Wereldoorlog II Wereldoorlog II 75 jaar geleden: grote volksraadpleging over de Koningskwestie die leidde tot de troonsafstand van Leopold III 75 jaar geleden, op 12 maart 1950 om precies te zijn, vond in ons land de eerste en enige volksraadpleging plaats. Op de vraag ‘Moet koning Leopold III terug op de troon ?’ antwoordde bijna 58 % van de Belgen ja, maar de resultaten lieten wel een verscheurd land zien en zorgden voor nog meer verdeeldheid dan er al was : in Vlaanderen was ruim 72 % voor de terugkeer van Leopold, maar in Brussel (bijna 52 % tegen) en vooral in Wallonië (58 % tegen) zagen ze dat niet zitten. Vooral in de industriële bekkens van Henegouwen en Luik was de tegenstand erg groot. Daar brak in dezelfde maand nog een staking uit tegen de terugkeer van de koning.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II 75 jaar geleden: grote volksraadpleging over de Koningskwestie Leopold III 75 jaar geleden, op 12 maart 1950 om precies te zijn, vond in ons land de eerste en enige volksraadpleging plaats. Op de vraag ‘Moet koning Leopold III terug op de troon ?’ antwoordde bijna 58 % van de Belgen ja, maar de resultaten lieten wel een verscheurd land zien en zorgden voor nog meer verdeeldheid dan er al was : in Vlaanderen was ruim 72 % voor de terugkeer van Leopold, maar in Brussel (bijna 52 % tegen) en vooral in Wallonië (58 % tegen) zagen ze dat niet zitten. Vooral in de industriële bekkens van Henegouwen en Luik was de tegenstand erg groot. Daar brak in dezelfde maand nog een staking uit tegen de terugkeer van de koning.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Na de Koningskwestie zagen de Walen het overwicht van Vlaanderen In 1950 gaf Leopold III noodgedwongen de troon door aan zijn piepjonge zoon Boudewijn. Op die manier kon een burgeroorlog ternauwernood worden vermeden. Maar de Koningskwestie confronteerde de Walen wel met het numerieke overwicht van Vlaanderen, en dat zijn ze nooit meer vergeten.
Geschiedenis Geschiedenis Portret van ons Koningshuis Al bijna tachtig jaar wordt de Belgische troon bezet door slechts drie generaties van eenzelfde familie: een grootvader (Leopold), diens broer (Karel), diens zonen (Boudewijn en Albert) en nu zijn kleinzoon (Filip). Ooit luisterde dit Huis van Vertrouwen naar de naam 'Van Saksen Coburg-Gotha', nu heet het simpel 'Van België'. Een portret van een typisch Belgische familie.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Hoe koning Leopold III zijn land helemaal verdeelde Heel wat Belgen zien de terugkeer van koning Leopold III na de Tweede Wereldoorlog niet zitten. De verdeeldheid rond zijn persoon mondt vijf jaar later uit in de Koningskwestie, die België in rep en roer zette.
Cultuur Cultuur In memoriam Pierre Mertens, uitvinder van het woord ‘belgitude’ In een verzorgingstehuis in Watermaal-Bosvoorde overleed Pierre Mertens. In Franstalig België een literair monstre sacré. Vlaanderen kende hem niet, tenzij van zijn processen tegen de weduwe van Leopold III en Bart De Wever.
Opinie | Wouter Beke (CD&V) Opinie | Wouter Beke (CD&V) 'Hervorm de regeringsvorming' 'Niet alleen de politieke versnippering laat vandaag weinig ruimte voor ideologische marges, dat doen ook de uitdagingen waar we voor staan', schrijft Wouter Beke (CD&V). Hij reageert op recente voorstellingen om de rol van de koning bij de regeringsvorming in te perken.