Koude Oorlog Koude Oorlog Make America Great Again: hoe en wanneer het begon De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1980 waren een spannende strijd tussen de zittende Democratische president Jimmy Carter en zijn Republikeinse uitdager Ronald Reagan. Terwijl Carter worstelde met economische problemen en internationale crises, wist Reagan, een voormalig acteur en gouverneur van Californië, de kiezers te overtuigen met zijn belofte van verandering en optimisme.
Wereld Wereld Wereldleider op rust: wat doet een voormalig Amerikaans president? Hoe vullen ex-presidenten hun dagen?
Wereld Wereld Belofte maakt schuld: Amerikaanse verkiezingsbeloftes doorheen de tijd Verkiezingsbeloftes: in het heetst van de strijd pakt elke ambitieuze presidentskandidaat er graag mee uit. De inzet is de stem van de kiezer, de haalbaarheid van die beloftes een zorg voor later.
Wereld Wereld Waarom het beroep van Amerikaans president niet zonder risico is Acht van de 44 Amerikaanse presidenten lieten het leven tijdens hun ambtstermijn. Sommigen overleden aan een hersenbloeding, een beroerte of een banale ziekte. Maar 'vermoord worden' staat met stip op nummer 1 als voornaamste doodsoorzaak van presidenten in functie: niet minder dan vier presidenten werden het slachtoffer van een dodelijke aanslag.
Koude Oorlog Koude Oorlog Hoe acteur Ronald Reagan de verkiezingen won van zittend president Jimmy Carter In zijn biografie plaatst historicus H.W. Brands Ronald Reagan naast Franklin Roosevelt als een van de meest bepalende presidenten uit de vorige eeuw. Ook de manier waarop beiden verkozen werden, toont parallellen.
Wereld Wereld Hoofd van geheime dienst stapt op na aanslag op Donald Trump De directeur van de Secret Service in de VS, Kimberly Cheatle, stapt op.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Het is hoog tijd dat we de grote Augiasstal vol met fiscale koterijen uitmesten' 'Minister van Financiën Vincent Van Peteghem is de weg kwijt in zijn eigen fiscale koterij', schrijft Jean-Marie Dedecker.
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus John Kornblum, diplomatiek bruggenbouwer tussen Amerika en Europa, is niet meer Met John Kornblum verliest de trans-Atlantische gemeenschap een vurig verdediger. De invloedrijke Amerikaanse diplomaat overleed op 21 december in Nashville (Tennessee).
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Kernfusie is de Heilige Graal van de energietransitie' Jean-Marie Dedecker bezocht eerder deze maand de International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) in Cadarache in Zuid-Frankrijk.
Politiek Politiek De stille meerderheid van De Croo: premier repeteert campagne in State of the Union Goed crisisbeheer, uw portemonee ontzien, en dat alles in een positief verhaal van bruggen bouwen. De laatste State of the Union van Alexander De Croo (Open VLD) voor de verkiezingen is een blauwdruk van hoe de regeringsleider zich aan de kiezer zal presenteren.
Wereld Wereld Staking in VS-auto-industrie wordt ook politieke twistappel tussen Biden en Trump De uitbreiding van de staking in de auto-industrie, zowel qua fabrieken als regio’s, toont ook de verschillende positie van de drie betrokken autogiganten: Ford scoort het best bij de vakbond, die er al toezeggingen inzake werkzekerheid, contractgelijkheid en indexering verkreeg. De twee leidende presidentskandidaten, Donald Trump en Joe Biden, zullen volgende week in opeenvolgende dagen vakbondsleden bezoeken.
Wereld Wereld Durham-rapport: FBI ging zwaar in de fout tijdens onderzoek naar relatie Trump met Rusland Na vier jaar is special counsel John Durham klaar met zijn rapport naar het FBI-onderzoek over het ‘samenspannen’ van de Trumpcampagne met Rusland. De conclusies? De FBI negeerde koppig ontlastend bewijsmateriaal. Ook werd Hillary Clinton beter behandeld door de FBI dan Donald Trump. Wat in het rapport niet wordt verklaard: waarom was en bleef Donald Trump zo lief voor Rusland?
Wereld Wereld Vijf werven om Amerika te redden Steven De Foer, journalist bij De Standaard, zou vandaag geen Amerikaan willen zijn. 'Het is er te veel een puinhoop', schrijft hij in zijn nieuwe boek Amerikanen. Het had zo mooi kunnen zijn. De Foer vreest voor de toekomst van de Amerikaanse democratie. 'Het is echt vijf voor twaalf.' In dit fragment biedt hij vijf werven om het land te redden.
Cultuur Cultuur De eerste warme nacht van Bruce Springsteen in Brussel: ‘Nooit was het heter dan in België’ Volgende week speelt Bruce Springsteen op het Nederlandse Pinkpop. België slaat hij over tijdens deze tournee, en dat is geen toeval. En toch. Misschien, als hij straks in zijn privéjet over dit land vliegt, herinnert hij zich een oud verhaal. Zijn Belgische verhaal, vol jongensmythologie, warme aprilnachten en een blowjob toe. Een waarin gedanst wordt in het donker. En de King niet thuis blijkt te zijn.