Tienkamper Hans van Alphen stopt: ‘Lichaam kon zware inspanningen niet meer aan’
Tienkamper Hans van Alphen hangt per direct zijn sportschoenen aan de haak. De 34-jarige Antwerpenaar kampte al een tijd met blessureleed, waardoor hij ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro aan zich moest laten voorbijgaan.
Hans van Alphen kondigde zijn afscheid van de topsport aan op een persconferentie en via Twitter, waar hij symbolisch een foto van sportschoenen aan een haak deelde.
Geen doel
‘Voor velen komt deze dag als een complete verrassing, voor anderen dan weer niet’, begon Hans Van Alphen. ‘De Olympische Spelen van Rio waren een doel geworden om weer op het hoogste niveau te presteren. Dat kon door een aanslepende blessure niet doorgaan. Fans en andere sympathisanten stuurden me berichten vol moed. Sommigen vonden zelfs dat er tijdens de Spelen van 2020 in Tokio nog een kans was, maar ik wist wel beter. Mijn lichaam kon de zware inspanningen niet meer aan.’
‘Het wegvallen van de Olympische Spelen in Rio zorgde er tevens voor dat ik als atleet geen echt doel meer had om naartoe te leven. En net dat is voor mij noodzakelijk. Anders ontbreekt de passie en zonder passie kan ik niet sporten. Meteen het teken om er een streep onder te trekken. Zeker toen ik vernam dat ik door mijn blessure nog minstens tot februari aan de kant zou staan.’
— Hans van Alphen (@HansvanAlphen) 27 oktober 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Recordhouder
De 34-jarige atleet uit Ravels, goed voor een vierde plaats op de Olympische Spelen van Londen in 2012, is met 8.519 punten de Belgische recordhouder op de tienkamp, de ‘meest olympische der sportdisciplines’.
Hij won twee keer de Gouden Spike, één keer het Vlaams Sportjuweel en één keer de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste.
Uitsplitsing Belgisch record
De uitsplitsing van het Belgisch record in de tienkamp van Hans Van Alphen, neergezet op de tienkamp in het Oostenrijkse Götzis in 2012
Onderdeel / Prestatie / Punten
100 m / 10,96 / 870
verspringen / 7,62 / 965
kogelstoten / 15,23 / 804
hoogspringen / 2,06 / 859
400 m / 49,54 / 836
110 m horden /14,55 / 905
discuswerpen / 45,45 / 776
polsstokspringen / 4,96 / 898
speerwerpen / 64,15 / 800
1.500 m / 4.20,87 / 806
Blessures
Van Alphen sukkelde al geruime tijd met blessures. Het EK atletiek in Amsterdam draaide begin juli op een enorme ontgoocheling uit voor Van Alphen. Door problemen aan het bekken moest hij forfait geven voor de tweede dag van de tienkamp.
Daardoor kon hij zich niet plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, zijn ultieme doel waar hij jaren naartoe gewerkt had. Hij had gehoopt er zijn carrière af te sluiten, nadat hij vier jaar geleden op de Spelen in Londen op de vierde plaats was geëindigd.
In september moest hij vervolgens forfait geven voor de Décastar in het Franse Talence, een prestigieuze tienkamp waar hij eerder al twee keer (2011 en 2012) de zege op zak stak.
Eerste Belg
Van Alphen is een ‘laatbloeier’. Hij was een talentvol atleet maar gaf na zijn middelbare school prioriteit aan het behalen van een diploma. Pas nadat hij in 2005 aan de KU Leuven was afgestudeerd als kinesitherapeut, ging hij zich steeds meer toeleggen op de tienkamp.
Van Alphen verwierf voor het eerst bredere bekendheid toen hij in augustus 2007 op de Universiade in Bangkok als eerste Belg de grens van de 8.000 punten overschreed op een tienkamp. Zijn score van 8.047 punten was goed voor zilver.
Veruit het beste jaar in Van Alphens sportieve carrière was 2012: het begon op de meeting in Götzis, het mekka van de tienkamp en algemeen beschouwd als het officieuze WK: een eindtotaal van 8.519 punten – nog steeds dus zijn beste prestatie ooit – en vijf persoonlijke records.
‘Ik ben fier dat ik de eerste Belg ooit ben die op de tienkamp de kaap van 8.000 punten kon overschrijden,’ aldus Van Alphen. ‘Dat is iets wat ze me nooit meer afpakken.’
Diploma
Hans Van Alphen is van opleiding kinesist, maar wat de toekomst op professioneel vlak zal brengen, weet hij nog niet zeker. ‘Ik ben ondertussen begonnen aan een postgraduaat manuele therapie. Ik wil mijn diploma heropfrissen. Ik kreeg ook al te horen dat ik hier of daar aan de slag zou gaan, maar daaromtrent is er nog geen duidelijkheid. Na mijn studie en topsportcarrière zal ik straks een derde loopbaan opstarten. Maar hoe die eruit zal zien, is nog heel vaag’. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier