Hoe kan je je thermostaat perfect regelen?
Wist je dit al? Verwarming is gemiddeld goed voor 65 à 70% van het energieverbruik in een goed geïsoleerde woning. Een goed geregelde thermostaat garandeert niet alleen comfort maar ook een aanzienlijke geldbesparing. Bovendien vermijd je zo ook energieverspilling. Hier kan je lezen hoe het moet.
1. Waar plaats je je thermostaat best?
Een goed geregelde thermostaat zorgt ervoor dat je je huis alleen opwarmt wanneer het nodig is en verzekert een ideale temperatuur. Hiertoe baseert de thermostaat zich op de temperatuur van de kamer waar hij aangebracht is. De plaats van de thermostaat in je woning is dus van groot belang: hij mag niet blootgesteld worden aan de zon of de koude en niet boven een radiator hangen. Vervolgens moet je checken of je thermostaat rekening houdt met de inertie van het gebouw. Bepaalde systemen beginnen op een voorgeprogrammeerd uur te verwarmen, andere zetten de verwarmingsketel iets vroeger in werking, zodat de ingestelde temperatuur op dat tijdstip bereikt is. Het is altijd een goed idee de gebruiksaanwijzing eens door te nemen!
Goed om te weten: een thermostaat beschikt vaak ook over een zomermodus, waarbij je verwarmingsketel aanslaat als het ’s morgens wat frisser is en voor de rest van de tijd in ruststand is. Perfect om nodeloos verbruik te vermijden.
2. Welke temperatuur kies je bij het programmeren van je thermostaat?
Overdag. De ideale temperatuur is de temperatuur die voor jou het aangenaamst is! Afhankelijk van de isolatie en de vochtigheidsgraad in huis is dat gewoonlijk tussen 19 en 21 °C in de ruimten waar je vertoeft. In de winter betekent een verschil van 1 °C een energieverbruik van 7% meer of minder. Het is dus niet de moeite waard om je thermostaat op 26 te zetten vanuit de veronderstelling dat je zo sneller de 20 °C zal bereiken! 😉 Het zal niet sneller warm worden. Hier maken we korte metten met 5 andere mythes over verwarming.
’s Nachts. In de slaapkamer schommelt de ideale temperatuur om goed te slapen tussen 16 en 17 °C. Het verschil is groot genoeg om je verbruik te verminderen, maar ook niet te groot, zodat je verwarmingsketel ’s morgens geen al te grote inspanningen moet leveren. Hij zal er dus niet lang over doen om de temperatuur weer naar 20 °C op te trekken.
Als je niet thuis bent. Ben je overdag op het werk en zijn de kinderen op school? Zet de thermostaat tijdens je afwezigheid op 16 °C. Zet hem niet lager; zo voorkom je te grote temperatuurschommelingen, zoals hierboven uitgelegd. Bovendien vermijd je zo ook dat de luchtvochtigheid binnen stijgt door condensatie.
Tijdens de vakantie. Bij langdurige afwezigheid mag je de thermostaat tot 12 of 14 °C verlagen. In de winter mag je niet lager gaan, om condensatie of vorst te voorkomen. De meeste thermostaten beschikken over een ‘Vakantie’- of ‘Buiten vorstperiode’-modus, bestemd voor perioden van langdurige afwezigheid. Het volstaat om deze te activeren.
Extra tip: Programmeer de verwarming op comforttemperatuur een half uurtje voor je opstaat of thuiskomt en zet ze weer op 16°C een half uurtje voor de laatste bewoner het huis verlaat of gaat slapen. Vergeet niet de regeling van de thermostaat af te stellen op de reële uren. Die kunnen immers variëren in het weekend of, als je kinderen hebt, op woensdagnamiddag.
3. Gebruik thermostatische kranen
Ze regelen de aanvoer van warm water naar de radiatoren om meer of minder te verwarmen. Ze zijn instelbaar van 1 tot 5; elk cijfer beantwoordt aan een bepaalde temperatuur. Als je ze goed gebruikt, voorkom je dat je bepaalde kamers nodeloos verwarmt.
In de kamers. Zet de kranen op 2 om een temperatuur rond de 16 of 17 °C in stand te houden. Zet ze op 3 (19-20 °C) als je kinderen in hun kamer aan het spelen of studeren zijn.
In huis. Blijf je in het weekend thuis, in de keuken, de eetkamer en de woonkamer, waar de op 20 °C ingestelde thermostaat hangt? Zet de kranen dan helemaal open (op 5): zodra de kamertemperatuur de 20 °C bereikt, stopt de verwarmingsketel en blijft de temperatuur de hele dag lang ideaal.
4. Kies voor een slimme thermostaat
Onze levenswijze is zelden zo strak georkestreerd als een muziekstuk. Thuiswerk, onregelmatige uren, … Het is niet evident om de verwarming te programmeren in functie van de aanwezigheid van mensen in huis, want dat is een constant veranderend gegeven. Behalve als je kiest voor een slimme thermostaat. Zo kan je op eender welk tijdstip de temperatuur in huis regelen via je smartphone en wordt je verwarmingsinstallatie zo flexibel als jijzelf. Bovendien bespaar je er ook bij, want je oude thermostaat doet je ongetwijfeld geld verliezen!
Een ander, groot voordeel: een slimme thermostaat zoals boxx maakt slimme keuzes! Hij leert zélf de snelheid waarmee je huis opwarmt en afkoelt. Als je je thermostaat programmeert op 20 °C om 7 uur, dan zal hij de verwarming op tijd doen aanslaan zodat het om 7 uur 20 °C zal zijn.
En vooral: hij is intuïtief en heel gemakkelijk te gebruiken en te programmeren! Weet je nog hoe je je oude thermostaat moest programmeren?
Ja, je doet het één keer en verandert hem daarna nooit meer.
Welke slimme thermostaat je best kiest, hangt af van je behoeften, de specifieke kenmerken van je huis, je verwarmingsinstallatie en de gerelateerde elementen (slimme kranen, zonnepanelen, interactie met andere smart devices enz.).
Om je te helpen bij je aankoop, vergeleken we de vijf populairste modellen onder de Belgische klanten: Nest, Tado, boxx, Netatmo en Honeywell Evohome.
Download gratis het vergelijkende overzicht van slimme thermostaten