3 verborgen pareltjes tussen de EK-speelsteden

© DZT/Maren Krings
Toerisme Duitsland
Toerisme Duitsland
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

27 mei 2024, 09:00 Bijgewerkt op: 27 mei 2024, 09:10

De EK-speelsteden zijn intussen bekend bij de Belgen. Maar welke steden die je nog níet kent zijn toppers om na Euro 2024 te bezoeken? Met het charmante Marburg, Heidelberg en Würzburg tippen we 3 echte verborgen pareltjes voor Duitsland-liefhebbers.

Marburg: 800 jaar geschiedenis, 100 procent charme

Op slechts anderhalf uur sporen van Frankfurt beland je in deze relatief kleine, 800 jaar oude universiteitsstad in een postkaartplaatje. De oude binnenstad heeft charme te over, met steile en slingerende nauwe straatjes die je langs de prachtigste historische gebouwen loodsen. Die zijn voor een groot stuk opgetrokken in de typische Duitse vakwerkarchitectuur. Wie alle hoogtepunten wil zien, smeert maar beter z’n kuiten in. Tussen de gotische Elisabethkerk in het dal en het Landgrafenschloss liggen namelijk

100 hoogtemeters, en dat staat garant voor een pittige wandeling. Maar de beloning mag er zijn. Het 11de-eeuwse sprookjesachtige slot torent als een arendsnest uit tussen het groen, en biedt je een weergaloos panorama op de stad. Nog een andere aanrader is het Haus der Romantik, dat je onderdompelt in de Marburgse romantiekstijl waar ook de gebroeders Grimm hun bijdrage aan leverden.

Marburg – Landgrafenschloss © DZT/Francesco Carovillano

Heidelberg: natuur, cultuur en véél studenten

In de stad met de oudste universiteit van Duitsland zijn de 30.000 studenten nooit ver weg, en dat merk je aan het grote aanbod van toffe cafés en trendy restaurants. Maar het oord op een uur sporen van Stuttgart heeft nog véél meer te bieden. De Altstadt is één en al charme en romantiek, met de iconische Alte Brücke in roze zandsteen en een resem pittoreske vakwerkhuizen. In het barokke Palais Morass vind je het Museum van de Pfalz, waar je een tijdsreis wacht van de prehistorie tot het werk van 20ste-eeuwse kunstenaars. Neem zeker de kabelbaan naar het kasteel van Heidelberg en de Königstuhl of koningstroon. Op 570 meter hoogte wacht je niet alleen een spectaculair uitzicht op de binnenstad, maar ook op de Neckarvallei en de Rijnvlakte. Trek dan je wandelschoenen aan en je zit zó in het Odenwald, een van de uitgestrekste wouden in de regio waar het heerlijk verpozen is.

Heidelberg – Alte Brücke © DZT/Francesco Carovillano

Würzburg: culturele én culinaire genoegens

Vanuit Stuttgart reis je per trein op twee uur tijd naar het barokke pareltje Würzburg. Hier wacht je een ware cultuurvakantie. Stap zeker binnen in de Sint-Kiliandom en vooral in de residentie van Würzburg. Het voormalige bisschoppelijk paleis, een van de spectaculairste barokgebouwen van Duitsland, kreeg een plaatsje op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het plafond boven de Keizerlijke Trap is oogverblindend dankzij het grootste fresco ter wereld, en ook de hoftuinen zijn een lust voor het oog. Als contrast is er daarna het Museum im Kulturspeicher. Je vindt er kunst uit de 19de tot 21ste eeuw, in de ambiance van een historische graanschuur aan de Oude Haven die is verfraaid met meesterlijke eigentijdse architectuurelementen. O ja: als bourgondische Belg kom je ook aan je trekken in de wijnstreek rondom de stad, want met de Würzburg Wijnpas degusteer je vijf Frankische wijnen voor slechts 13,90 euro. Zum Wohl!

Würzburg – Bisschoppelijk Paleis © DZT/Eugenio Bersani/Latitudes Travel Magazin

Ontdek de voetbalzomer in Duitsland op www.germany.travel/euro2024.

Nog meer voetbalsteden ontdekken doe je hier.

In de podcast ‘Duitsland Vakantieland’ gaat Ben Roelants in gesprek met reizigers over hun ervaringen in Duitsland. Zo kan je vanaf midden mei ook naar afleveringen rond het EK voetbal in Duitsland luisteren. Benieuwd wat je kan doen voor, tijdens en na het EK? Luister dan hier naar de podcast.