Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Het zegt veel over Trump dat zelfs een invité als Tom Van Grieken een beetje op zijn hoede blijft’ Op de gastenlijst voor de inauguratie van Donald Trump staan Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en een reeks andere tech-ceo’s, maar ook een aantal belangrijke internationale leiders, van de Italiaanse premier Giorgia Meloni tot de Argentijnse president Javier Milei. De Chinese president Xi Jinping kreeg een uitnodiging van de nieuwe Amerikaanse president, maar die …
Wereld Wereld Hoe China zich voorbereidt op Trumps tweede presidentschap Ondanks Trumps dreigende taal in de campagne lijkt China zich voorlopig niet te veel zorgen te maken over zijn terugkeer naar het presidentschap. ‘Het land staat klaar om krachtig te antwoorden als de VS een nieuwe handsoorlog wil beginnen’, zegt expert internationale politiek Sven Biscop (UGent).
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Scholz verliest de Chinese markt niet uit het oog: de Duitse economie kan een opsteker gebruiken' 'Als de Duitse bondskandelier Olaf Scholz van een kale kermis terugkomt, zou zijn positie binnen de eigen partij wel eens verder onder druk kunnen komen', schrijft Dirk Rochtus over de ontmoeting tussen de Duitse regeringsleider met de Chinese president Xi Jinping.
Wereld Wereld De angst voor de atoombom is terug Militaire experts maken zich zorgen over een nieuwe wapenwedloop. Studies tonen aan dat de gevolgen van een nucleair conflict nog erger zullen zijn dan gevreesd.
Wereld Wereld Onderzoeksjournalist Bob Woodward: ‘Er is een geheime alliantie tussen Trump en Poetin’ Bob Woodward onthulde ooit het Watergate-schandaal en brengt tot op de dag van vandaag details uit het Witte Huis naar buiten. In zijn nieuwe boek Oorlog schrijft hij dat de wereld in 2022 dichter bij een kernoorlog stond dan velen denken.
Nieuws Nieuws Europese Unie wil belangrijke ministerraad in Hongarije boycotten De Europese Unie is van plan een informele, maar niettemin symbolisch belangrijke Europese ministerraad die eind augustus in Hongarije plaatsvindt te boycotten. Dat zou ze willen doen als protest tegen het bezoek van de Hongaarse eerste minister Viktor Orban aan de Russische president Vladimir Poetin vorige week, zo is bij diplomatieke bronnen vernomen. De Europese Commissie zegt intussen haar geplande werkbezoek aan Hongarije af en stuurt geen commissarissen naar de EU-ministerraden die in Hongarije plaatsvinden.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Steeds weer blijkt: landen die stout zijn, krijgen straf van China' Publiekelijk schetst de Chinese regering fraaie vergezichten over economische samenwerking en een gelijk speelveld. Maar strijk Xi Jinping niet tegen de haren in, want dan volgt straf. Het is listige diplomatie van China, waarbij het steeds probeert het westerse blok uiteen te spelen, schrijft Robbert de Witt (EW).
Opinie | Victor De Decker Opinie | Victor De Decker 'Groen protectionisme zal plaats moeten ruimen voor groene partnerschappen' Onderzoeker Victor De Decker (Egmont) staat stil bij de geopolitieke implicaties van een Europese Green Deal. 'Europese investeringen en subsidies in groene technologie en infrastructuur mogen niet stoppen aan de grenzen van Europa: ze moeten globaal zijn.'
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Hoe meer de Chinese reus wankelt, hoe onvoorspelbaarder zijn bewegingen op het wereldtoneel' ‘Nieuwe productieve krachten’, die wil de Chinese president Xi Jinping loslaten op de Chinese economie. Tijdens een recent conclaaf van het Politburo waste Xi zijn toehoorders de oren. China moet sneller werk maken van disruptieve innovatie en doorbreken in belangrijke technologie, zoals nieuwe energiebronnen, nieuwe materialen en nieuwe industrie. Hij wil dat private bedrijven daarbij …
Wereld Wereld Verkiezingen in Taiwan: ‘China bereidt geen militaire actie voor’ Volgens politicoloog Sven Biscop zijn de verkiezingen in Taiwan geen voorbode van een open oorlog tussen dat land en China. Alle partijen hebben er belang bij de status quo te handhaven.
België België Premier Alexander De Croo op staatsbezoek in China: wat is de inzet? Met een tweedaags staatsbezoek aan China staat premier Alexander De Croo (Open VLD) voor een heuse geopolitieke evenwichtsoefening. Krijgt hij een partner, een concurrent of een systeemrivaal te spreken?
