Nieuwe dopingperikelen in atletiekwereld: ‘800 verdachte bloedstalen tussen 2001 en 2012’

© Reuters

Uit resultaten van zo’n 12.000 bloedtests die tussen 2001 en 2012 bij meer dan 5.000 atleten werden afgenomen, blijkt dat ruim 800 atleten ‘verdachte bloedstalen’ hadden. Dat melden de Duitse zender ARD en de Sunday Times. Onder meer Rusissche en Keniaanse atleten worden met de vinger gewezen. Rusland wuift de beschuldigingen weg.

De ARD, die zaterdag de documentaire ‘Doping – Top Secret: De obscure wereld van de atletiek’ uitzond, en de krant Sunday Times zouden een databank met meer dan 12.000 uitslagen van bloedanalyses van ongeveer 5.000 atleten uit de periode 2001-2012 onder ogen hebben gekregen. Die databank zou afkomstig zijn van een klokkenluider binnen de Internationale Atletiekfederatie (IAAF).

Meer dan 800 bloedstalen zouden verdacht zijn geweest. Een derde van alle medaillewinnaars op Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen tussen 2001 en 2012, zou verdachte bloedstalen hebben gehad. De IAAF ging ondanks de opvallende resultaten niet over tot sancties, luidt het nog.

Russische en Keniaanse atleten verdacht

Er worden opnieuw vraagtekens geplaatst bij de prestaties van Russische atleten, nadat in een eerdere ARD-documentaire verschillende betrokkenen al getuigden over de Russische dopingcultuur.

Drie weken voor het WK in Peking (22-30 augustus) beweren de ARD-journalisten dat in Rusland de dopingzondaars en de entourage die het systeem in stand houdt ondanks de getroffen maatregelen nog steeds beschermd worden. Zo worden de prestaties van Mariya Savinova, olympisch kampioene op de 800m in 2012, als verdacht beschouwd. In een audio-opname, waarin de atlete te horen zou zijn, erkent ze groeihormonen genomen te hebben.

Ook de praktijken in Kenia blijken niet al te koosjer. Enkele journalisten trokken met een verborgen camera naar het Afrikaanse land, waar ze filmden hoe verschillende dopingproducten werden geïnjecteerd. Eind januari werd de Keniaanse atlete Rita Jeptoo, een topper op de marathon, door haar federatie nog voor twee jaar geschorst. Ze testte op 25 september bij een controle buiten competitie in eigen land positief op het gebruik van EPO.

Wereldantidopingagentschap WADA “erg ongerust”

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) is “erg ongerust” over de dopingbeschuldigingen. Volgens voorzitter Craig Reedie is een snel en nauwkeurig onderzoek aangewezen, “om te bepalen of de Wereld Antidopingcode geschonden werd”.

Russisch minister van Sport Vitaly Mutko
Russisch minister van Sport Vitaly Mutko© Belga

Rusland wijst dopingbeschuldigingen ARD van de hand

De Russische minister van Sport, Vitaly Mutko, plaatst vraagtekens bij de dopingbeschuldigingen aan het adres van Russische atleten. “Het lijkt erop dat iemand de atletiek te gronde wil richten door zulke films uit te zenden”, zegt hij aan het agentschap Itar-Tass. “In ieder geval is het onzin om op basis van die documentaire beschuldigingen te uiten.”

Volgens de Russische minister van Sport is het tijdstip van deze documentaire niet toevallig gekozen. “De voorzittersverkiezing binnen de IAAF vindt in augustus plaats. De machtsstrijd is in volle gang. We mogen niet toegeven aan de paniek, maar moeten normaal verder werken. Momenteel is er niemand die de IAAF echt leidt. Het lijkt daar veeleer op een grote bende.”

Op 19 augustus wordt de opvolger van de 82-jarige Senegalees Lamine Diack verkozen. De Brit Sebastian Coe, tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter, neemt het op tegen de Oekraïense polsstoklegende Sergey Bubka.

Voorzitter Europese Atletiekfederatie vraagt IAAF om verduidelijking

De Noor Svein Arne Hansen, voorzitter van de Europese Atletiekfederatie, heeft de IAAF intussen om verduidelijking gevraagd. “Wij roepen de IAAF op de inspanningen om de dopingplaag te bestrijden nog verder op te voeren”, klinkt het. “De Europese federatie deelt de ongerustheid van WADA-voorzitter Craig Reedie. De voorzittersverkiezing is een opportuniteit voor verandering. De Europese federatie is blij vast te stellen dat beide kandidaten de dopingkwestie willen aanpakken.”

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content