Wereld Wereld Russische sabotage in Europa: reageert het Westen te mak? Terwijl de destabilisatie- en sabotageacties van Rusland op Europese bodem toenemen, zoekt Europa naar een gepast antwoord.
Europa Europa Partnerruil met extreemrechts zet Europees Parlement op stelten In het Europees Parlement heerst een ware stammenstrijd. Volgens de sociaaldemocraten en liberalen doorbreken de christendemocraten tegen de afspraken in het cordon sanitaire.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'Fascist tot op het bot': de overwinning van Trump brengt de verrechtsing van het Westen in een stroomversnelling De Verenigde Staten hebben de komende vier jaar een fascist als president. Dat is niet de mening van extreemlinkse opiniemakers, dat is het woord dat voormalige medewerkers van Donald Trump in de mond hebben genomen. Die ex-medewerkers zijn niet de minste, en ze zijn al helemaal niet links. John Kelly, de man die het tijdens …
Europa Europa Hadja Lahbib moet woensdag kruisverhoor in Europees Parlement doorstaan Op een moment dat de wereld met argusogen naar de afwikkeling van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal kijken, legt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib woensdag in het Europees Parlement haar eigen politieke toekomst in de weegschaal. Ze moet dan immers bewijzen dat ze klaar is om toe te treden tot de nieuwe Europese Commissie.
Europa Europa ‘Chaos met fascisten’: staat het Europese cordon sanitaire op barsten? In het Europees Parlement hebben centrumrechts en extreemrechts de voorbije weken meermaals samengewerkt. Wordt het Europese cordon sanitaire helemaal afgebroken?
Europa Europa ‘Paniekvoetbal en stoerdoenerij’: hoe het Europese migratiedebat ontspoort Het draagvlak voor het Europese asiel- en migratiebeleid brokkelt in sneltempo af. Met nationale maatregelen dreigen de lidstaten elkaar steeds meer in de problemen te brengen.
België België Gas, benzine en diesel fors duurder vanaf 2027: ‘Consumenten lijken niet op de hoogte’ Door een nieuw Europees systeem van emissiehandel zullen fossiele brandstoffen vanaf 2027 duurder worden. Van dan af zou de gemiddelde aardgasfactuur met 183 euro per jaar stijgen. ‘Politici hebben gedaan alsof dit nog veraf was, maar het komt er zeker.’
Europa Europa 'Ons zelfbehoud is in gevaar': Mario Draghi vraagt 800 miljard om Europese economie te redden 'Voor het eerst sinds de Koude Oorlog moeten we vrezen voor ons zelfbehoud.' In zijn langverwacht rapport over de toekomst van het Europese concurrentievermogen trekt oud-ECB-voorzitter en voormalig Italiaans premier Mario Draghi aan de alarmbel. Hij heeft een rist voorstellen klaar om de EU snel weer competitiever te maken op het wereldtoneel, maar zoals verwacht breekt hij daarbij ook een lans voor de uitgifte van gemeenschappelijke Europese schulden. Daarmee moeten grensoverschrijdende investeringen kunnen worden gefinancierd.
België België België draagt Hadja Lahbib voor als Europees commissaris België draagt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib voor als kandidaat-Eurocommissaris. Dat bevestigt een betrouwbare bron aan Belga. Bij Lahbibs partij MR blijft het voorlopig stil.
Wereld Wereld Donald Trump vs. de wereld: ‘Europa wil de realiteit niet onder ogen zien’ Wie wordt op 5 november tot president van Amerika verkozen? De vraag beroert niet alleen de VS, maar ook Oekraïne en Europa.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Structurele sanering van de openbare financiën dringt zich op' Professor Herman Matthijs (VUB en UGent) staat stil bij nieuwe Europese begrotingsregels, nu ons land met een becijferd plan moet komen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Jongeren stemmen niet altijd zo verstandig als anderen graag willen' Al jaren gaan er stemmen op – vooral in progressieve kring – om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. In België en Duitsland mochten jongeren stemmen bij de Europese verkiezingen. Helaas voor de progressieven pakte dat niet uit als gehoopt, schrijft Robbert de Witt.
Europa Europa Europese topjobs: Poolse premier Donald Tusk wenst opheldering over juridische context Costa De Poolse premier Donald Tusk prijst de bekwaamheid' van de Portugese oud-premier Antonio Costa, maar hij wenst 'opheldering' over de juridische verwikkelingen van de topkandidaat om Charles Michel op te volgen aan het hoofd van de Europese Raad.
