatleten toeliet, bleef het vasthouden aan hetzelfde principe: geen prijzengeld voor olympische medaillewinnaars. Toch verdiende het IOC almaar meer via sponsoring en tv-rechten – met de laatste olympiade (2017-2021) ging het om zeven miljard euro. Het IOC counterde critici altijd met het argument dat het 90 procent van alle inkomsten weer verdeelt onder nationale olympische comités en internationale sportfederaties. Veel van die olympische comités delen ook premies uit als een van hun atleten een medaille behaalt. Het Belgisch Olympisch Comité beloont een gouden plak bijvoorbeeld met 50.000 euro. Olympische medailles leveren sommige sporters ook een premie op van hun individuele sponsor(s). Armer worden ze dus niet.
Toch vloeide nooit rechtstreeks geld vanuit het IOC naar atleten. En dus besliste World Athletics, onder leiding van voorzitter Sebastian Coe, vorige week om vanaf de Spelen in Parijs alle olympische atletiekkampioenen te belonen met 50.000 dollar (46.000 euro), vanaf 2028 uitgebreid met premies voor zilveren- en bronzenmedaillewinnaars. Het geld, in totaal 2,25 miljoen euro, komt uit de pot die World Athletics van… het IOC krijgt, voor de laatste Spelen in Tokio was dat zo’n 37 miljoen euro. Coe wil atletiek zo financieel aantrekkelijker maken. Al blijft 50.000 dollar peanuts in vergelijking met wat kampioenen op andere grote toernooien opstrijken. Op het WK atletiek zelfs 20.000 meer voor een gouden plak, maar dat organiseert World Athletics zelf.
Coes beslissing heeft de doos van Pandora geopend: welke sport volgt? De druk vanuit de atleten op andere internationale federaties zal toenemen. Al even opmerkelijk: Coe lichtte het IOC en andere federaties pas in net voor de bekendmaking van het nieuws. Dat staat niet los van zijn mogelijke kandidatuur voor het voorzitterschap van het IOC, als opvolger van Thomas Bach, met wie hij in het verleden al vaker heeft gebotst. En nu dus opnieuw.