Energie besparen met slimme toestellen
Om energie te besparen, moet je eerst weten wat je verbruikt. Slimme toepassingen laten je toe de energievreters te detecteren en gericht actie te ondernemen.
Energie is het onderwerp van één van de belangrijkste maatschappelijke debatten van onze tijd. Over het uitgangspunt is iedereen het intussen eens. De wereldwijde CO2-uitstoot moet omlaag, zodat de opwarming van de aarde onder controle blijft. In de praktijk gaat het om een gigantische uitdaging, want we plaatsen de reductie van de CO2-uitstoot tegenover de almaar stijgende behoefte aan energie. Met de verdragen van Kyoto en Parijs heeft ook ons land zich geëngageerd om de nodige actie te ondernemen. Tegen 2020 wil België drie doelstellingen realiseren: 20% minder CO2-uitstoot, 20% meer energie-efficiëntie en 20% vernieuwbare energie, telkens in vergelijking met 1990.
u0022Slimme technologie helpt ons energie-efficiënt te leven, zonder daarbij aan comfort te moeten inboeten.u0022
Intussen is er flink geïnvesteerd in wind- en zonne-energie. De beschikbaarheid van hernieuwbare energie is echter maar een deel van het verhaal. ’s Nachts schijnt de zon niet, om maar iets te zeggen, en het waait niet elke dag. Hoe dan ook blijven we de komende tijd dus nog voor een belangrijk stuk afhankelijk van de traditionele energieproductie. Daarom blijft het absoluut noodzakelijk om in te zetten op meer efficiëntie, om zo het verbruik – en dus de bijhorende CO2-uitstoot – van die energie in te perken. Slimme technologie helpt ons die doelstellingen te bereiken, zonder dat we daarbij toegevingen moeten doen op het vlak van comfort.
Slimme verlichting en verwarming
In huis zijn verwarming en verlichting twee grote bronnen van energieverbruik. Door met slimme toepassingen op die twee elementen in te spelen, kun je al snel een mooie besparing realiseren. Met verlichting kun je heel wat kanten op. Zo zijn er lampen met bewegingssensoren, die alleen branden wanneer er iemand in de ruimte is. Na het toiletbezoek, bijvoorbeeld, schakelt de lamp zichzelf weer uit. Slimme lampen gaan nog een stap verder. Je kunt ze van op afstand aan- en uitschakelen. Via een app op de smartphone doof je in één keer alle lichten wanneer je het huis verlaat.
u0022Een slimme thermostaat laat je toe om bewuster met energie om te gaan.u0022
Een slim stopcontact geeft je inzicht in het energieverbruik van het toestel dat erop is aangesloten. Op die manier spoor je verborgen energievreters op en kun je heel gericht toestellen aan- en uitschakelen. Een slimme thermostaat laat toe de verwarming van je huis efficiënt aan te sturen. Een toepassing als boxx van ENGIE Electrabel biedt niet alleen alle functies van een traditionele thermostaat, maar zorgt ervoor dat je ook alle instellingen van op afstand kunt aanpassen. Ben je eerder naar kantoor vertrokken dan voorzien, dan kun je – terwijl je onderweg bent – de verwarming afzetten en zo onnodig verbruik uitschakelen. boxx biedt je in real time inzicht in je elektriciteits- en aardgasverbruik, en in de evolutie van dat verbruik. Dat laat je toe bewuster met energie om te gaan en zo een besparing te realiseren.