Opinie | René van Rijckevorsel Opinie | René van Rijckevorsel 'Hoe gaat de nieuwe Europese Commissie eruitzien? Een ingewikkeld spel begint' EU-correspondent René van Rijckevorsel (EW) over het ingewikkelde spel met Europarlement en Europese leiders dat moet leiden tot de nieuwe Europese Commissie.
Bijgedachte | Europa Bijgedachte | Europa Waarom Bart De Wever naar Europa kijkt, én omgekeerd Europa tikt België deze week tweemaal op de vingers. Wie wil meeregeren, let maar beter op.
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'De hoogdagen van de Duitse Groenen zijn voorbij' Dirk Rochtus staat stil bij de resultaten van de Europese verkiezingen in Duitsland, en de gevolgen voor de regeringscoalitie van bondskanselier Olaf Scholz.
Europa Europa Europa stemt als Vlaanderen, Macron speelt hoog spel Europa heeft gestemd als Vlaanderen: de liberalen en groenen krijgen klappen, conservatief-rechts profiteert, uiterst rechts overtuigt niet.
Factcheck Factcheck Nee, de instroom van migranten in Italië is niet ‘groter dan ooit’ sinds Giorgia Meloni aan de macht is De Italiaanse premier Giorgia Meloni was in haar verkiezingscampagne in 2022 erg stellig dat ze migratie naar Italië een halt wilde toeroepen. Volgens Melissa Depraetere (Vooruit) is Meloni niet in haar opzet geslaagd: het aantal migranten dat naar Italië trekt, zou nog gestegen zijn. Dat klopt voor 2023, dit jaar is de trend eerder dalend. Depraetere zei ook dat de instroom ‘nog nooit zo groot is geweest’. Dat klopt niet: in 2016 was er nog meer irreguliere migratie, in 2006 werden nog meer werkvisa uitgereikt. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
België België Hongarije, het gidsland voor Vlaams Belang: ‘Opvallend genoeg wil Orbán de EU uitbreiden’ Het Vlaams Belang ziet in het Hongarije van Viktor Orbán een gidsland, en ook na de Europese verkiezingen wint de Hongaarse premier straks ongetwijfeld aan aanzien. Wat betekent dat voor de EU? ‘Orbán ziet zichzelf echt als de leider van een vredesbeweging.’
Politiek Politiek Noah Janssen, algemeen directeur van Natuurpunt: ‘Ik dacht dat ons politiek draagvlak vrij groot was. Helaas’ De afgelopen jaren groeide Natuurpunt uit tot een van de grootste grondeigenaars van Vlaanderen. Maar samen met die expansie groeide ook de kritiek. Een gesprek met de nieuwe algemeen directeur Noah Janssen. ‘Wij zijn niet langer drie mannen in een groene parka die ergens in de rand één hectare aan het beheren zijn.’
Europa Europa Toestand Slowaakse premier is stabiel maar ernstig, autoriteiten vermoeden dat aanvaller politiek motief had De Slovaakse premier Robert Fico bevindt zich donderdagochtend in een stabiele, maar nog steeds "zeer ernstige" toestand.
Europa Europa 'We worden gegijzeld': Brusselse politie legt radicaal-rechtse conferentie stil De Brusselse politie legde dinsdagmiddag een omstreden rechtse conferentie stil. Knack was ter plaatse en zag hoe het evenement uitdoofde.
Europa Europa Didier Reynders heeft verlof genomen uit de Europese Commissie Didier Reynders heeft verlof genomen uit de Europese Commissie om zich op de campagne voor zijn kandidatuur voor de functie van secretaris-generaal bij de Raad van Europa te concentreren. Zijn bevoegdheden binnen de Commissie gaan naar vicevoorzitter Vera Jourova.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de grootvader van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen was geen SS-generaal Op sociale media gaat de bewering rond dat de grootvader van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een SS-generaal zou zijn geweest. Daarvoor bestaat geen enkel bewijs. Aan de basis van het gerucht ligt een naamsverwarring: een van Von der Leyens grootvaders had dezelfde naam als een veroordeelde SS'er.
Wereld Wereld Wereldleiders veroordelen Kremlin na dood Navalny De Russische opposant Aleksej Navalny is in de gevangenis overleden. Dat heeft het nieuwsagentschap Interfax vrijdag gemeld, op basis van een mededeling van de penitentiaire dienst van het autonome district Jamalië. Europese en Amerikaanse leiders leggen de schuld voor het overlijden bij het Kremlin of bij Russisch president Poetin.
Wereld Wereld Hoever kan Mark Rutte gaan om zichzelf NAVO-baan te bezorgen? Mark Rutte, de ontslagnemende premier van Nederland, vliegt de wereld over. Zijn sollicitatie bij de Amerikaanse president Joe Biden liep gesmeerd. De baan in Brussel is binnen, al mag Rutte NAVO-lidstaten niet voor het hoofd stoten. Hoever kan hij gaan om ze te gerieven?
