Nieuwe dopingresultaten: wint Belgische 4×100 estafetteploeg alsnog Olympisch goud?

© REUTERS

Na nieuw onderzoek is volgens een Russische tv-zender gebleken dat een van de Russische winnaars van de 4 x 100 meter in Peking betrapt is op doping. Daardoor zou de zilveren Belgische ploeg alsnog goud kunnen krijgen.

‘Het doet meer met me dan ik dacht’, zegt de binnenkort misschien gouden Elodie Ouedraogo.

Onderzoekers hebben 31 atleten, waarvan 14 uit Rusland, die deelnamen aan de Olympische Spelen van Peking in 2008 dankzij testen met nieuwe wetenschappelijke analysemethoden betrapt op het gebruik van doping. Volgens de Russische tv-zender Match-TV is Yuliya Chermoshanskaya, die met Rusland het goud op de 4×100 meter voor de neus van België wegkaapte, één van de betrapte atleten. “Het is vreemd dat we nu misschien toch goud zouden krijgen”, reageerde Elodie Ouedraogo, één van de vier Belgische loopsters in Peking.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft officieel nog geen namen bekendgemaakt. Op 31 mei en 1 juni zullen de B-stalen van de 31 betrape atleten geanalyseerd worden in een Zwitsers antidopinglab in Lausanne. Pas daarna zal duidelijk worden of Chermoshanskaya één van hen is. Als Chermoshanskaya en het Russische 4×100 meter-team gediskwalificeerd worden, gaat de gouden medaille naar België. Het Belgische viertal Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Mariën liep in het huidige Belgische record (42.54) naar de tweede plaats.

‘Je zag toen dingen’

“Na de ceremonie en alle interviews in Peking zei ik tegen de meisjes om hun medailles niet te ver weg te steken. Ik was ervan overtuigd dat we het goud ooit nog zouden krijgen”, reageerde Ouedraogo voor de VRT-kanalen. “Het is wel vreemd dat het nu misschien echt gaat gebeuren. Ik sprak erover met Kim en het doet meer met me dan ik dacht. Je beseft dat het moment je bestolen is. Wij hadden op dat hoogste schavotje kunnen staan en het Belgische volkslied had kunnen weerklinken. Je zag toen dingen in het wereldje waar je je vragen bij stelt. Atleten die plots hard lopen en dan weer verdwijnen of atletes die fysieke veranderingen ondergaan. Maar je mag natuurlijk niemand openlijk beschuldigen. Het is beangstigend dat het zo diep is doorgedrongen en zo georganiseerd is.”

‘Iets klopte niet’

Ook voor Kim Gevaert, het uithangbord van de Belgische estafetteploeg, komt het nieuws niet als een verrassing. “We hadden er onder elkaar al over gesproken, want we hadden wel een flauw vermoeden dat er iets niet klopte. Maar het geeft wel een heel raar gevoel”, zei de voormalige sprintster in Het Journaal. “Het is allemaal nog wat voorbarig om te zeggen dat we nu toch die gouden medaille gaan krijgen. Wij worden hiermee overvallen, maar het B-staal moet nog getest worden. Daarna moet er nog een procedure worden opgestart. Het is jammer, want wij hadden op dat hoogste schavot moeten staan. We waren zo euforisch met zilver, al wisten we wel dat de Russinnen een slechte naam hadden en iedereen wist dat er dingen gebeurden die het daglicht niet mochten zien. Het is zeker frustrerend en wraakroepend dat het gebeurd is, maar ik sta nu acht jaar verder in het leven en probeer dat te plaatsen. Het zou geweldig zijn als we in ere hersteld worden.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content