Boeken Boeken ‘Mensen zijn geen blanco vellen papier: emoties spelen altijd een rol’: professor Will Tiemeijer over de clash tussen emotie en ratio in de boeken van Zadie Smith In de roman Charlatan werpt Zadie Smith haar blik op de zaak-Tichborne, die het 19e-eeuwse Engeland in haar greep hield. Een fraudeur wist massa’s mensen te overtuigen door in te spelen op het buikgevoel. Waarom wint emotie het zo vaak van feiten?
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Is de kiezer echt zo dom als Rousseau denkt?’ In Amsterdam gaf Conner Rousseau vorige week een veelbesproken lezing voor een select gezelschap van marketeers. De voormalige Vooruit-voorzitter deed dat op het ‘Behavioural Design Fest’ van Klaas Dijkhoff, een bekende Nederlandse liberaal. Als ‘behavioural design’ een beetje als Big Brother klinkt, bedenk dan dat je ‘gedrag ontwerpen’ eigenlijk ook gewoon ‘opvoeding’ zou kunnen noemen. …
Opinie | Ignaas Devisch Opinie | Ignaas Devisch 'Wat maakt dat een samenwerkingsverband tussen mensen niet uiteen valt?' 'Mensen zijn tegelijkertijd zelfzuchtig en groepsgericht. Als we dit spel goed spelen, kunnen we met anderen samenwerken en de taart die we daarna delen, groter maken', schrijft Ignaas Devisch, CEO van denktank Itinera. In deze eerste bijdrage voor de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken staat hij stil bij de lessen uit het boek Het rechtvaardigheidsgevoel van Jonathan Haïdt.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Waarom de universiteit geen "safe space" mag zijn' 'Ook al is het probleem van de safe spaces aan Amerikaanse universiteiten ernstiger dan bij ons, we moeten ons zeker niet op de borst kloppen. Ook hier zijn er signalen dat het behoorlijk fout gaat', schrijft een groep academici die zich verenigden in Hypatia. De leden zijn 'bezorgd over de bedreiging van de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting door het woke-activisme en de cancelcultuur'.