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'China’s militaire modernisering hapert, maar de wil om Taiwan in te lijven is ijzersterk' China’s militaire modernisering hapert, maar de wil om Taiwan in te lijven is ijzersterk.
Wereld Wereld De Croo en Lahbib naar Peking: hoe afhankelijk zijn wij geworden van China? Nu België tijdelijk voorzitter van de EU is, worden premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib ontvangen in Peking. Hoe afhankelijk zijn wij geworden van China?
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Kieskoorts in Taiwan: verkiezing beslist niet enkel over het bestuur van het eiland' In het grote verkiezingsjaar 2024 bijt Taiwan de spits af. De uitkomst is niet alleen voor het eiland zelf van belang.
Wereld Wereld China wil met VS werken aan stabiele bilaterale relaties De Chinese president Xi Jinping is bereid om met de Verenigde Staten te werken aan stabiele bilaterale relaties. Dat heeft Xi maandag gezegd ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de Sino-Amerikaanse diplomatieke betrekkingen, zo melden Chinese staatsmedia.
Wereld Wereld Het Grote Keerpunt van Xi Jinping: 'China blijft een fenomenale kracht, maar moet op zoek naar een nieuw evenwicht' Het groeimirakel verliest glans en zelfs de overheid erkent dat China ‘belangrijke problemen’ heeft.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘Steeds meer mensen én kapitaal verlaten China. Wat is er aan de hand?’
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘Met één druk op de knop zou China ons stroomnet kunnen lamleggen’
Wereld Wereld Wat zou een tweede keer Donald Trump betekenen voor Europa? Volgens de peilingen is de kans reëel dat Donald Trump volgend jaar opnieuw tot Amerikaans president verkozen wordt. Dat zorgt ook in Europa voor de nodige zenuwen. Zijn we dit keer wél voorbereid op een presidentschap van de onvoorspelbare Republikein?
Wereld Wereld Hoe kijkt Xi Jinping naar de oorlog in Gaza? ‘China lijkt zich te schikken naar de Arabische landen’ China wilde zijn stempel drukken op het Midden-Oosten, maar de oorlog in Israël verstoort het buitenlandbeleid van Xi Jinping, zegt professor Chinese geschiedenis Shin Kawashima.
Wereld Wereld Voorpublicatie: Koninklijke panda-diplomatie, van Copenhagen Zoo tot Pairi Daiza Voor de coronarcrisis gold China als ‘de kip met de gouden eieren’ waarin westerse landen zeer graag wilden investeren. Zo ook Europese monarchieën, die hun vorsten enthousiast inzetten om zaken gedaan te krijgen in Peking. In zijn boek ‘Monarchie, koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen’ vertelt Kemal Rijken onder meer over koninklijke China-reizen en de ratrace om lease-panda’s.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Overal zetten containerschepen nooit geziene volumes "made in China" aan wal' De maritieme buitenrand van Europa staat in de vitrine.
Wereld Wereld Chinese economie sputtert: ‘Ook voor het Westen is dit een slechte zaak’ China doet het economisch niet al te best. De groei ligt lager dan verwacht, de deflatie of daling van het algemene prijspeil baart zorgen en de jeugdwerkloosheid piekt. ‘Na de strenge lockdowns krijgt China zijn economie maar moeilijk terug op de rails’, vertelt Ingrid d’Hooghe, China-experte van het Clingendael Instituut.
Wereld Wereld ‘Xi Jinping is veel gevaarlijker dan Poetin’: Republikeinse adviseur fileert geopolitiek Elbridge Colby (43) is een van de bekendste strategen inzake buitenlands beleid van de Republikeinse partij. Onder Donald Trump bedacht hij mee een nieuwe defensiestrategie. Washington ziet in hem de mogelijke adviseur van de Republikeinse presidentskandidaat Ron DeSantis, maar hij onderhoudt ook nauwe contacten met het kamp van Trump. Zijn boodschap: Europa moet zijn eigen last dragen.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'China heeft migranten nodig' China belandt in een ernstige demografische crisis, schrijft hoogleraar Sociologie Dudley L. Poston Jr. van Texas A&M University. Eeuwenlang had het Aziatische land de grootste bevolking van de wereld, maar die krimpt nu significant.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Flapuit Biden begint een diplomatiek risico te worden' 'Dat Biden soms de weg kwijt is als hij een podium moet verlaten: ach, kan gebeuren. Of dat hij een keertje struikelt, ook geen ramp. Maar zijn gaffes – versprekingen – beginnen ernstige vormen aan te nemen', schrijft Robbert de Witt. 'Met wie weet wat voor gevolgen.'
