Factcheck Factcheck Factcheck: deze foto's van Palestijnse kinderen die hun kat terugvinden zijn AI-gegenereerd Op sociale media circuleren beelden van Gazaanse kinderen die katten vasthouden. Volgens de verspreiders van de beelden zouden de kinderen hun huisdieren tijdens de voorlopige wapenstilstand in Gaza terug hebben gevonden. Dat klopt niet. De beelden zijn met behulp van artificiële intelligentie gegenereerd.
Factcheck Factcheck Factcheck: Nee, deze uitspraak van Julian Assange ging niet over de oorlog in Oekraïne maar over die in Afghanistan Socialemediagebruikers schrijven een uitspraak over de oorlog in Oekraïne toe aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Maar uit de video waarnaar ze verwijzen, blijkt dat Assange niet echt correct wordt geciteerd. Bovendien is de video gemaakt tijdens een anti-oorlogsbetoging in 2011 en gaat Assanges uitspraak niet over de oorlog in Oekraïne maar over die in Afghanistan.
Factcheck Factcheck Factcheck: deze afbeelding van Julian Assange is gemaakt met AI Op het internet circuleert een foto van WikiLeaks-klokkenluider en internetactivist Julian Assange. Volgens de bijschriften zou het gaan om een recent beeld, gemaakt in de Londense gevangenis waar Assange al vier jaar opgesloten zit. Dat klopt niet. Het gaat om een vervalste foto, gemaakt met artificiële intelligentie.
Technologie Technologie Na fake foto van Julian Assange: hoe herken je nepbeelden die met AI zijn gemaakt? Een met artificiële intelligentie gemaakte ‘foto' van Julian Assange in de gevangenis ging viraal op sociale media. Toch blijft het mogelijk om de echtheid van beelden te achterhalen.