Europa Europa Mogelijk belangenconflict: Von der Leyen beperkt bewegingsruimte Didier Reynders Didier Reynders mag in de Europese Commissie niet meer deelnemen aan stemmingen over de Raad van Europa, waarvoor hij momenteel solliciteert. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen beslist.
Opinie | Sara Matthieu Opinie | Sara Matthieu 'Terugkeer van budgettaire besparingsobsessie brengt Europa in gevaar' 'Ellenlange wachtlijsten in de zorg en kinderopvang, een gat in het investeringsbudget voor onderwijs, sociale huisvesting en woningrenovaties, en meer: dat is wat ons te wachten staat als de starre Europese begrotingsregels terugkeren', schrijft europarlementslid Sara Matthieu (Groen). 'Het is politieke zelfmoord in dit verkiezingsjaar. Toch is dat precies waar de conservatieve partijen deze week in het Europees parlement voor kozen. Tijd voor een andere aanpak.'
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Gaza was al de grootste openluchtgevangenis, nu wordt het ook nog het grootste kinderkerkhof ter wereld' 'Er is geen goede kant van de geschiedenis aan het Bijbels festijn van bloed en tranen in Gaza', schrijft Jean-Marie Dedecker.
Opinie | René van Rijckevorsel Opinie | René van Rijckevorsel 'Onbegrijpelijk dat EU-landen de strijd tegen de Houthi’s mijden' De EU helpt niet mee aan de operatie om de Rode Zee te beveiligen tegen de Houthi’s. Veel lidstaten willen niet onder Amerikaans commando vallen. 'De EU wil een eigen geopolitieke unie zijn, maar dan moet je vuile handen durven maken', schrijft René van Rijckevorsel (EW).
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'Belgisch EU-voorzitterschap: uitgelezen kans om de wolf Europees te redden' Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans hoopt dat België gebruik maakt van zijn rol als voorzitter van de EU om de maximale bescherming van de wolf te handhaven.
Opinie | Johan Van Overtveldt (N-VA) Opinie | Johan Van Overtveldt (N-VA) 'Europa heeft helemaal niet meer geld nodig, het moet vooral werk maken van een budget van de 21e eeuw' 'Als we kijken naar de Belgische recepten die de regering-De Croo naar voor heeft geschoven de voorbije legislatuur, dan mogen we dus ook vrezen voor nieuwe Europese belastingen', schrijven Anneleen Van Bossuyt en Johan Van Overtveldt naar aanleiding van de start van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie.
Europa Europa Europese fractieleiders bezorgd om mogelijk vervroegd vertrek Charles Michel De fractieleiders van de EVP- en S&D-fracties in het Europees Parlement, Manfred Weber en Iratxe García, reageren bezorgd op het mogelijk vervroegde vertrek van Charles Michel als Europees Raadsvoorzitter. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat de Hongaarse premier Viktor Orban tijdelijk het voorzitterschap waarneemt, en dat zien de christendemocraten en socialisten niet zitten.
Europa Europa Europakenner Steven Van Hecke: ‘De Croo heeft twee unieke kansen op een Europese functie’ Didier Reynders wil Eurocommissaris blijven. Zijn meest geduchte concurrent? Premier Alexander De Croo, meent professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven).
België België 'Akkoord, het is stap vooruit, maar we mogen niet naïef zijn': De Croo over het migratiepact Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) is het akkoord over het Europese migratiepact een goede zaak, maar is het werk nog niet volbracht. 'Het zal de hoge migratiedruk op de Europese Unie niet wegnemen', vertelt De Croo aan Knack.
België België Alexander De Croo: 'Europa is vandaag onvoldoende in staat om basisopdrachten uit te voeren' Met de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 9 juni komt het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie op geen evident moment. Toch ziet premier Alexander De Croo (Open VLD) kansen om Europa voor te bereiden op een nieuwe toekomst.
Europa Europa Viktor Orban: 'Commissie zegt zelf dat Oekraïne niet aan alle voorwaarden voldoet' Het heeft geen zin om zelfs maar te praten over het opstarten van de toetredingsgesprekken met Oekraïne, want de Europese Commissie zegt zelf dat het land niet aan alle gestelde voorwaarden voldoet. Met die boodschap is de Hongaarse premier Viktor Orban donderdag aangekomen op de Europese top. 'We zijn niet eens in de positie om te praten.'