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Het bezoek van minister Blinken aan China bevestigt hoe ernstig de situatie is' Het bezoek van minister Blinken aan China bevestigt hoe weinig manoeuvreerruimte er nog is.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Henry Kissinger is ook nu nog een stem in het debat, zeker als het over China gaat' Henry Kissinger, een van de invloedrijkste staatslieden van na de Tweede Wereldoorlog, wordt op 27 mei 100 jaar.
Wereld Wereld Henry Kissinger (100): ‘Met Oekraïne in de NAVO wordt Europa veiliger’ Henry Kissinger wordt zaterdag 100. Ondanks zijn hoge leeftijd volgt de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de internationale politiek nog altijd op de voet. Wat denkt hij over de oorlog in Oekraïne?
Wereld Wereld Trans-Atlantische samenwerking? ‘Amerika en Europa zijn steeds minder op elkaar gaan lijken’ Hardnekkige blinde vlekken staan de trans-Atlantische samenwerking in de weg. Wat valt daaraan te doen? Een gesprek over Amerikaans patriottisme, Europees antiamerikanisme en een gevaarlijke derde hond.
Wereld Wereld Waarom zijn Poetins schijnbewegingen zo efficiënt? Ook na meer dan een jaar algehele invasie zijn er nog geen vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland in zicht. Het past in de tactiek van agressief slachtofferschap die Rusland wel vaker hanteert.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Wat is de plaats van Europa in de wereld van Xi Jinping?' Xi Jinping vindt zichzelf zeer geschikt om te bemiddelen in conflicten. Wat is de plaats van Europa in zijn wereld?
Wereld Wereld Waarom Poetin kernwapens in Belarus wil plaatsen De Russische voornemens om tactische kernwapens in Belarus te plaatsen, wijzen erop dat Belarus Moskou niets meer kan weigeren.
Wereld Wereld Confrontatie of toenadering: welke richting wil China uit na de ‘twee vergaderingen’? Hoe zal China zich de komende jaren opstellen op het internationale toneel? Chinakenner Bart Dessein (Universiteit Gent & Egmontinstituut) ziet vooral een milderende toon. ‘China probeert zich als een verantwoordelijke gesprekspartner in de markt te zetten.’
Auto Auto Made in China, het nieuwe kwaliteitslabel in wording voor auto's China rijdt met de fiets, Europa met de auto. Zo zag de wereld eruit voor het aantreden van de nieuwe generatie leiders in Peking. Dat bewind heeft in twee decennia van China een economische wereldmacht gemaakt. Ten koste van Europa. Nu rijdt China met de auto en Europa met de fiets.
Europa Europa Corona-opstoot China zorgt voor Europese verdeeldheid Terwijl het aantal coronabesmettingen in China met rasse schreden toeneemt, zoeken de Europese lidstaten naar gemeenschappelijke oplossingen.
Wereld Wereld Taiwanese topdiplomaat Ming-Yen Tsai: 'China gebruikt ons land als speeltuin voor hybride operaties' Terwijl westerse mogendheden de banden met Taiwan aanhalen, verhoogt het Chinese leger de militaire druk op de de facto onafhankelijke eilandnatie. 71 gevechtsvliegtuigen drongen vandaag de verdedigingszone van het eiland binnen.
Wereld Wereld Filosoof Peter Sloterdijk: 'Klimaatactivisten zijn religieuze virtuozen die meer opofferen dan hun schuld kan motiveren' Peter Sloterdijk (75) hoopte van een zorgeloze oude dag te genieten, maar de toestand van de wereld berooft de Duitse filosoof van zijn gemoedsrust.
Wereld Wereld 'Een oorlog met Taiwan? Ik denk niet dat China daar veel voor voelt’ ‘Xi Jinping wil de betrekkingen met Europa en de VS niet nog verder verslechteren’, meent econoom en China-expert George Magnus.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Opportunist Xi Jinping maakt China groot en tegelijk klein' China voelt zich inmiddels machtig en sterk genoeg om lastige kleinere landen als Canada te schofferen en hopelijk te disciplineren, zoals Xi deed op de G20-top op Bali. Maar op de Klimaattop in Egypte voegde China zich juist weer bij de ontwikkelingslanden, hoewel het al jaren een van de grootste vervuilers op aarde is, schrijft Robbert de Witt.
Wereld Wereld Vijf werven om Amerika te redden Steven De Foer, journalist bij De Standaard, zou vandaag geen Amerikaan willen zijn. 'Het is er te veel een puinhoop', schrijft hij in zijn nieuwe boek Amerikanen. Het had zo mooi kunnen zijn. De Foer vreest voor de toekomst van de Amerikaanse democratie. 'Het is echt vijf voor twaalf.' In dit fragment biedt hij vijf werven om het land te redden.