In beeld: Bono wordt 50
Op 10 mei 1960 zag Paul David Hewson het levenslicht, want zo luidt de echte naam van Bono. Pas in de jaren ’70 kreeg hij de bijnaam “Bono Vox” als variatie op “Bona Vox” dat “goede stem” betekent. Na verloop van tijd liet hij “Vox” vallen en bleef alleen “Bono” over.
In 1976 stapte Bono in de Ierse rockband U2, samen met The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen Jr. Oorspronkelijk begon Bono als gitarist maar hierin bleek hij niet denderend te zijn, waardoor hij de taak van zanger op zich nam.
Net als Bono zelf, zet zijn band U2 zich in voor de mensenrechten en steunt ze vele goede doelen via benefietconcerten en inzamelacties. Het is dan ook niet toevallig dat het benefietconcert Live Aid in 1985 voor de grote doorbraak van U2 zorgde.
Met het nummer ‘Sunday Bloody Sunday’ scoorde U2 een eerste grote hit. De single verwees naar het bloedblad van zondag 30 januari 1972 tussen de demonstranten en het Britse leger in Noord-Ierland. Daarbij vielen er dertien doden.
Sinds 1999 is Bono nauw betrokken bij campagnes voor de kwijtschelding van de schuldenlast van de Derde Wereldlanden en het lot van Afrika.
In 2002 richtte hij de organisatie ‘Debt, Aids, Trade in Africa’. Met DATA vraagt Bono aandacht voor de schulden van Afrika, de snelle verspreiding van aids en de oneerlijke handelsovereenkomsten die er worden afgesloten.
Bono zet zich niet enkel in voor de minderbedeelden in Afrika. Toen de orkaan Katrina New Orleans vernielde, nam hij samen met de punkgroep Green Day het nummer ‘The Saints are coming’ op. De opbrengsten gingen naar de stichting Music Rising voor de slachtoffers van het natuurgeweld.
In april 2005 start hij samen met zijn vrouw, Alison Stewart, met wie hij vier kinderen heeft, het kledinglabel Edun op. De kledinglijn werkt volgens de principes van de Fair Trade-handel.
Bono krijgt erkenning van tal van belangrijke politici. Tijdens het World Economic Forum in Davos sprak de U2-zanger in 2005 de menigte toe over de problematiek in Afrika. Onder de aanwezigen was onder andere de toenmalige Britse premier, Tony Blair.
Ook bij de voormalige Amerikaanse president George W. Bush mocht Bono al eens op de koffie gaan om er de armoede in de wereld te bespreken.
In 2007 ontving Bono het ridderschap van de Britse ambassadeur in de Ierse hoofdstad Dublin.
Een jaar later lanceerde Bono ‘Product Red’ waarvoor hij samenwerkt met bedrijven zoals Microsoft, Dell, Apple Inc., Starbucks, Hallmark en American Express. Via dat merk zamelt Bono geld in voor Global Fund, een organisatie die onderzoek doet naar aids en efficiënte geneesmiddelen tegen de ziekte ontwikkelt. In 2009 sloot het label nog een overeenkomst met het sportmerk Nike.
Tijdens het concert voor de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama op 18 januari 2009, waren Bono en de zijnen enkele van de artiesten die mochten optreden. Tijdens het optreden vroeg Bono aandacht voor de gevechten in de Gazastrook.
Ter herdenking van de 20ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur, trad U2 op 5 november 2009 op voor de Brandenburger Tor in de Duitse hoofdstad Berlijn. Voor de gelegenheid zong Bono het nummer ‘Sunday Bloody Sunday’ samen met de Amerikaanse rapper Jay-Z.
Tien dagen voor zijn verjaardag was Bono nog te gast in het Witte Huis bij de Amerikaanse president Barack Obama. Bono vertegenwoordigde er zijn eigen hulporganisatie ONE, die zich inzet voor de bestrijding van armoede en ziektes.
Het is al sinds 2005 geleden dat U2 ons land nog eens aandeed, maar in september komen de Ierse rockers nog eens terug Dan treedt Bono met U2 tweemaal op in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier