Maatschappij Maatschappij Econoom Paul De Grauwe: ‘Niemand zou meer dan 10 miljoen mogen erven’ Volgens een nieuw rapport van Oxfam komen er op deze planeet wekelijks bijna 4 miljardairs bij. Professor economie Paul De Grauwe erkent het probleem. ‘Er zijn te veel mensen met te veel geld. Zeker nu blijkt dat die mensen dat geld gebruiken om in te breken in het democratisch proces.’
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Is België het Griekenland aan de Noordzee? Niemand maakt haast om het beleid te wijzigen' België stevent af op het grootste begrotingstekort van alle industrielanden.
Politiek Politiek Tips voor de formateur (2): ‘Koopkracht is in België niet echt een probleem’ De federale regeringsvorming wordt hervat. Daarmee komt ook de ‘supernota’ van formateur Bart De Wever weer op tafel. Knack, nooit te beroerd om te helpen, vroeg aan experts om die nota alvast te herschrijven. Wat met koopkracht?
Wetenschap Wetenschap Geld en geluk (deel 2): waarom zijn we niet gelukkiger dan onze ouders? Maakt geld gelukkig? Uit onderzoek blijkt in elk geval dat we niet gelukkiger zijn dan onze ouders, al zijn we er qua inkomen, comfort en welstand enorm op vooruitgegaan. Hoe komt dat?
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, Belgische groei was vorig jaar driemaal hoger dan gemiddelde in eurozone, maar dat zegt weinig ‘Vorig jaar was de economische groei in ons land drie keer zo hoog als het gemiddelde van de eurozone’, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in De Verkiezingstafel op 28 mei. Strikt genomen klopt dat: de groei voor België bedroeg 1,4 procent, die voor de hele eurozone 0,4 procent. Maar volgens economen is die vergelijking bij zulke lage percentages nietszeggend en zelfs misleidend. ‘Drie keer heel weinig blijft heel weinig.’
Europa Europa 10 procent inflatie is pijnlijk, maar wat is dan wel het ideale cijfer? De inflatie blijft hoog en dus laait de discussie weer op: wat is het ideale inflatiecijfer? Het antwoord is belangrijk voor uw portemonnee.
België België Paul De Grauwe: ‘De spaarrente zou in België minstens 2 tot 2,5 procent kunnen bedragen’ ‘We moeten echt iets doen aan onze budgettaire tekorten’, vindt econoom Paul De Grauwe. Hij legt daarbij de rijken, bankiers en politici over de knie: ‘Een financieel-economisch systeem dat niet fair is, is niet goed voor de politieke democratie.’
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De recente renteverhoging is goed nieuws voor de banken en slecht nieuws voor u' De recente renteverhoging is goed nieuws voor de banken en slecht nieuws voor u.
Financiën Financiën Paul De Grauwe: ‘Als 2 procent inflatie moeilijk te bereiken is, dan streven we toch gewoon naar 3 procent?’ Blijft de inflatie dalen? We vroegen het aan hoogleraar Paul De Grauwe (LSE) en hoofdeconoom Peter Vanden Houte (ING België).
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De banken worden dankzij de hogere ECB-rente slapend rijk' De rente op een spaarboekje is verhoogd. Vooral de inhalige banken varen er wel bij.
Justitie Justitie Justitieminister Vincent Van Quickenborne vanuit zijn safehouse: ‘Onze toestand is redelijk uitzichtloos’ ‘Ik vrees dat zelfs mijn opvolger op justitie zich moet voorbereiden op wat ik nu meemaak’, zegt minister Vincent Van Quickenborne, die ondergedoken leeft. ‘We moeten ons op het ergste voorbereiden.’