Europa Europa Europese miljarden moeten 'pestkop' Viktor Orban overtuigen Met een bedrag van 10 miljard euro hoopt de Europese Unie de Hongaarse premier Viktor Orban te overtuigen om Oekraïne te blijven helpen.
Europa Europa ‘Ursula von der Leyen maakt de Europese markt kapot’ Voor de Europese industrie was het geen al te best jaar, en al zeker voor de Belgische niet. Steeds meer bedrijven verkassen naar de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk.
België België Waarom premier Alexander De Croo campagne voert in Texas De industrie en het buitenland: dat zijn twee thema's die de verkiezingscampagne van premier Alexander De Croo (Open VLD) moeten kleuren. In Texas kreeg Knack daar afgelopen weekend alvast een voorproefje van.
Wereld Wereld Waarom Oekraïne nog niet over vrede kan praten Er is een ding waarover Vladimir Poetin en Volodymyr Zelensky het eens zijn: vredesonderhandelingen zijn niet aan de orde.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Wordt Mark Rutte de volgende NAVO-baas?' 'In het voorjaar van 2024 zal er een politieke beslissing moeten vallen over wie de nieuwe Secretaris-Generaal wordt van de NAVO', schrijft professor Herman Matthijs (VUB & UGent). In deze bijdrage staat hij stil bij de kansen van de Nederlandse premier Mark Rutte.
Opinie | Abbie Boutkabout Opinie | Abbie Boutkabout 'Dubbele standaard van Europa over Gaza: er gaapt een schrijnende kloof tussen woord en daad' 'Het stellen van geopolitieke belangen boven universele mensenrechten is onaanvaardbaar. Op dit moment is het van essentieel belang dat Europa haar verantwoordelijkheid neemt en handelt in lijn met de beginselen die het beweert te omarmen', schrijven . Arthemis Snijders (doctoraatsonderzoeker in politieke wetenschappen) en Abbie Boutkabout (schrijfster).
België België De Vlaamse klimaatblokkade: hoe Zuhal Demir precies doet wat Jan Jambon frustreert Zuhal Demir, de Vlaamse N-VA-minister van Omgeving, wil de Europese klimaatambities niet volgen en vindt dat de andere gewesten en de federale overheid mee moeten opdraaien voor de kosten - ook al willen die wel wat Europa vraagt. En dat is precies wat Demirs partijgenoot en Vlaams minister-president Jan Jambon in andere dossiers hekelt.
Wereld Wereld 'Kolonistenterrorisme': Europese Commissie erg scherp over aanvallen op Westelijke Jordaanoever De aanvallen van Israëlische extremistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever zijn sinds de terreuraanval van Hamas drastisch toegenomen. Israëlisch premier Benjamin Netanyahu laat het gebeuren, voor de Palestijnse Autoriteit is het op eieren lopen.
Column | Amir Bachrouri Column | Amir Bachrouri 'Weinig is zwart-wit, maar het internationaal recht is dat wel' Weinig is zwart-wit, maar het internationaal recht is dat wel.
Europa Europa Gezocht: eensgezind Europees standpunt over het conflict tussen Israël en Hamas De Europese Unie is nog altijd op zoek naar een eensgezind standpunt over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. En het helpt niet dat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen niet altijd de mening van álle lidstaten verwoordt.
Opinie | Anas Laytouss Opinie | Anas Laytouss 'Leerkrachten mogen het Israëlisch-Palestijns conflict in de klas niet negeren' De spanningen en polarisatie over het conflict tussen Palestina en Israël komen ook het klaslokaal binnen. Tijdens bijvoorbeeld lessen islamitische godsdienst kan dat resulteren in een goed gesprek waarbij leerlingen die zich sterk identificeren met de Palestijnse kwestie zich erkend voelen in hun grieven, maar het kan ook leiden tot nog meer wij/zij-denken. Anas Laytouss vertelt hoe leerkrachten hier mee om kunnen of moeten gaan.
Europa Europa 1 jaar Giorgia Meloni als premier van Italië: is de geest van Mussolini teruggekeerd? Met Giorgia Meloni als premier zou de geest van Mussolini terugkeren in de Italiaanse politiek. Knack maakt de balans op, één jaar na haar aantreden.
Opinie | Peter Van Elsuwege Opinie | Peter Van Elsuwege 'Wie spreekt in naam van de Europese Unie?' 'De vraag wie in naam van de Europese Unie kan optreden op het internationale toneel is een klassieker', schrijft Peter Van Elsuwege (UGent) naar aanleiding van de vele, soms tegenstrijdige reacties op het geweld in Israël en Palestina. 'De verklaringen van de afgelopen dagen duiden op een spanningsveld tussen de theorie van de EU-verdragen en de dagdagelijkse praktijk.'