Boeken Boeken Van stokoude typemachine tot speelplaatsrevolutie: het bewogen ontstaan van 'Het ei van oom Trotter' Niemand die meer Vlaamse kinderen aan het lezen heeft gekregen dan Marc de Bel. Hoe werd de gewezen onderwijzer uit Kruisem de populairste jeugdauteur van Vlaanderen? Dat verhaal vertelt journalist Jasper Van Loy in 'Belhamel' (Houtekiet). In dit fragment gaan we helemaal naar het begin, en de ontstaansgeschiedenis van 'Het ei van oom Trotter'.
Opinie | Christoph D'Haese Opinie | Christoph D'Haese 'Is het tijd om ons aan te passen? Neen. De leuze van Aalst Carnaval zal altijd blijven: ‘Geen taboes’' 'Laat ons dus vooral dapper voortdoen met het ridiculiseren van radicalen, desnoods tegen de stroom en de tijdgeest in. Aalst carnaval vertegenwoordigt in zekere zin de stem van een zwijgende meerderheid', schrijft burgemeester Christophe D'Haese aan de vooravond van Aalst Carnaval.
Opinie | Philippe Noens Opinie | Philippe Noens 'Het debat over begrijpend lezen is gebaat bij meer begrip voor ouders' 'Denken met andermans hoofd', begrijpend lezen, is en blijft cruciaal in de opvoeding. Maar kinderen hebben weinig animo om te lezen. Steeds vaker, en ten onrechte, schrijft Philippe Noens, worden daarbij de ouders geculpabiliseerd. 'Net zoals het een fabeltje is dat er ouders bestaan die school niet belangrijk vinden, bestaan er geen ouders die goed leren lezen en schrijven maar niks vinden.'
Maatschappij Maatschappij Jeugdauteur Barbara Rottiers: 'Betutteling is een vileine vorm van macht' Barbara Rottiers maakt kinderboeken. Ze is meter van de Jeugdboekenmaand.
Boeken Boeken Schrijfster Anne Provoost over de Roald Dahl-hetze: ‘De bewerkers spelen met vuur’ Een nieuwe editie van de kinderboeken van Roald Dahl beroert de gemoederen. Aanstootgevende woorden zoals ‘dik’ en ‘lelijk’ gingen eruit. Jeugdschrijfster Anne Provoost nuanceert.
Boeken Boeken Woke Oempa-Loempa’s: hoe Roald Dahl vijftig jaar geleden zijn werk zelf aanpaste Ophef in literaire kringen – en op sociale media – nadat de rechtenhouders en uitgever van de kinderboeken van Roald Dahl enkele ‘woke’ aanpassingen aan de teksten doorvoerden. Toch blijkt het niet de eerste keer dat het werk van Dahl aangepast werd aan maatschappelijke gevoeligheden.
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels 'Stel u voor dat Roald Dahl gecanceld raakt' De Engelse uitgeverij van Roald Dahl schrapt woorden waar ouders vandaag over zouden kunnen struikelen.