Psychologie Psychologie ‘Complotdenkers zijn allesbehalve dom’: wat we kunnen leren van complottheorieën Van chemtrails, over een geënsceneerde maanlanding en een platte aarde, tot politici die in de kelder van een pizzeria kinderen offeren: de sociale media bulken van de complottheorieën. Maar waarom zijn ze zo moeilijk te ontkrachten? En leren zij ons iets over onszelf? ‘Complotdenkers zijn allesbehalve dom. Juist zij stellen de grote vragen, en beargumenteren hun antwoorden tot op de komma’, zegt factchecker Rien Emmery.
Opinie | Philippe Destatte Opinie | Philippe Destatte ‘De geschiedenis laat zien dat terrorisme vele vormen kan aannemen' 'De geschiedenis ontkracht het idee dat wat er met onze generaties gebeurt uniek, nieuw of ongekend is', schrijft de Waalse historicus Philippe Destatte. Hij buigt zich in deze bijdrage over de moeilijkheid om tot een sluitende definitie van terrorisme te komen.
Sport Sport Belgian Cheetahs, Red Lions en Belgian Tornados: waar komen die bijnamen toch vandaan? Deze week zijn op verschillende kampioenschappen de Red Lions, de Red Panthers, de Yellow Tigers, de Belgian Tornados én de Belgian Cheetahs actief. En dat zijn nog maar enkele van een rist bijnamen van onze nationale ploegen in tal van sporten. Wie heeft die bijnamentrend in gang gezet? En hoe werden ze gekozen?
Opinie | Pieter Van den Bossche Opinie | Pieter Van den Bossche 'Niks is mooier dan een moeilijke tekst doorworstelen en eindelijk begrijpen. ChatGPT berooft studenten van hun eigenwaarde, helaas’' 'Onderwijs en leren zijn, tot spijt van wie het benijdt, blijvertjes', schrijft leerkracht Grieks en Latijn Pieter Van den Bossche. Hij confronteerde zijn leerlingen van het derde middelbaar met de mogelijkheden en beperkingen van ChatGPt.